Lviv Konsept Restoran&Cafeler - Lviv Emotional Restaurant City




Lviv Emotional Restaurant City - Lviv Mutfağı - Nerede Ne Yenir?

Şehirde birbirinden ilginç konseptlere sahip, farklı restoran ve cafelere rastlayabilirsiniz. Bazıları oldukça ünlü ve şehirde mutlaka yapılması gereken aktiviteler içinde:) Hiçbir şehirde restoran gezmemiştim ancak burası Lviv, şehrin teması konsept restoran zincirleri. Şehir merkezinden başlayarak, çok uzaklaşmadan hepsini deneyebilirsiniz.

Lviv Gezilecek yerleri merak ediyorsanız, Lviv Gezi Notları - Lviv Jazz Festivali yazısını okuyabilirsiniz.


Lviv Coffee Manufacture - Şehrin en büyük kahve üreticisi - Kahve Dükkanı
Kahvenin Avrupa'ya ve Lviv'e nasıl taşınıdığına dair bir şehir efsanesi anlatılmaktadır. Lviv doğumlu Jerzy Franciszek Kulczyki, II. Viyana kuşatması sırasında kılık değiştirerek Osmanlı ordusuna sızıyor. Osmanlı ordusu geri çekilince bıraktığı 300 çuval kahve çekirdekleri de kendisine ödül olarak hediye ediliyor. Viyanada açtığı kahve evinin ardından, doğduğu şehre geri dönerek kahve kültürünü buraya taşımış. Kopalnyka Kavy (Kahve Madeni) adını taşıyan bu kahve dükkanı, gerçekten bir yer altı mahzenine sahip, şehrin dokusuna yakışır bir yer. Osmanlı'dan öğrenildiği düşünülen Türk usulü kahve pişirmeye devam ediyorlar.

Rynok meydanındaki cafenin kapısından içeri girer girmez büyüleyici kahve kokusunu alıyorsunuz. Girişte kahve çekirdekleri öğütülerek, gram olarak satılıyor. Koskoca bir binaya yayılan, hediyelik eşya ve kahve satan aynı zamanda bu deneyimi tecrübe etmeyi sağlayan madencilik temalı bir kahve dükkanı. İçeriye doğru ilerledikçe, sonu görünmeyen cafeye bayılıyorsunuz. Kahve kokusundan başınız dönmüşken, merdivenlerden aşağıya inerek, maden kısmına iniyorsunuz. Kömür madenlerini andıran konsepti ile iç içe geçmiş karanlık odalar, bol sis ve zayıf ışıklandırma ile ortam sizi içine çekerken, bir yandan ürperip, tedirgin oluyorsunuz. Daha gitmeli miyim, burada ne var diye merak duygusu peşinizi bırakmıyor. Merdivenden inerken, yer altında kafanızı biryerlere çarpmamanız için baret veriyorlar. Kahvenizi burda yudumlamak isterseniz, size alevli bir show yapıyorlar. Miners Coffee - Sealed Coffee kahvesini tercih edersiniz, kahveniz metal bir bardakta bol köpükle, üzeri şeker kaplanmış olarak geliyor. Garson elinde torsch un büyüğü ile gelerek alevle kahvenizin üzerindeki şekeri karamelize ediyor. Ortam bayağı ısınıyor:) Diğer kahvelerine de farklı isimler vererek, değişik tadlar sunuyorlar. Lviv Style Coffee ise bildiğimiz türk kahvesi, sadece daha büyük bir bardakta sunuluyor.
Arka bahçesinde Jazz konserleri düzenleniyor. Gidince cafeden konser saatlerini inceleyerek, plan yapabilirsiniz.

Kendinize ve sevdiklerinize kahve almayı ihmal etmeyin. Sabah kahvesi, bayan kahvesi gibi kahvelerin yapılarına göre farklı isimler vererek, paketliyorlar. Çekirdek kahveleri istediğiniz kadar çektirme ya da çekirdek olarak alma şansınızda var. Eve getirdiğimiz kahve kokusu ile hala başımızı döndürüyordu.



Svit Kavy na Rynku - Kahve Dükkanı
Rynok meydanı üzerinde, küçük ve şirin bir yer. Dünya'nın dört bir yanından gelen kahve çekirdeklerini satıyor. Bira içmekten sıkıldıysanız ya da ufak bir mola verip, biraz meydanı seyredelim diyorsanız hemen uğrayın. İç tasarımı ve kahveleri başarılı ancak tatlılarını sevemedik. Tart hamuru çok yağlı ve genelde tatlılarının üzerinde kocaman bir krema katmanı bulunuyordu. Görüntüye aldanmayın! (2 cappuccino+tatlı; 122 UAH)


Virmenka - Best Coffee House of Lviv
70 lerin sonu 90 ların başına kadar bu cafe sanatçıların, artistlerin, müzisyenlerin buluşma noktası olarak geçmektedir. Kahvenin Türk usulü cezve ile pişirildiği efsanevi kahve dükkanlarından biri. Kahve likör ve tatlı ile sunuluyor. Yeri tabiki Virmenska sokağında:)


Cukor - Цукор - Kahvaltı
Şehirde 2 farklı noktada bulunuyor. Bir tanesi Rynok meydanın alt sokaklarında iken, diğeri Svobody ave caddesinin diğer tarafnda kalıyor ve biraz daha büyük. Özellikle Lviv de yapabileceğiniz en iyi kahvaltı diyebilirim. Yumurta ve pancake seçenekleri ile bizim damak tadımıza en yakın kahvaltı seçeneği! Siyah bir penguen logosu var ve hesabı öderken size birde sticker hediye ediyorlar, ufak bir hatıra oluyor:) Avokadolu krep ve yabanmersinli, beyaz çikolatalı pancake kesinlikle favorilerimiz arasında! Beyaz çikolatayı normalde sevmem ama çikolatanın tatlılığı, tabaktaki renkler ve lezzet mükemmel! Burada kahvaltı yapmadan dönmeyin! (Çay, kahve, birer porsiyon yemek ile 200 UAH ödüyoruz.)


Baczowski Restorant - Ресторація Бачевських - Et Restoranı ve Kahvalt
Hafta sonları kapı önünde uzun kuyruklar var ise doğru yerdesiniz:) Çok sevimli ve güzel dekore edilmiş arka bahçesi ve ihtişamlı üst katı ile Lviv de ün yapmış bir et restoranı. Özellikle sabah 8 de başlayan açık büfe kahvaltısı ile meşhur. Açık büfe kahvaltı kişi başı 120 UAH. Rezervasyon almıyorlar, içeriden çıkan oldukça girebiliyorsunuz. Kahvaltıda çok birşey yok ancak Baczowski nin bahçesi büyüleyici. Cam ve aynalarla çevrili yemyeşil bir bahçe, birde canlı olarak piyano çalınınca restoran dikkat çekiyor. Omlet listesine adınızı yazdırmayı unutmayın, size güzel bir omlet hazırlıyorlar. Gizli bir bahçede muhabbet kuşlarıyla beraber huzurlu ve keyifli bir kahvaltı sizi bekliyor:)

Akşam yemeği için; Ördek eti, kaz ciğeri ve et tercih edebilirsiniz. Grilled beef sipariş ettik ve garnitürle beraber sunuldu. Özel bir sosu yoktu. Et çok özel bir lezzet değildi. Foi grass (kaz ciğeri), patates püresi ile sunulmuştu ve etten daha lezzetliydi:) Püre bizim damak tadımıza göre biraz daha koyu bir kıvama ve ağır bir tada sahipti. İki kişilik akşam yemeğine 650 UAH ödedik.




Mons Pius - Монс Піус -Et Restoranı
Lviv in açık ara en iyi et restoranı. Fiyatlar diğer et restoranlarının üzerinde olsa da çok başarılı. Sosları, etlerinin tadı ile farklarını anlıyorsunuz. Şehirde özel bir gece geçirmek istiyorsanız, Mons Pius bahçesi diyorum. Kilisenin yanından girilen bahçesinden ve Virmenska cad. üzerinden restorana giriş yapabiliyorsunuz. Çiçeklerle bezenmiş sokak lambaları ve kırmızı çiçeklerle bezenmiş evin bahçesinden restorana girerken büyüleniyorsunuz. Restoranın bahçesinin bir kısmı evlere baktığı için akşam belli bir saatten sonra bahçedeki masaları kapatıp, balkonlarında ağırlıyorlar. Yediğimiz en iyi etti.
Newyork style dry aged beef, en 400 g olarak satıyorlar. (100 g et 130 UAH)
Steak salad with poached egg, salatası da poşe yumurta ve steak et ile sunuluyor. Avokado, yumurta ve et harika bir üçlü!



The Firs Lviv Grill Restorant of Meat and Justice -Et Restoranı
Burası Bernardine kilisenin arkasındaki surların içinde kalan ortaçağ işkence aletlerini konu alan bir ocakbaşı restoranı:) Etler kapı girişinde kömürde pişiriliyor, ortalık duman. Etleri abartı lezzetli olmamakla birlikte, zaman zaman içeride işkence aletlerinde şovlar yapılıyor. Bir anda müzik verilerek, aksiyon başlıyor:) İki kişi 2 tane Rib steak + içecekler ile 641 UAH gibi bir ücret ödüyoruz. 




Atlas - Атляс - Restorant
Rynok meydanının köşesinde, festival sahnesinin dibinde meydana bakan bahçesi ve acayip güzel bir dokuya sahip iç mimarisi ile burayı çok sevdim. Festival zamanı konserler başlayınca masa bulmanız oldukça zor:) Menüde Borsch çorbası, pancar salatası, tavuk ve ördek eti bulabilirsiniz. Borsch çorbası etli ve pancarlı değişik ve güzel bir çorba. Çorba içindeki eti de size soruyorlar. Etleri genelde, elma, portakal gibi tatlı soslarla sunuyorlar ki çok yakışıyor. Beetroot (pancar) salatası da ince ince doğranmış, turşu kıvamında ve çok lezzetliydi. Bizde çok yaygın olmamakla birlikte, çok beğendim.


Cabinet - Cafe
Arsenal müzesi civarında surların karışından, Harry Potter film setine ufak bir ziyaret yapıyormuşsunuz gibi. Burası filmdeki kütüphaneyi anımsatıyor. Dönen merdivenle üst katına çıkıyorsunuz, etrafınız kitaplar ve baykuş kafesleri ile çevrelenmiş, konsept bir restoran. Tatlı ve atıştırmalık birşeyler tercih ederek, fotoğrafik bu mekanda keyifle zaman geçirebilirsiniz. Lviv deki çok kremalı tatlıları sevmediğim için tatlıya en yakın gelen ‘Symiki’ peynirleri pudra şekeri ile çaynıza eşlik edebilir.


Lviv Galician Cheese Cake and Strudel Bakery - Львівські пляцки - Tatlı
Rynok meydanında, vitrininde biskolata adamların (o kadar kaslı değiller:)) hamurla şovlar yaptığı, şehrin strudel i ile ünlenmiş fırını. Tatlı seçeneklerin yanında, ıspanaklı gibi tuzlu strudel de yapıyorlar. Strudel ve cheesecake inizi alınca, tezgah önünde duran tencerelerdeki çılgın soslarla tatlınızı (vişneli, çikolatalı soslar) /tuzlunuzu (sarımsaklı ve domatesli soslar) tatlandırıyorsunuz. Biraz daha kalori almamız lazım dimi:) Öyle sempatik bir mekan ki, oyuncakmış gibi birçok şey.. Cheesecake konusunda başarılı değiller, kek kıvamındaydı. Çay konusunda burada zorlanmıyorsunuz, her yerde evimdeymiş gibi koca demliklerde yeşil çay içtim. Tatlıları tartarak, gramajına göre satıyorlar.

Bubble Waffle - Tatlı
Rynok meydanında, ufak bir dükkan. Bubble ismi waffle ın tarzından geliyor. Waffle hamuru, baloncuklardan oluşuyor ve baloncukların içi krema ya da nutella ile doldurularak pişiriliyor:) İçerisine dondurma ve taze meyveler sararak waffle ı hazırlıyorlar. Sadece hamuru bile bayıla bayıla yenir! Konser arasında iyi gidiyor:)

Pravda Beer Theatre - ПРАВДА - Bira Evi
Rynok Maydanında, en kalabalık köşede yer alıyor. 2 katlı binası ve kapı önündeki masaları ile şehri izleyebileceğiniz güzel bir nokta. Kısa bir mola ya da uzun uzun, şehrin seslerini dinleyebilirsiniz.

8 farklı ülkeden brewing expertlerinin açtığı, farklı biraları deneyimleyerek, alıs-veriş yapabileceğiniz özel bir biraevi. Kendilerine has belirledikleri mayalandırma yöntemleri ile filtreleyerek üretiyorlarmış. Açılalı 2 yıl olmuş ve 9 tane ödül kazanmışlar. Kendilerine ait özel bir orkestraları var, sitelerinden ve bira evinden saatlerini kontrol edebilirsiniz.

Sloganları çok güzel 'Our city deserves it, as we do' / Bizim yaptığımız gibi şehrimiz bunu hakediyor!

Kumpel - Ресторан-пивоварня Кумпель - Bira Evi
Şehrin en tanınmış restoran zinciri (Baczewski Res. bu grupta) ve birası! Açıktan koyuya farklı çeşit biralarını mutlaka denemelisiniz, kolay içimli ve güzel biraları var. Burasu Bernardine Kilisenin arkasındaki surların karşısında, Pinzel müzesinin yanında, bahçeli bir yer. Bahçedeki koltuk konseptini sevmesemde restoranın içindeki bira tankları oldukça ilgi çekici. Tadım yapabilmeniz için ufak boyutlarda farklı biralarını sunuyorlar. Lviv de yediğim tatlılar nedense beni çok mutlu etmiyor. Viyana usulü Zacher Cake yiyorum, çikolatalı bir krema var ancak başarılı bir pasta değil. Ancak Lviv de çay sunumu çok keyifli. Kendinize bir çay takımı almak istiyorsun
uz:)


Champagneria X&X - Шампанерія -Atıştırmalık ve Şampanya
Virmenska Cadde üzerinde birbirinden renkli ve güzel restoranlar bulunmaktadır. Burayı da hem atıştırmalık hem de keyifli birer kadeh şampanya içmek için tavsiye ediyorum. Odessa yerli şampanyalarını tatabilirsiniz. Kadeh tokuşturarak minik bir kutlama yapabilirsiniz. Burasını çok sevdik, şampanyanın yanına tercih edeceğiniz peynir tabağı (gül reçeli, bal, üzüm, çilek ve 4 farklı peynir eşliğinde) ile atıştırabilirsiniz. Menüde denemek istediğimiz Adjarian (peynirli,  etli, tavuklu seçenekleri ile pide) ve özel soslileri için her geçişimizde uğrayıp menünün tamamını tattık:) Sosislerinin içinde ne vardı pek güvenemesemde, Adjarian oldukça başarılı!

Open - Sağlıklı Beslenme
Eeee sağlıklı beslenmek isteyen yok mu bu şehirde derseniz. Sağlıklı beslenme adında, smothie, meyve, sebze vs. aradığınız bütün temiz beslenmes yiyeceklerini bulabilirsiniz. Açık büfe bir self-servis hizmet sunan restoran şehrin diğer restoranlarından ayrılarak daha modern ve günümüze ait bir duruşu var. Şehrin dokusundan her ne kadar uzaklaşmış olsa da beslenme tarzına bağlı olarak tercih edilebilecekbir yer. Şehirdeki birçok bol şekerli ve kremalı tatlılara inat herşey daha doğal. Latin Katedralinin arka tarafında kalıyor. 

Drunk Cherry - П'яна Вишня - Vişne Likörü
Bu dükkanı Rynok meydanına gelir gelmez tanıyacaksınız:) Özellikle akşamları kapısının önü oldukça kalabalık. Burası vişne likörü satan, oldukça da lezzetli likör içebileceğiniz, kapı önünde takılmalık ufak bir mekan. İçkinizi alıp, kapı önünde içebiliyorsunuz. İçeride kocaman bir avize ve vişne likörü dolu! Hediye bile getirebilirsiniz, çok sempatik bir mekan.



Gas Lamb - Гасова лямпа
Ihnacyi Lukasiewicz Avrupa'da ilk gaz lambasını kesfeden kişidir. Aslında ham petrolün işlenmesini ve kerosen (gaz lambasına doldurulan yakıt:)) lambaları keşfediyor. Cafenin girişinde laboratuvar gibi kocaman bir alana rengarenk likör şişeleri dizilmiş ve hediye edilmeyi bekliyor. Bir taraftada cafeye giriş yapabiliyorsunuz. Yeni bir konsept ve büyüleyici bir dünya sizi bekliyor. Her yer gaz lambaları ile çevrelenmiş. Şehrin önemli anıtlarından biri de bu cafenin dış duvarına gizlenmiş durumda (
…. ) . Müşterilerle sürekli ilgilenen bir amca var ve gelip sizinle anıtın yanında fotoğraf çekiliyor, güleryüzlü ve misafirperver. Gaz lambaları ile süslenmiş bu restoran aslında likörleriyle ünlü. Burada likör içmeden dönmeyin! Hatta çakır keyif olana kadar likör test edebilirsiniz. Nasıl olsa siz birbirinden değişik tatları denerken, alkolün etkisini anlamayacasınız :) Biz onuda tadalım bunu da tadalım diye deney tüplerini koklayıp, test ettikçe yüzümüzdeki gülümsemenin büyüdüğünü, kahkahalarımızın arttığını anlayınca, kalkma zamanı gelmiş dedik:) Deney tüplerinde set halinde gelen birbirinden farklı aromaya sahip likörlerini deneyebiliyorsunuz (400 ml - 190 UAH). Tarçın, kekik, nane, böğürtlen, çilek, limon, kahve aklınıza ne gelirse bütün aromaların likörlerini deneyebiliyorsunuz.
Likörün yanısıra Kvas ekmek mayasından yapılan alkolsuz fermente içeceklerinide deneyeblirsiniz.


The House of Legend  
Şehrin efsanesini yansıtan bir cafe, zaman içinde artan baca temizleme ihtiyacıyla, baca temizleyicisi, arabasını binanın tepesine parlederek, şehrin trafiğini kolayca atlatmaktadır. Gece olunca ve herkes uykuya dalınca Lviv in sisi şehrin efsaneleri korumaktadır..

Şehrin en eğlenceli emotional cafe lerinden biri. Binanın dışı kendi karakterini yansıtarak dikkat çekse de içerisi ve terası ayrı bir dünya. Şehrin farklı noktalarında görebileceğiniz anıtlardan bir tanesi de burada bulunuyor. Evin bacasına tünemiş bir adam, ‘Monument of Chinny Sweep’ şehri seyrediyor. Terasta bulunan helikopter-araba hibrit yapısı bir an kanatlanıp uçsa, sizi şehrin üzerinden alıp götürse, diyar diyar gezdirse diyorsunuz. Tabi bu noktada fotoğraf çekilmek isteyen çok kişi var. Arabanın kapıları açılarak, sizi hayal dünyanızın ötesine götürmeye hazır. Tek problem hareket etmiyor:) Her odasında ayrı bir konsept ve eğlence sizi bekliyor. Biralarının ve yemeklerin keyfini farklı bir dünyayı deneyimlerek çıkarabilizsiniz.
Tualete girip kapıyı kapatınca, iki adam kapıdaki ekranda belirip, sizi gösterip gülmeye başlıyor! Aman Allah’ım yoksa izleniyor muyum:) Bir an korkup, endişeleniyorsunuz:)


Lviv Handmade Chocolate - Львівська Майстерня Шоколаду

Rynok Meydanı çıkışlarından biri sizi bu müthiş çikolata dükkanının önüne atıveriyor.Daha giriş katında, akan sıcak çikolatalar, hazırlanan fındıklık, fıstıklı çikolataları görünce heyecanlanıyorsunuz. Ufacık ahşap merdivenlerini çıkarken, her katta ayrı bir lezzetle ve çikolata tarzıyla karşılaşıyorsunuz. Bar kapılarından kendinizi çikolata salonuna atıp, kat boyunca ne yesek, ne alsak diye düşünmeden edemiyorsunuz. Böyle 2-3 kat çıkıyorsunuz. Çikolata ambajlarıda öyle sevimli ve özenli ki.. Bir çatısı var, evinizden daha rahat görünüyor:) Dantel masa örtüleri, sıcak atmosferi ve çatı katıyla orda uzun süre kalmayı göze alıyorsunuz:) Neyse, çok uzatmadan sıcak çikolatası, çikolata fondüleri ve yanınızda torbayla götürmek isteyeceğiniz çikolataları ile başınızı döndürecek bir çikolata dükkanı. Uğramadan geçmeyin.
Ben sıcak çikolatasını daha yoğun ve doygun bekliyordum, bitteri çok hafif geldi. Daha sütlü çikolataları var. Damak tadı tabi, yoğun seviyorsanız beklentiyi yüksek tutmayın;)


Lviv Gastronomi : Denemeden dönmeyecekleriniz!

Borsch Çorbası: etli, sebzeli ve pancarlı güzel bir çorba, bazı yerlerde ekmek içinde sunulurken, birçok yerde bulabilirsiniz.

Adjarian: Pide - Champagne X&X da deneyebilirsiniz. 

Vareniki: Ukraynaya özgü, mayasız hamurdan yapılan mantı

Khinkhali: Farklı bir katalama yapılan büyük bir mantı. Mantı bohça şeklinde kapatılıyor.

Kvas: Ekmek mayasından fermente edilerek hazırlanan alkolsüz bir içecek.

Uzvar: Kurutulmuş meyvelerden elde edilen yumuşak bir içecek (alkolsüz), tadı biraz böyle tütsülenmiş gibi.. 500 ml sürahilerde sunuyorlar. 

Galicia: Bizim şişelenmiş meyve suları gibi meyve özütünden yapılmış bir içecek biraz daha sulu ve az şekerli

Symiki: cottage cheese - yumuşak süzme peynir tadında bir peynir kızartılarak, bal ve reçelle sunuluyor. Tatlı olarak tercih edebileceğiniz güzel bir alternatif. Mutlaka tadın!

Lviv Konsept Restoranları
  1. Lviv Coffee Manufacture - Madencilik konusunu ele almıştır.
  2. Cabinet - Harry Potter Kütüphanesini konu almıştır.
  3. Gas Lamb - Гасова лямпаv - Gaz lambalarını konu alan, likörleri ile ünlü bir restoran
  4. The House of Legend  - Şehrin efsanevi restoranı, baca temizleyicisi konu almıştır.
  5. Lviv Handmade Chocolate - Çikolata fabrikası
  6. Lviv Masoch Cafe - Mazoşizm hakkındaki erotik eserleri kendine konu almıştır.
  7. Kryyivka - Underground Bunker - Yeraltı savaç tapınağı düzeni eski döneme ait mistik havası ile savaş dönemini konu almıştır.
  8. The Firs Lviv Grill Restorant of Meat and Justice - İşkence aletleri ile dekore edilmiş ve showlarıyla bunu konu almıştır.
  9. Lviv Galician Cheese Cake and Strudel Bakery - Tarihi fırın
  10. Pravda Beer Theatre - Bira evi
  11. Kumpel - Ресторан - Bira evi
  12. Drunk Cherry - П'яна Вишня - Vişne Likörü
24-28 Haziran 2017

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , ,