Kugelhopf - Üzümlü Bademli Kek - Alsace Mutfağından Tarifler-1



Fransa’nın güney sınırında bağlarla kaplanmış, Voges dağlarının eteği boyunca uzanan köyleri ziyaretimiz ile Fransa-Almanya kültürünün zengin bir çorba gibi oluşturdukları mutfak kültürü beni büyüledi. Et-patates yemekleri ve sosları, hamurişleri ve bölgeye has şarap ve peynirleri ile zengin bir mutfak. Bölgede üretilen toprak kaplarda uzun sürede pişirilen et yemekleri, brioche kıvamında paskalya çörekleri ve pastaları ile mutfağımızda denemek istediğim tarifler biriktirdim. Kugelhopf, mayalı hamurdan yapılan, brioche kadar yağlı olmayan, paskalya çöreği gibi tel tel bir kek. Kekin içine konulan üzüm ve bademlerle zenginleşen bir kek. Yine bölgeye has toprak kaplarda pişirilerek pitoresk bir görüntüye ulaşıyor. Dar yukarı doğru uzayan kek kalıpları tercih edebilirsiniz. Kabarması için dar yüksek kalıp seçmekte fayda var. 





Kugelhopf - Üzümlü Bademli Kek

24 cm lik toprak kek kalıbı kullanılmıştır. Toprak kalıp Fransa’nın Alsace bölgesinden alınmıştır.

1/2 cup süt - 120 ml (ılık)
10 g instant maya (1 paket)
60 g şeker
100 g kuru üzüm (suda bekletilmiş)
50 gr badem doğranmış, ayrıca kalıbın dibine dizmek için 20-25 tane tane badem
300 g beyaz un
Bir çay kaşığı tuz
60 gr tereyağ
2 yumurta



Sütü ocakta ılıtarak ve tereyağını eriterek başlıyoruz. Terayağ soğuyunca, süt, tereyağ, şekeri karıştırıyoruz. Ardından mayayı da ekleyerek, çırpıyoruz. Yumurtaları tek tek kırarak yediriyoruz. Un ve tuzu karıştırarak, karışıma yavaş yavaş ekliyoruz. Ele yapışan biraz cıvık bir hamur oluyor. Çok cıvık ya da katı ise un ya da süt ilave edebilirsiniz. En son doğranmış badem ve üzümleri ekleyebilirsiniz.

Kabın ağzını nemli bir bez ya da streç film ile kapatarak yarım saat ya da yaklaşık 2 katına çıkana kadar dinlendiriyoruz.

Kek kalıbını yağlıyoruz. Yağlanan kalıbın dibine çiğ bademleri diziyoruz. Hamuru kabaca katlayarak, biraz söndürüyoruz. Kalıbın içine hamuru yerleştirerek, iki katına çıkana kadar mayalanması için bekliyoruz. Kalıbın yarısına kadar hamuru koymakta fayda var.


Önceden 175 C ye ısıtılmış fırında 25 dk pişiriyoruz. Pişirdiğim fırının ısısı biraz yüksek, fırınınızı tanıyorsanız ve ısı ayarları düşük ise 180-190 da da pişirebilirsiniz. Fırınınızın orta rafının biraz daha altına koymaya özen gösterin. Hamur fırında da kabaracağı için üstü fırına yapışıp yanmasın.

Fırından çıkınca 10-15 dk dinlendirip, kenarlarından hafifçe ayırarak, ters çevirip tabağa alıyoruz. Servis öncesi üzerine pudra şekeri serpmeyi unutmayınız.

Yanına ev yapımı güzel bir reçelle afiyetle yiyebilirsiniz. 
Biz bahçemizde piknik yapmayı tercih ettik ve çimlere yayılarak, baharın gelişini bu yumuşak dokulu kek ile kutladık. Annemin yaptığı ekşi vişne reçeli de kek ile çok yakıştı. Kayısı reçelinin de çok yakışacağını düşünüyorum. Sevdiğiniz reçellerle deneyip, yazın..

Afiyet olsun..

Etiketler: , , , , , , , , ,