Bir Uzakdoğu Seyahati - Bangkok Gezi Notları


Bangkok - Kamboçya - Phuket - Phi Phi/Koh Samui/Koh Tao Adaları ile bir uzakdoğu seyahati:) Uzakdoğuya gitmek bizi biraz korkutuyordu, Avrupa gibi değildi. Giderken bütün adımlarımızı planlayıp, herşeyi ayarlamıştık. Bangkok öncesinde biraz seyahat planımızdan bahsedeceğim.

Bangkok - İstanbul Ulaşım

Bangkok uçuşumuzu Quatar airways ile gerçekleştirdik. İstanbul çıkışlı Doha aktarmalı olarak gerçekleştirdiğimiz uçuşumuzda Doha da kocaman çift katlı bir uçağa bindik. Airbus A380 ile uçmak büyük bir keyif, yolda olduğunuzu anlamıyorsunuz, motor sesini duymuyorsunuz, koltuklar geniş ve rahat. Acayip konforlu bir yolculukla Bangkok’a indik. Bizim seyahat planımızda Bangkok son sıradaydı bu sebeple buradan bir aktarma daha yaparak Kamboçya’ya seyahat ettik. Bangkok ‘Suvarnaphumi Airport (BKK)’ iniş yaptık, burası kocaman bir havalimanı ancak bir sonraki uçuşumuz Don Muang (DMK) Havalimanındandı. Havalimanının güzel bir hizmeti var, iki havalimanı arasında ücretsiz ulaşım sağlıyor. BKK Havalimanında 3.kapıdan çıkınca belediye otobüsleri ve ufak bir masada görevliler var. Biletinizin çıktısını mutlaka almalısınız. Biletinizi gösteriyorsunuz, kolunuza bir damga vuruyorlar ve belediye otobüsü  ile 50 dk sonra DMK havalimanına ulaşabiliyorsunuz. Sabah 11:30 sonrasında yarım saatte bir otobüs bulmanız mümkün. Havalimanından çıkınca acayip sıcak boğucu bir hava ile karşılaşıyorsunuz. Klimalı ortamı terketmek istemiyorsunuz:) Bizim ilk uzakdoğu seyahatimize ait uçuş planımız aşağıdaki gibidir:

UZAKDOĞU SEYAHAT PLANIMIZ

25 Haziran 2016 - İst (SAW) - Katar (DOH) / Katar (DOH) - Bangkok (BKK) (Quatar Airways)
26 Haziran          - Bangkok (DMK) - Siem Reap (2 gece konaklama) (Air Asia)
28 Haziran       - Siem Reap - Bangkok (DMK) (Air Asia)  / Bangkok (DMK) - Phuket (HKT) (Air Asia) (1 gece mola:)) (Havalimanından şehir merkezine (Phuket Town) otobüs var kişi başı 100 THB - Terminal’e gidiyor otobüs ancak google mapsten oteli çizdirip, yakınlardan geçtiğini görünce hemen indik. Adalara geçmek için gece burada dinlenmeyi seçtik.)
29 Haziran         - Phuket - Phi phi adası (Ferry) (Ferry Bileti internetten alınmalı, Pier’de biletler pahalı.) (3 gece konaklama)
1 Temmuz        - Phi phi adası - Phuket (Ferry) / Phuket (1 gece konaklama) (Patong havalimanı arası 1 saat sürüyor ve çok trafik olan bir şehir, yola erken çıkmak lazım. Taksi ile otelden havalimanına 700 THB ödedik. Minivanlar’da mevcut ancak çok fazla dolaşıyor ve sabah trafikten dolayı uçağı kaçırma riski var. Phuket town aktarma yapmak için ulaşımı daha kolay bir nokta)
2 Temmuz           - Phuket (HKT) - Koh Samui (Bangkok Airways, pervaneli küçücük bir uçakla yolculuk yaptık:)2 kişi yan yana oturulan uçakta, ufacık bir kutuda gibi hissediyorsunuz.)
2 Temmuz           - Koh Samui (Bangnak Pier) - Koh Tao (Maenam Pier) (Ferry) (Kişi başı 600 THB, 2 saat süren sıkıcı ve uzun bir yolculuk) (4 gece konaklama)
6 Temmuz           - Koh Tao - Koh Samui (Ferry) (1 gece konaklama)
7 Temmuz           - Koh Samui (USM) - Bangkok (BKK) (Bangkok Airways) (2 gece konaklama)
9 Temmuz           - Bangkok (BKK) - Katar (DOH) / Katar (DOH) - İst (SAW) (Quatar airways)

Haziran ayında yaptığımız bu seyahatte amacımız görebildiğimiz kadar çok yer gezip, Dünya’nın farklı köşesini keşfetmekti. Biz bu seyahatte sürekli adını duyduğumuz Phuket ve Bangkok’u gezdik. Adalara seyahat ederek, Phi Phi de konakladık ve buradan Maya Bay, Monkey Beach’i gezdik. Koh Samui de safari turuna çıkarak, milli parkı gezdik. Filleri ve maymunların şovunu izleyip, hindistan cevizi toplayan yerel bir aileyi ziyaret ederek, hindistan cevizi suyu ve meyvesini tattık, Mother and Father kayalarını ziyaret ettik. Koh Tao ya gidip burada dalış yaptık ve dinlenerek kendimizi ödüllendirdik. İlk etaptada bukadar yol geldik diyerek, Kamboçya’da dünya tarihine tanık olduk. En son Bangkok gibi büyük ve karmaşık bir şehirde dolaşarak, çok farklı bir kültüre tanıklık ettik. Dil, din ve yaşanılan koşullar değişince insanların davranışları ve anlayışları nasıl değişiyor bunu gözlemledik. Phuket’te birsürü otel var ve buradan bütün adalara turlar düzenleniyor, safari turları, hayvanat bahçesi ziyaretleri yapmanız mümkün. Biz Phukette kalmak yerine hep ufak adaları tercih ettik. Koh Samui’de nispeten daha büyük bir ada ve safari turu ile bir günde adayı gezebiliyorsunuz, çok güzel sahilleri var. Koh Tao ise tamamen dalış için organize olmuş ufacık bir ada, yakınında ölü resifleri bulunduran Koh Naang Yuan adasında snorkelle balıkları seyre dalabilirsiniz. Koh Samui’den daha kısa bir yolculukla, Koh Phangan’ı da ziyaret edebilirsiniz, çok fazla yolcu bu adada indi. Neyi nerede nasıl yapacağınız size kalmış. Uzakdoğu seyahatinde ilk yola çıkmak ve plan yapmak biraz zor ama birsürü blogtan bilgi alarak, seyahatinizi planlayabilirsiniz. Her bir ada birbirinden güzel, birine gitseniz aklınız diğerinde kalıyor. Biz Koh Tao’yu çok sevdik, Koh Samui’de çok güzel anılar biriktirdik. Uzakdoğuda bol aktiviteli, yüzmeli güzel bir tatil hayal ediyorsanız hemen planlayın:) Kamboçya’yı bu plana eklemeyi ve tarih sayfalarından silinmeden burdaki tapınakları ziyaret etmeyi ertelemeyin. Genel tatil planımız böyleydi, arada uçak saatlerine uygun olsun diye bazı şehirlerde bir gecelik konakladık ve ertesi günki seyahat saatimize bağlı olarak o noktaya yakın konaklamalar tercih ettik.

Muson Yağmurlarında Uzakdoğu'ya Gidilir Mi?

Mayıs-Haziran itibari ile muson yağmurları başlamış oluyor ve hava daha nemli ve ne zaman yağmur yağacağı belli olmuyor. Ancak bu hiçbirşeye engel değil! Yağmur bazı bölgelerde durmaksızın 2-3 saat yağdığı oldu, yağmur sonrası ise hava çok çabuk kuruyor. Islanmak keyifli ve hava öyle sıcakki yağmur durduktan sonra hemen kuruyorsunuz. Terlikle seyahat ederek, yanınıza yağmurluk alablirsiniz. En güzelsezon Aralık-Şubat arası olsada Thailand Dünya'nın heryerinden turist alan bir yer ve sezonda eminim çok kalabalık olacaktır. Her mevsim ayrı  güzel ve tadını çıkarın!

Thailand Seyahati Pahalı Mı? Ne Kadar Para Ayırmalıyız?

Thailand seyahat planının en pahalı kısmı Türkiye'den uçak bileti. Bu sene Ukraynaya gidince Ukrayna ve Rusya aktarmalı Bangkok uçuşları gördüm. İndirimleri takip ederek İstanbul-Bangkok Qatar Airways ten iki kişi 2600 TL ye gidiş-dönüş bilet bulduk. Uzakdoğu seyahatimiz çok noktalıydı ve yerel havayolları ile Kamboçya, Phuket, KohSamui ye bilet aldık ve toplam iki kişi bilet fiyatı 4800 TL ye geldi.  Konaklama çok kişisel bir tercih olmakla beraber ortalama otellerde kaldığımızı düşünürsek 2 kişilik konaklama toplam 1600 TL tuttu. Yanınıza alacağınız parayı mutlaka dolar yaptırın.  600 TL Kamboçya vize ve gezi rehberine ödeme yaptık. Gerisi ne kadar harcayacağınıza bağlı. Harcamalarınıza bağlı olarak 15 günlük bol seyahatli bir uzakdoğu yolculuğu 10-12 000 TL yi bulacaktır. Dediğim gibi uçak bileti çok önemli bir parametre burada! Uygun bilet bulunca gerisini ayarlayabilirsiniz.


Seyahat ile ilgili gezi notları:
Kamboçya Gezi yazısı için tıklayınız.
Bangkok Gezi yazısı için devam ediniz:)
Koh Samui - Kah Tao Gezi yazısı için tıklayınız.
Phi Phi - Maya Bay - Monkey Beach Gezi yazısı için tıklayınız.

BANGKOK GEZİ NOTLARIM

Bangkok’a seyahatimizin sonunda uğradığımız için şehirdeki her iki (BKK ve DMK) havalimana da iniş yaptık. BKK büyük bir havalimanı iken, DMK daha küçük ve yerel uçuşların gerçekleştrildiği havalimanıdır. BKK dan şehir merkezine tren ile gelmeniz mümkün. Her iki havalimanı arası 50dk ve uçak biletinizi gösterip aktarma yaptığınızda ücretsiz servisleri mevcut. Tayland, krallık ile yönetilen bir ülke ve kraliyet ailesi çok sevilip, sayılıyor. Şehirde birçok Budist tapınağı bulunmakla beraber halkın büyük çoğunluğu Budist. Bu ülkede Budizmin insanlar üzerindeki etkisini görmeniz mümkün, herkes saygılı ve itatkar. Bangkokta bunu daha az hissetmekle beraber ada gibi küçük yerlerde bu hizmerkarlığı daha çok hissediyorsunuz. Krallar gibi ağırlanıyorsunuz birçok yerde. Ülkede masaj ve seks turizminin merkezi. Bangkok ta ingilizce konuşan birilerine rastlamanız biraz zor, anlaşmakta zaman zaman zorlanabilirsiniz. Haziran itibari ile yağmurlu dönem başlıyor ve sonrasında kış geliyor. Bu mevsimde sık sık yağmur yağabiliyor, yağıp geçtiği sürece gezebiliyorsunuz. Hava, sıcak ve bazen nemden dolayı buanltıcı olabiliyor. Aralık-Mart arası ise sıcak ve yüksek sezon. Para birimi Tahi Baht (THB) olup, 100 THB=  TL idi (Haziran 2016).

En büyük dolandırıcıların ülkemizde olduğunu ve sürekli turistlerin kandırıldığını düşünürdüm. Bangkok bu konuda çok ileri bir aşamada, şehri gezen turist görmesinler sizi hemen avlıyorlar. Cebinizden paranızı çalarak değil, anlamadığınız bir şekilde sizi paketleyip bir yerlere gönderiyorlar ve siz gidince ne olduğunu anlıyorsunuz.

Yolda elimizde harita ile tapınakları arıyorduk. Yanımızdan geçen bir adam bize yardımcı olmak istediğini söyledi. Bundan daha normal ne olabilirdi ki. Bize yolu tarif etti, sonrasında da ekledi. Bugün işte özel bir gün, şu saatler arasında zaten gitmek istediğiniz yer kapalı, size tavsiyem bu aralıkta şurayı gezmeniz, tuk tuk ile orası 10 TBH tutuyor, hemen gidebilirsiniz diyip, bizi anında paketledi ve şehir içinde kurulan yüzen marketlerin olduğu bir yere yönlendirdi. Buranın başka yerlere göre daha özel olduğunu, gerçek halkın buradan alışveriş yaptığını, diğerlerinin sadece turistlere para tuzağı olduğunu söyledi.  Bundan önce bize öğretmen olduğunu ve Tayca birkaç kelime öğreterek, güvenimizi kazandı. Biz kendimizi Gondol da bulduk. Şehir içinde böyle bir tur düşünüyorduk ancak böyle bir oyuna geldiğimizi sonrasında anladık. Çünkü halkın alış veriş yapacağı bir pazaryeri yoktu! Ertesi gün tapınaklar bölgesinde gezerken yine aynı şey başımıza geldi. Kimseye güvenmeyin. Dediklerine kulak asmayın ve yolunuza devam edin. Başka turistleri de aynı şeyi söylerken duyduk.


Bangkok şehir turuna başladığımız ilk an böyle bir dolandırıcılıkla karşılaşınca, şehirden ürktüm. Büyük bir şehir, bir yanda gökdelenler varken, bir yanda şehrin içinde ufacık tezgahlar, geçmeye yer bulamadığınız Pazar alanları, sokak pazarları bulunuyor. Şehrin içinde kumaşçılar, elektronikçiler herkes ayrı bir yerde toplanmış durumda. Alış-veriş yapacaksanız, önceden araştırıp yerleri belirlemeniz lazım. Tuktuk ve taksi şoförleri ile anlaşmak kolay değil. Birçoğu yerlerin İngilizce isimlerini bilmiyor. Sizde Tayca isimlerini.. Tuk tuk ucuz diye düşünüp, sık sık kullanmaya çalışmayın, taksimetre çok ucuz yazıyor. Mutlaka taksimetre açtırın. Bazı taksiciler bu yüzden sizden nefret edebilir. Şehirde trafik yoğun, uzun saatler trafiğe maruz kalabilirsiniz. 

Kamboçya’da ki yüzyıllık tapınaklardan sonra, Bangkok'ta tapınakları gezmek bizi çok büyülemedi. En ünlü tapınaklarını gezerek, bütün Buda heykellerini ziyaret ettik. Budist halk çok saygılı. İlk Asya seyahatimizde, dinlerin insanlar üzerindeki etkisi bizi çok etkiledi. Din aslında hayata bakışımızı, yaptığımız işe saygımızı ve yaşama biçimimizi değiştiriyor. Ülkede farklı bir dinginlik hakim. Özellikle tapınaklar bölgesinde çok fazla turist var. Bir süre sonra kendinizin de turist olduğunu unutup, bu durumdan sıkılıyorsunuz. 

Bangkok ta en çok keyif aldığımız şey, masaj yaptırmak oldu. Chitosan caddesinde keşfettiğimiz ‘Massage in Garden’ (Soi Ram Buttri sokağının sonunda yer alıyor, sokak masajlarından çok daha temiz ve güzel bir mekan) masaj salonu, akşam yemeğinden sonra yorgunluğumuzu atmak için mükemmel bir yerdi. Bahçesi, huzuru, masajın verdiği rahatlama.. Sonrasında şehrin en kalabalık bu caddesinde, kendinizi eğlenceye verebilirsiniz. Şehrin en canlı ve kalabalık sokakları Khaosan Cad. ve Chitosan Cad. Restorantlar, cafeler, barlar hepsi bu bölgede. Gecenin ilerleyen saatlerinde müzik, dans, eğlence sokağa sıçrıyor. Durumu fazla abartanlar da olmuyor değil. Ben böyle takılmayı sevmiyorum derseniz, ara sokaklarda daha sakin, kokteyl içebileceğiniz yerler bulabiliyorsunuz. Biz masalarını sokağa atan, ismi bile olmayan hippi bir kokteylci bulduk. Müzikleri, salaşlığı ile uzun saatler orada takılıp farklı kokteyller deneyebilirsiniz. Garsonlar da bir süre sonra sizinle arkadaşlık kuruyor. Hatta birbirini tanımayan iki grubu birleştirip, arkadaşlık kurduklarını bile gördük.

Bangkokta geze pazarları da güzel, ucuza bulabileceğiniz bir sürü ürün var. Tabi ki hiçbiri gerçek değil, tercih size kalmış. Bangkok gece gezmek için harika bir şehir, gündüz tapınakları gezip, geceleri kendinizi sokağa atabilirsiniz.


BANGKOK TAPINAKLARI 


Grand Palace&Wat Phra Kaew (Zümrüt Buda):
Kocaman bir bahçenin içerisinde bulunan Grand Palace&Wat Phra Kaew (Zümrüt Buda)  8:30-17:00 saatleri arasında açık olup, 15:30 sonrasında bilet satışı yapılmamaktadır. Giriş ücreti 500 Baht olup, ciddi bir kıyafet kısıtlaması bulunmaktadır. Aslında Bangkokta gezerken, ayağınıza ince uzun bir pantalon giyip, yanınıza şal aldınız mı heryere girebilirsiniz. Şalınızı üstünüze sararak, kendinizi modifiye edebilirsiniz. 
Grand Palace girişinde acayip bir turist kalabalığı vardı biz içeriyi görmekten vazgeçip, geri döndük. Heryerde Çinli turistler gruplar halinde geziyorlar. Etrafında alış-veriş yapacağınız mağazalar ve posta ofisi bulunmaktadır. 


Wat Pho (Yatan Buda) (Reclining Buddha):
Dünya mirası listesinde yer alıyor. Büyük saraya yürüme mesafesinde ama içeriyi gezdik yorulduk derseniz, tuk tuk ile de gidebilirsiniz:) 8:30-18:30 saatlerinde açık, giriş 100 baht, kıyafetiniz mutlaka uygun olmalı. Kocaman yatan bir buda görüyorsunuz. Kocaman ayaklarıyla:) 15 m yüksekliğinde ve 43 m uzunluğundaki bu Buda eli ensesinde boylu boyunca uzanmış bir şekilde. Yatan Buda'nın bulunduğu odada 108 adet metal kase sıralanmaktadır, bunlar 108 hayırlı durumu simgelemektedir. Her bir kaseye bozuk para atarak şans getirieceğini düşünüyorlar.
Wat Pho’nun bahçesinde geleneksel bir Tai masaj okulu bulunmaktadır. Burdaki masajların çok daha farklı ve eğitimli kişiler tarafından (yetiştirilen öğrenciler) yapıldığı söylenmektedir. Burada masaj yaptırmak aklınızda olabilir. Biz akşamları keşfettiğimiz masaj salonunu tercih ettik.

Wat Arun (Temple of Dawn) (Nehrin diğer tarafında):
Tha Tien Pier No:8 Pier (Liman) dan boatlarla nehrin (Chao Phraya River) karşısına geçmeniz gerekiyor. Kendi bahçesinde kocaman bir yerleşke, biz gittiğimizde restorasyon vardı, şekli ve simetrisi ile ilgi çekici bir mimari. Hemen yanında kapalı karşı gibi bir pazar alanı bulunuyor. Tapınağa girmeden, hemen yanında bir büfe var, burada soluklanabilirsiniz:) Giriş için 50 Baht ödüyorsunuz. 70 m yüksekliğindeki bu yapıya merdivenler ile çıkış var ve şehri burdan izleyebilirsiniz. Biz tadilat sebebiyle, belli bir noktaya kadar çıkabildik. 
Sukhothai Traimit (Golden Buddha):
Çin mahallesinde yer alan bu tapınakta 5.5 ton ağırlığında, 28.5 milyon pound değerinde saf altında yapılma bir Buda heykeli bulunmaktadır. 700 yıldan beri Tayland’ın ve Budizm in önemli eserlerinden biridir. Düşmanlardan korumak amacıyla dışı alçıyla kaplanan Buda heykeli, bulunduğu Choti-naram tapınağı terk edilince (1931), özel izinlerle 1955 yılında şuan bulunduğu tapınağa taşınırken, taşıma sırasında, alçının bir kısmının çatlaması ile saf altın olduğu anlaşılıyor. Traimit’te yer alan, Altın Buda ondan dilekte bulunan insanların isteklerini yerine getirerek, şans getirdiğine inanılıyor.

China Town:
Altın Buda’nın da yer aldığı Çin mahallesi, restorantları, sokak satıcıları, mağaza ve marketleri ile şehirin içinde farklı bir şehir gibi. Sokakta satılan böcek kızartmaları ve farklı yiyecekleri tadabilirsiniz:) Bazen bakmak bile oldukça zor:) Çin mahallesinin devamında da toptancılar mevcut, buralarda da gezinebilirsiniz. Çin mahallesinin kendine has bir ruhu var. Şehirde gezilecek noktalar arasında.

Bangkok büyük bir şehir. Alış-veriş merkezleri, Budist tapınakları, masaj salonları ve gece hayatı ile turistlerin gözde mekanlarından. Şehirde yapılacak çok şey var. Bizim için unutulmaz anılardan biri uğradığımız kitapçı, sokak satıcıları, karşılaştığımız harika masaj salonu ve gece sokak arasında takıldığımız hippi koktelyci:) Gündüz bunaltıcı sıcağı, anlaşılması zor taksicileri ve karmaşık şehir yapısını sevmedim. Şehir gece, gündüzünden çok daha keyifliydi. 


Bizim yapmayıp, sizin listenize eklemek isteyecekleriniz:

Yüzen Marketler- Floating Market:
Haftasonları kurulan, şehre yaklaşık 1-2 saat mesafede yer alan Floating Market  (yüzen marketler) (Taling Chan, Damnoen Saduak vb.) lardan herhangi birini gezemedik. Şehrin farklı yerlerinde kurulan, yüzen marketler mevcut. Buralara turlar düzenliyorlar. Fiyatları yaklaşık kişi başı 3000 THB civarında. Görmek istiyorsanız, planınıza dahil edip, araştırıp gitmenizi tavsiye ederim.

Ayyuthaya:
Ayutthaya, Bangkok’un eski yerleşim yeri. Şehir merkezinden otobüsle 1 saat yolculuk yaparak ulaşabilirsiniz. Burada eski tapınakları ziyaret etme şansınız var, biz çok yorgun olduğumuz ve yolculuğu göze alamadığımız için bu planı erteledik. Aklımız kalmadı değil!


Bangkok Mutfağı

Bangkok sokak lezzetleri ile ünlü bir şehir. Bizim için sokaktaki ürünleri tüketmek kolay değil tabiki:) Özellikle tavuk ve deniz ürünü kızartmasını heryerde bulabilirsiniz. Sokakta küçük tezgahlarda kızartıyorlar.

Ne yeriz oralarda diyorsanız, her yemekle pilav mutlaka geliyor:) Çok yemek seçen biri değilseniz, Thailand yemeklerini seveceksiniz. Sadece deniz ürünü ile kısıtlı değil, tavuk ve ette bulabiliyorsunuz. Yemekler genelde kaju, soya filizi ve yumurta kullanılarak pişiriliyor. Zaman zaman tatlı acı sos dengesi bozularak, fazla acı olabiliyor. Ya da bazı yemeklerin içindeki aromalar rahatsız edebiliyor. Ancak aç kalmazsınız, hatta büyük keyifle yiyebileceğiniz yemekler keşfedeceğinize eminim.

Pad Thai - Thailand ta farklı noodle lardan yapılmış, farklı pad thailer deneyebilirsiniz. Rice noodle, glass noodle en yaygın olanları ve soya filizi, yumurta, yer fıstığı, tatlı-acı sos ile beraber servis ediliyor. Protein olarak et, tavuk ve deniz ürününden birini tercih edebilirsiniz. En sevdiğim yemeklerden biri.
Spring Roll - karides, soya filizi, kabak, havuç ince bir yufka yada pirinç yufkası ile sarılarak servis ediliyor. Bazı yerde oldukça lezzetli ve çıtır olabilirken, bazen acı tadı çok baskın olabiliyor.
Tom Yam Çorbası - Farklı yerlerde tadıp, denemek lazım belki ama içine koydukları bir ot var ki, ben kesinlikle yiyemedim. Birde şu bitkinin adını öğrenebilseydim, ne mutlu olucaktım:)

Kızarmış karides denemenizi tavsiye ederim. Bizim yediğimiz kocaman karidesler çıtır çıtır kızartılmıştı ve yemeğe doyamadık.


http://www.namuangsafarisamui.com/Eco-Tour-page.html  koh samui tour:)

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,