en lezzetli kurabiye,

İncirli Şekersiz Kurabiye

03:35 yesimdusova 0 Comments


Şekersiz tariflerime devam etmek istiyorum. Sevdiklerimle paylaşmaktan ve yapmaktan büyük aldığım, kurabiye tarifini paylaşacağım. Tarifi cafe de hera nın incirli kurabiyesinden esinlenerek yaptım. Ben bunu şekersiz yapamaz mıyım deyip, şeker yerine pekmez kullandım. Ölçüyü ayarlamakta biraz başta zorlandım ama şuan her daim tatlı ve lezzetli kurabiyeler yapabiliyorum. En son 2 yaşındaki Tuna Ali’de bayıla bayıla yiyince bu tarif herkese uygun dedim:) Nişastadan dolayı ağızda dağılan, bir yandan kıtır kıtır incir çekirdeklerinin ağza geldiği harika bir tarif..

 İncirli Kurabiye

12 adet kurabiye çıkmaktadır.
6-7 adet kuru incir, (sıcak suda bekletilerek incirlerin şişmesi beklenir.)
50 g tereyağ,
2 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı (50 ml ya da 1/2 çay bardağı),
1 su bardağı tam buğday unu,
1 su bardağı mısır/buğday nişastası,
1/2 su bardağı ceviz yada fındık,
1/2 kabartma tozu,
vanilya özütü,
NOT: Tarif 17.02.2018 tarihinde güncellenmiştir. Önceki tarifte tatlandırmak amacıyla 1/2 su bardağı pekmez ve 4 adet incir bulunmaktaydı. Pekmezin ısıtılması ile içindeki bazı yapıların kanserojen olarak tespit edilen HMF ye dönüşmektedir. Detaylı bilgi almak için okuyabilirsiniz. Bende araştırmalarıma devam ederek, şimdilik tariften çıkardım. 
İncirleri yaklaşık 10-15 dk öncesinde kaynar suya koyarak bekletiniz. İncirler suyla beraber şişicektir. İncirleri ufak ufak doğrayınız. Ne kadar küçük keserseniz hamurda homojen olarak dağılarak, her noktaya tatlı tadını bırakabilecektir. 
Tereyağ ve zeytinyağını (ya da hindistan cevizi yağını) mikserde karıştırınız. Un, nişasta ve kabartma tozunu bir kapta karıştırınız. Unlu karışımı 2-3 seferde karışıma yavaş yavaş ilave ediniz. En son, incir, vanilya özütü ve cevizleri karışıma ekleyerek hamuru hazırlayınız. Hamur cıvık olmayan normal bir kurabiye hamurudur.
Hazırlanan hamuru, dondurma koyacağı ile porsiyonlarak toplar halinde tepsiye diziniz.
Önceden ısıtılmış 175 C deki fırında, ~12 dk pişiriniz.


NOT: Birtürlü fotoğraf çekemiyorum, kurabiyeler hemen tükeniyor:) Genelde dondurma kalıbı ile alıp tepsiye dizip yuvarlak yapmayı seviyorum. Burdaki fotolardaki gibi üstlerini bardak ile bastırarak düz bir formda kazandırabilirsiniz. Tercih sizin:)
Afiyet olsun..

0 yorum: