chicken with basilikum,

Pesto - Pestolu Makarna - Pasta with Pesto

00:42 yesimdusova 14 Comments

 
Pesto yu bir kere hazırlayınca, fesleğen severler olarak, yeni lezzet arayışına girdik. Eşim sürekli pestolu tavuktan yapsana diyip duruyordu. Manavda taze fesleğen demetlerini görünce dayanamadım ve hemen 2 demet alıp, marketten de büyük bir kalıp parmesanı çantaya attım. Bir gece önceden hazırladığımız sosu ertesi akşam misafirlerimizle beraber afiyet ile yedik. Peki kalan pesto ile ne yaptık? Makarna.. Daha önce evde Fesleğen yetiştirmeye başladığımızı yazmıştım. Biraz bakımlarından bahsetmek istiyorum.

TOPRAKTAN SOFRAYA PESTO NUN HİKAYESİ..



Aralık ayında, ektiğimiz fesleğen tohumları, şuan çok güçlüler. Topraktan çıkana kadar, sadece yüzeyden elimizle (ya da sprey şişe ile) su serpiştirerek suladık. Büyüdükten sonra, topragın üzerinde rahatça sulayabilirsiniz. Direk ve fazla ışıkta sararan fesleğenleri, cam önünde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Yaprakları, dalın üzerinden koparmak yerine, topraktan 3-4 cm yukarıdan makas ile kesiniz. Kestiğiniz dallar kısa sürede daha gür yapraklar ile yeniden yeşillenecektir. Özellikle kahvaltı ve salatada, domates ve peynir ile çok uyumlu bir lezzet.

Bugünlerde sadece soya soslu makarna denemelerine devam ederken, yeşil görünümlü pestolu makarnayı da araya sıkıştırdım. Pesto tarifimi güncelledim.






 
Pesto

2 demet fesleğen,
200 gr. parmesan,
6 adet ceviz içi,
25gr. dolmalık fıstık (1/4 su bardağı),
5 diş sarımsak
0.5 lt cam bir kaba pesto hazırlamış oldum. Öncelikle, az zeytinyağında, dolmalık fıstık, ceviz ve sarımsakları kavurdum. Bütün malzemeleri, azar azar koyup,blender ile karıştırarak hazırladım. En son, yarım su bardağı zeytinyağı koyup, karıştırıp buzdolabına kaldırdım.

Hazırladığım sos ile hem pesto soslu makarna hem de pesto soslu tavuk hazırladım. Eski görselleri beğenmediğim için hepsini yeniledim. İçime sinen güzel bir çekim oldu.Yiyenler içinde güzel bir lezzet şöleniydi.
 

Pestolu Makarna;
2 kişilik makarna için,

150 gr. Papardelle yumurtalı makarna, (istediğiniz çeşit makarna kullanabilirsiniz)
4 yemek kaşığı pesto,
6 yemek kaşığı (100 gr.) labne peyniri,

Makarnayı istediğiniz ölçüde haşlayıp, süzünüz.
Tencerede labne ve pestoyu kısık ateşte eriyip, homojen bir karışım olana kadar karıştırınız (yakalaşık 1-2dk). Daha sonra süzdüğünüz makarnayı ekleyip, karıştırınız. Servis ederken üzerine parmesan rendeleyip, fesleğen yaprakları ile süsleyiniz.

Afiyet olsun..




One time, when you taste pesto, we want to try pesto in another food. My husband wants to chicken with pesto for long times. As soon as I saw the basilikum in market, I bought 2 bunch and add a big slice of parmesan near it. One night before preparing, I prepare the sauce and put the fridge. I made chicken with pesto to my guests and husband. What about the other the half? Pasta is done..Previously, I mentioned my plant of basilikumin our balkoon, now I want to mention nurture of basilikum.

Story of basilikum from land to table..

We planted basilikum seed in November, Now they are so nice and stronger.. At the beginning, sprinkle the water on the land with your hand or sprayer, then when they are growing on the plant, you can water directly. They don't like the direct sun so front of the window is good for them. Don't cut off the leaves from the branch, cut the branch upper 3-4 cm  from the land. They will grow up more stronger and bushy. I like basilikum with tomatos and cheese also in salads..

Nowadays, I became addictive to the soya sauce pasta but I can'y neglect the pesto's charm. I update my pesto recipe.


Pesto;
2 bunch of basilikum,
200 gr. parmesan,
6 pieces of raw walnuts,
5 cloves of garlic,
25 gr. raw pine nuts,

Fistly, dry walnut and pine nut in the pan until they are getting brown. If you like garlic taste heavy, put a small piece of garlic in the pan and dry it to obtain roasted fragrances.

With a blender mix all the ingredients, adding little by little in order of all ingredients until to obtain paste. Finally add the olive oil, mix all the paste, then pesto is ready.With this pesto, we made chicken with pesto and pasta with pesto..





Pasta with Pesto;
for 2 people,

150gr. paperdelle pasta, (you can use what kind of pasta you want)
4 table spoon pesto,
6 table spoon labne cheese (100gr.)

Boiled the pasta how you like then, filter from the water. Put the cheese and pesto in sauce and melt till getting a homogenous mixing (nearly 1-2 min.), then add the pasta and mix all.. You can serve with palned cheese and basilikum leaves.

Bon Apetit..

14 yorum:

  1. ne kadar guzel bır sos makarnada deneyeceğım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir tat, umarım beğenirsiniz..

      Sil
  2. Çok farklı bir tad olmuş :)Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. kendin yetiştirdin ha ne güzel bişi ya.
    ben bunu hep hazır yiyorum ve çook severim.
    heeey denerim.
    oh oh.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen balık uzmanısın;) denemelisin hazırlaması çok kolay..

      Sil
  4. Tarif harika görünüyor Yeşim. İlk fırsatta deneyeceğim :)
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. fesleğenin kokusunu sevmeme rağmen pesto sosunu pek sevmem.
    bu rağmen öyle görseller ki bunlar nasıl istedim yemeyi :)

    ellerine sağlık hem yemek için hem çekim için!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, biraz ağır bir kokusu var, bende en çok onu seviyorum:)

      Sil
  6. Ellerinize sağlık, sos çok güzel gözüküyor, tarif de çok ayrıntılı, içinde ne var bilerek,kendi el emeğinizde hazırlamanız, kullanmanız ne güzel, evde organik ürün...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, evde yetiştirmek çok keyifli..

      Sil
  7. cnm makarna cok leziz gornuyor. sunum cok onemli ki iste budur diyorum :) sos fikrin hosuma itti ben de deniyecegim. paylasirim bakalim sonuclari da :) optm tatlim

    YanıtlaSil
  8. Ramazan ayında da güveç çok güzel gidiyor:)Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil