Panini Sandeviç Ekmeği Yapımı ve Mozarella-Fesleğen soslu Sandeviç / Panini Bread and Sandwich with mozarella and pesto



Pikniğe giderken, ya da çocuklarınızın yanına sandiviç yapmak için panini ekmeği güzel bir tercih. Yumuşacık dokusu ve pofuduk yapısı ile bizim evin vazgeçilmezlerinden. Bir ara her haftasonu yapıyorduk, tam buğday ile de denedim kendisini ama beyaz ekmek kadar pofuduk olmuyor. Eşim sabahları kendine sandiviç yapmayı seviyor, bende arada ekşi mayalı ekmeğimizin yanına farklı ekmekler yapıyoruz. Bu sefer canım mozarella peynirli, fesleğenli sandiviç istedi. Ekmek hazırlıklarına işten gelince hemen başladım. Hamuru yoğurup, biz yemek yiyip tv izlerken, kabarmaya bıraktık. Süre kısıtlı olunca ticari maya ile yoğurdum.

Panini Ekmeği/Panini Bread

3su bardağı + 3%4 su bardağı un (440 g)
1/4 su bardağı zeytinyağı (60ml)
21 g yaş maya yada 7 g instant kuru maya 
1 tatlı kaşığı bal
1 çay kaşığı tuz
1 + 1 /2 su bardağı ılık su (265 ml)
1 tatlı kaşığı sirke

Ilık su içerisinde mayayı çözündürüyoruz, balı da ekleyip aynı suda çözündürüyoruz. Kuru malzemeleri bir kenarda karıştırıyoruz. Kuru maya kullanıyorsunuz, un ile karıştırabilirsiniz. Unun ortasını açıp, ılık su karışımını ilave ediyoruz. Hamuru yoğurup, dinlenmesi için yarım saat kenara bırakıyoruz. Hamurun üzerine streç film ile kapatarak üstünün kurumasını engelliyorum ya da nemli bir bezlede kapabilirsiniz. Hamur 2 katına çıkınca tezgaha alarak hamuru kare/dikdörtgen şeklinde elinizle açtırabilirsiniz. Dikdörtgen ya da kare yapmak istiyorsunuz, ekmeğin boyutlarını ona göre kesebilirsiniz. Yuvarlak yapmak için bir parça hamuru alarak ortaya dogru katalayınız ve avucunuzun içi ile hamurun üstünü kapatarak tezgahta parmak uçlarınız hafif dokunarak hamuru yuvarlayabilirsiniz. Ben genelde farklı boyutlarda dikdörtgenler hazırlıyorum. Hamuru bıçak yardımı ile kesiniz. Yağlı kağıt yerleştirdiğiniz tepsiye aralıklı olaran hamur parçalarını diziniz. Üzerlerine nemli bir bez kapatarak, yarım saat bekletiniz. Hamurlar iki katına çıkacaktır.


Fırını 175  C ye ısıtınız ve fırına atmadan hamurların üzerine elek ileun serpiştiriniz. Hamurları fırına atınız ve 10-12 dk içerisinde pişeceklerdir. Ekmeklerin üzerleri kızarmadan almanız lazım. Tercih sizin tabiki;)

Afiyet olsun..

Sandiviç için;

Mozarella peyniri, 
pesto sos,
zeytinyağı,
Kurutulmuş domates (tat-gurme)
Domates, marul

Ekmekler soğuyunca ikiye kesiniz. Ekmeğin kapağına pesto sos sürünüz. Alt tabanına biraz zeytinyağı gezidiriniz. Önce marul yapraklarını, üzerine dilimlediğiniz kurutulmuş domatesleri yerleştiriniz. Üzerine dilimlenmiş mozarella dilimleri ve domatesleri ekleyiniz. Tercihe bağlı olarak ama bence hafif ısınınca güzel oluyor, tost makinesinde çok az ısınana kadar bekletiniz. Ekmeği tam basmadan peynir tamamen erimeden alınız. Yanına da taze demlenmiş kahve..

Afiyet olsun..

Etiketler: , , , , , ,