Lübnan Esintili Salata - Tahinli-Nohutlu Semizotu Salatası



Mevsimine göre yemek yaparsak, mutfağımız her daim sağlıklı ve çeşitli olur. Özellikle baharla beraber sofralarımızdaki yeşilliğin çeşitliliği ve renkleri artıyor. Baharın bize en güzel yeşillik hediyelerinden biri de vitamin açısından zengin semizotu
Semizotu, balık sezonunun bitmesi ile omega 3 kaynağımızı değiştirmemizi sağlıyor. Kalsiyum, potasyum ve C vitamine açısından da oldukça zengin bir bitki. Lif içeriği yüksek olduğundan bağırsak faliyetlerinize de yardımcı oluyor.  Manavda ne zaman görsem bir demet almayı sevdiğim bu sebzeyi ayıklamayı pek sevmiyorum. Nedense bana yaprakları tek tek ayıklamak çok zor geliyor. Kalan dallarını atmıyoruz, ya biraz bulgur ve soğanla kavurup yemek yapıyoruz ya da sebze suyu hazırlarken içine ilave ediyoruz.


Lübnan Esintili Salata - Tahinli - Nohutlu Semizotu Salatası

2 kişilik

1 demet semizotu (yaprakları ayıklanmış, yıkanmış ve kurutulmuş)
1 su bardağı yoğurt (süzme yoğurt ya da yoğurdun koyu yerini kullanın)
1 su bardağı haşlanmış nohut
1-2 yemek kaşığı tahin
1/2 limon suyu
4-5  adet ceviz
1/4 yeşil elma
1 yemek kaşığı tahin
1 yemek kaşığı susam
Baharatlar (nane, pul biber, karabiber, tuz)



Semizotu nun yapraklarını ayıklayıp, 1 saat kadar sirkeli suda bekleterek, süzüp, yaprakları kurutunuz.

Bir kaseye 1 su bardağı yoğurt koyup, üzerine tahin ilave ediniz. Tahininizin yoğunluğuna ve damak tadınıza göre miktarını azaltıp artırabilirsiniz. Çok sulu bir tahin ise 2-3 yemek kaşığı koyabilirsiniz. Yoğun bir tahin ise 1 yemek kaşığı yeterli olacaktır. 1/2 limon suyunu ilave ederek homojen bir hale gelene kadar karıştırınız. İçine semizotu yapraklarını ilave ederek karıştırınız.

Bir tavaya biraz zeytinyağı dökerek, haşlanmış nohutları tavaya koyunuz. Üzerine tuz, karabiber, nane, pul biber ve susam  ilave ederek, dışları hafif kavrulana kadar tavada çeviriniz. Dışları hafif kavrulunca ocaktan alınız. Dışı çıtır, içi yumuşak dokuda kalıcaklar.

Yoğurtlu tahinli semizotu yapraklarını bir tabağa alınız. Üzerine cevizleri elinizle iri parçalar halinde ufalayarak serpiştiriniz. Yeşil elmayı küp küp keserek, üzerine dağıtınız. En üste hazırlamış olduğunuz baharatlı nohutu serpiştirerek, servis edebilirsiniz.



Benim en sevdiğim bahar lezzetlerinden biri.. Hafif ekşimsi tuzlu semizotunun lezzetleri daha da ortaya çıkıyor. Tahin ve susam ve nohut üçlemesine bayılıyorum.. 

Afiyet olsun..



Etiketler: , , , , , , , , ,