Pancar Tabule - Kinoa mı Bulgur mu?


Bir süredir Kinoa modası var. Kinoalı salatalar, bulgur/pirinç yerine kinoa kullanmalar. Bizim bulgurumuzun yerini kim doldurabilir. (Sözüm meclisten dışarı, gluten alejisi olanlar için güzel bir alternatif) Kinoalı kısır olur mu mesela:) Olmaz.. Güzelim, domatesli bulgur pilavının yerini kim alabilir ki.. Kinoa da oldukça besleyici ve yüksek protein içeriğine sahip bir tohum. Evet Kinoa bir tahıl değil, ıspanak ve pancar ailesinden bir bitkinin tohumu. Bu sebeplede gluten içermiyor. Bunun yanında kinoayı salatalara ve pırasa yemeğine yakıştırıyorum. Ancak bu akşam tercihim bizim topraklarımızdan, bulgurdan yana. Yüksek lif içeriği, besleyici değerleri ile bulguru değerlendirmek lazım. 


100 gBulgur KinoaKinoa (Pişmiş)Bulgur (Pişmiş)
Protein (g)12144.43
Kalori3423687283
Yağ (g)1.3620.24
Karbonhidrat (g)76642119
Lif içeriği (g)12.5734.5

NOT: Tablodaki değerler formsante sistesinden alınmıştır.




Kinoa Güney Amerika kökenli bir bitki olup, zor şartlarda bile kolayca yetiştirilmesinden dolayı Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü tarafından 2013 yılı Kinoa yılı ilan edilerek dikkatler kinoaya çekilmiştir. Kinoa, yüksek protein değeri ile sürekli ön plana sürülse de, bulgur ile aralarında rekabet edemeyecekleri bir durum yok. Kinoa bazı içerdiği temel aminoasitler açısından ön plana çıksada bu iki ürünle beraber ne tükettiğinizde bu durumu etkilemektedir.

Bağırsak floramızı ve damak tadımızı çocukluğumuzdan beri yetiştiğimiz koşullar belirlemektedir. Bunu düşününce yerli üretilen bulgur varken, ithal edilen kinoanın pazarda ön plana çıkması biraz üzücü. Yıllarca diyetlerde pirinç yerine önerilen bulgur, hala karbonhidrat olarak görülüp, kilo alma korkusundan yenmez iken kinoa biranda diyet menülerine girdi. Kendi ürünlerimize sahip çıkıp, tarımımızı desteklemeliyiz. 

Bu arada aldığınız baklagillerin üretim yerini kontrol ederek, yerli üretim olmasına özen gösterirsek, kendi ülkemizdeki çiftçiyi de destekleyerek, bilinçlenebiliriz. Bulgur pilavını çok sevsemde bizim evin temel besin öğesi değildir, alışkanlığımız yok. Bulgur bizim evde yavaş yavaş kendine yer edinirken, sizinle çok severek yediğim, hatta kavanozlara paketleyerek ofise götürüp, tükettiğim salatadan bahsetmek istiyorum. Kendi başına bir öğün bence, üstelik ihtiyacınız olan birçok besini birarada bulunduruyor. 


Pancar Tabule

1 kupa bulgur (pişmemiş),
1 demet maydanoz,
1 adet orta boy haşlanmış pancar,
1 adet portakal,
1/2 nar,
2 adet orta boy domates ya da 10-12 adet cherry domates,
6-7 adet ceviz,
Zeytinyağı, balsamik (damak tadına bağlı olarak limon, nar ekşisi kullanabilirsiniz)

Bulgura kırmızı renk vermek için kabuklarını soyarak haşladığınız pancarın yanına bulguruda atarak beraber kaynatınız. Bulguru ve pancarı kontrol ederek, önce pişeni çıkartınız. Bulgur yenebilecek kadar pişmişse alabilirsiniz. Pancarı çatal ya da bıçak kullanarak pişip/pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Pancar geç pişiyor bu sebeple, pancar piştikten sonra pancarı çıkartıp suyunda da bulguru kabartabilirsiniz. Bulgur hızlıca kabarmaktadır.
Bulgur pişip soğuyunca, maydanoz doğranarak eklenir.
Pancar, domates, portakal ufak ufak doğaranarak ilave edilir.
Ceviz ağıza gelecek irilikte öğütülerek ya da elinizle ufak parçalar halinde ekleyebilirsiniz.
Narı ayıklayarak yarısını ekleyebilirsiniz. (Damak tadınıza göre arttırabilirsinizde.)
En son bir ufak kavanoz içinde 1/3 balsamic, 2/3 zeytinyağı olacak şekilde bir karışım hazırlayarak salatanızı lezzendirebilirsiniz. 

Pancar tabule meyve içermesi ile tatlı-ekşi-tuzlu karışım bir lezzet. Ekşi seviyorsanız çok seveceksiniz.

Afiyet olsun..

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,