28 Şubat 2016 Pazar

Keçiboynuzu unu ile Şekersiz Kek - Sugar free cake

Sağlıklı yaşam.. Ne demektir? Hastalıklardan korunmak? Uzun bir ömür geçirmek midir? Yoksa TV, gazete, internette sürekli bahsedilen, bir hedef midir? Tümü sanırım. Bütün hayatımızı, bir hedef çerçevesinde şekillendiriyoruz. Bazen bedenimizi bu tempoda ihmal ediyoruz. Birçoğumuzun umurdığı tekşey, kilo ve diyetler.. Bedenimizle ilgili tek problem fazla kilolarımız mı? Kilo veremediğimiz için mi beslenme şeklimizi değiştirmeliyiz? Sağlıklı yaşayalım derken, nelerden kaçıp, korunmamız lazım? Kendimizi hangi limana atmamız gerekiyor.

Kimileri karbonhidrat çok zararlı diyor. Bir gluten problemi var ki, belli boyutlara ulaşınca varlığından haberdar olabliyoruz. Sonra yıllardır süre gelen sakın yağlı yemeyin problemi var. Yüzde bilmem kaç yağı azaltılmış bir sürü hazır gıda. Biri et yiyin biri et yemek çok zararlı diyor. Bir de yüzyılın en büyük sorunu şeker var.. Bu sadece şeker hastalarını kapsayan bir problem değil bence.. Hepimizin önündeki en büyük engel. Karbonhidrat, yağdan daha önce..

Şekerle ilgili öyle şeyler okuyorum ama bir türlü kendimi ondan uzaklaştıramıyorum. Şekerden uzaklaşma fikrinden önce şekersiz tatlı tarifleri arıyorum.. Şekersiz tatlı mı?? Bu benim bağımlılığımın en büyük kanıtı gibi geldi. Psikolojik bir bağımlılık. Sigaradan da kötü. Kaçamıyorum. Fazla şekerin bünyemize, yaşlanmaya olan etkisi birçok yerde bahsediliyor. Ben bu konuda uzman değilim, sadece araştırıyorum.

21 günde alışkanlıklarımızdan vazgeçebilirmişiz. Ben bugüne kadar iki bilemediniz üç günü geçemedim ki.. Bu sefer bilinaltımla savaştım, kendimce bir karar verdim. Bugün 5. günümdeyim. İlk üç gün zor oldu. Şuan kendimce tatlı krizlerime alternatif aratışındayım. Şeker yerine, meyve, hurma, kurutulmuş meyveler tüketiyorum. Kek denemelerine başladım, keçiboynuzu unu, stevia otu, pekmez, bal, agave şrubu,meyveler ile denemeler yapıyorum. Beyaz undan kaçmak adına da yulaf unu ve keçiboynuzu unu ile denemelere başladım. Geçen hafta çikolata ve yulaf ile yaptığım kek 2 günde bozulunca, içerisindeki meyvelere bağladım. Bir yandan da şeker ve un dayanıklılık mı katıyor? Kafamda büyük bir soru işareti oluştu? Bu hafta keçiboynuzu unu ve yulafla beraber yeni bir tarif denedim. Diğerine göre daha başarılı..

Şekerin etkisini anlatan bir film tavsiyem var, The Sugar Film.


Keçiboynuzu unu ile Şekersiz Kek

2 yumurta,
1/2 çay bardağı pekmez,
1 su bardağı keçi boynuzu unu,
1 su bardağı un haline getirilmiş yulaf,
1 tane ezilmiş muz (yumuşamış yada kararmış bir muz tercih edebilirsiniz)
2 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı,
4 tatlı kaşığı dolu dolu yogurt,
vanilya ve kabartma tozu,

Yumurtaları çırptıktan sonra, pekmez, yoğurt ve yağı ilave ederek çırptım. En son keçiboynuzu ununu eleyerek, kabartma tozu, yulaf ve vanilyayı ilave ettim. Süslemek için üzerine doğranmış badem serptim. Biraz yulafta serpebilirsiniz. 180 dereceye önceden ısıtılmış fırında yarım saat pişirdim.

Keçiboynuzu unu esmer olduğu için kakaolu kek görünümünde oldu. Birazda tatlı olduğu için tatlı bir tad verdi.
Kabartma tozu çok etkili olmamakla beraber biraz keki kabarttı.
Kek ıslak kek dokusundaydı.

Afiyet olsun..

Alışkanlıklar, bırakılmazlarsa, zamanla ihtiyaç haline gelirler.
St. Augustine

23 Şubat 2016 Salı

Fransız Soğan Çorbası ve Tam Buğday Baget Ekmek


Bu haftasonu çok hamarattık. Evde neler pişti neler.. Soğan çorbası, baget ekmek, makarna, makaron, pizza ve tiramisu ile haftasonunu kapattık. 2 kişi bu kadar karbonhidrat yersek, kilolar kaçınılmaz. Eşimle MSA da makaron eğitimine katıldık. Kendisi makaronu çok seviyor ve kaç kere denediysek olmadı. Kursta hem eğlendik, hem de bir sürü rengarenk makaronlarımız oldu. Kurs sonrası tamam öğrendik yapıcaz derken, bizim makaronların yine keyfi gelmedi.

Soğan çorbasını da canım çekti ama o soğanları kim kavurucaktı. Bütün gün mutfak kalınca baktım ki çok kolaymış. Bol tereyağ devreye girince, lezzetli olmaz mı? İçerisine de kendi yaptığımız baget ekmekler. Aslında sadece hamuru baget ekmek formunda yapmaya çalıştım, içi daha çok kepekli belediye ekmeği gibiydi. Fırında düşük ısıda ve çok pişirmiyorum kabuğu yumuşak kalıyor. Neyse ekmek ve çorba ikilisi harikaydı. Yanına evde açma mantar soslu makarna. Taze makarnanın tadı bir başka.

Fransız Soğan Çorbası
3 orta boy beyaz soğan,
3 diş sarımsak,
100 gr. tereyağ,
2 yemek kaşığı un,
1/4 çay bardağı beyaz şarap yada kanyak
1 litre sıcak su (tavuk suyu tavisye)
taze kekik, tuz

Öncelikle soğanları ince ince jülyen gibi doğrayınız. Soğanları birbiri içerisinde ayırarak tane tane hazırlayınız. Tereyağını tencerede eritip, içerisine soğanları ve ince kıyılmış sarımsakları atınız. Burada teflon tencere kullandım ve  tabanı dar olduğu için soğanın ölmesi için soğanları yakmadan başardım. Burada soğanların beyaz kalması, kesinlikle yanmamalı, çok önemli. Soğanları orta ateşte kontrollü bir şekilde, öldürün. Başka ne denir bilemedim:( Bu sırada soğanlar yağı çekerse, az miktarda su ilave ederek, karıştırmaya devam edin. Soğanlar kendilerini salınca, unu ilave edip karıştırınız. Ardından alkolü döküp, iyice karıştırın. ayrı bir kapta ısıttığınız suyu ilave ederek, çorbayı kısık ateşte pişirin. En son tuz, karabier ve taze kekiği ilave ediniz. Mis gibi kokan, besleyici bir çorba. Servis yaparken bir dilim baget ekmeği üzerinde kaşar peyniri eriterek servis yapınız.

Bir süredirde kendi yoğurdumu mayalıyorum. Sanırım sütünden harika ve koyu yogurtlar elde ediyorum. Ufak ufak kavozlara hazırlıyorum, böylece herkes tek seferde bitiriyor ve sulanmıyor yogurtta. Bu ara ekmek ve yogurt, evimizin ilk yapılacaklar listesinde. Sağlıklı yaşama geçelim, herşeyimizi kendim yapalım derken, koşturup duruyoruz. Ama yogurt yapmak nekadar kolaymış. Kendi kendine oluyor hatta:)




Tam Buğday Unlu - Zeytinli-Kekikli Ekmek
1+1/4 su bardağı tam buğday unu (halk ekmekten aldığım unu kullanıyorum)
1+2/4 su bardağı beyaz un (3. bardak un için önce tam buğdayı koyup üzerinde 1 parmak kalana kadar beyaz un ilave ediyorum)
1 su bardağı ılık su (küçük parmağınızı daldırınca yanmamalı:))
1 tatlı kaşığı bal
1 çay kaşığı tuz
1+1/2 tatlı kaşığı hazır maya,
1 yemek kaşığı sirke (elma sirkesi kullanıyorum)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
İsteğe bağlı olarak; 
3 diş sarımsak,
1/2 su bardağı yeşil zeytin (çekirdeksiz ve ufak ufak kıyılmış)
Kurutulmuş kekik


Öncelikle ılık su içerisine balı çözündürerek, sıvı malzemeleri karıştırın. Kuru malzemeleri bir kapta önce unları eleyerek birleştirin, ardından tuz,mayayı ekleyin ve karıştırın. Stand mixerde yada elde sıvı içerisine 2 seferde unu karıştırınız. Unu ilk dökme aşamasından sonra zeytinleri ve kekiği ekleyebilirsiniz. Daha sonra hamuru yoğurup, kabarması için bir kaba koyunuz. Kabınızın cam ve hamuru koymadan biraz zeytinyağı ile yağlamanız önemli. Hamurun üzerini streç film ile kaplayarak, dinlenmeye bırakınız. Bütün gece mayalanmaya bıraktığımda ekmek çok yumuşak oldu. Mayalanma süresini en az 2 katına çıkana kadar bekleyiniz ama vaktiniz var ise bekletebilirsiniz.Ilık bir yerde bekletiniz.




Mayalanma sonrasında,hamuru biraz yoğurup, istediğiniz şekli verebilirsiniz. Eğer baget ekmek yapmak isterseniz hamuru ikiye bölün ve dikdörtgen şeklinde hamuru açın daha sonra uzun kenarından kıvırmaya başlayarak kabaca yuvarlayınız. Katlanan yer alta gelmeli ve kenarlarına içeriye doğru kıvırın. Bu şekilde üzerlerini kapatarak yarım saat bekletiniz. Fırına atmadan önce rustic bir etki için üzerilerine irmik serpebilirsiniz, un serpebilirsiniz biraz. Tercih sizin. Ya da kekikleri üzerine serpiştirebilirsiniz. Çizik atmak isterseniz fırına atmadan önce, keskin bir bıcak ile üzerlerini çözebilirsiniz. Ben falçata yada jilet kullanıyorum.

180 C de ısınan fırında yarım saat pişiriniz. Kabuğunun biraz sert olmasını isterseniz, son 10 dk 200 C de pişiriniz.

Afiyet olsun..




Pizza hamuru için tarifini kullandım. Tabi yine tamamen beyaz un olmasın kaygım sebebiyle, içerisine tam bugday unu karıştırdım (1+1/4 su bardağı tam bugday, 1+3/4 su bardağı beyaz un). 2 adet hazırladığımız bu az malzemeli pizzalar, lezzetli oldu. Fırında azıcık fazla tutmuşuz ama ziyanı yok, kıtır kıtır yedik. Pizzaya mozarella koymayınca, hamur ıslak kalmıyor ve daha kıtır oluyor. Birde yeni çıkan ufak mozerarella görünümlü Topi peynirleri kullandık, erimeleri zaman aldığı için fazla pişirdiğimizi anlamadık. Domates soslu-sucuklu pizza ve parmesanlı-biberli-pastırmalı pizza.

Bu kadar tuzlu yersen, tatlı arayışına girişirsin ve finalde tiramisu ama o başka tarifte;)

9 Şubat 2016 Salı

Sevgililer Günü - Küçük Sürprizler


Bu sene sevgililer günü heyecanım az, belki ayın balık burcunda olmasının etkisi vardır:) Yine de bugüne özel birşeyler pişirmek, bahaneyle günleri özel kılmayı seviyorum. Geçen sene kardeşimin doğum günüydü ve büyük bir masa kurmuştu. Vazoya çiçek şeklinde hazırladığı çileklerle harika bir fondü hazırlamıştı.




Bende daha önce evde kalan keklerin yanına krema ile sos hazırlayarak hafif atıştırmalık tatlılar yaptım. Hem kuplarda hazırladığım kekleri hemde kalp şeklinde keserek, kahvenin yanında ufak sürprizlerle sundum. Kalbe giden yol mideden geçmiyor muydu? Ozaman vakit kaybetmeden kolları sıvayalım:)

Krema için;
200 ml krema
4 yemek kaşığı pudra şekeri

Kremayı kar kıvamına gelen çırptım ve içerisine pudra şekerinide ilave ederek hazırladım. Biraz dolapta bekletebilirsiniz. Aceleniz var ise bir sıkma torbasına boşaltarak kuplarınızı hazırlayabilirsiniz. Kremaya daha lezzet katmak için içerisine labne peyniri ilave edebilirsiniz.

Evde kalan kekleri ya hazır kek kullanabilirsiniz. Kupların en altına ufak parçalara böldüğünüz kekleri koyarak, kahve yada süt ile ıslatabilirsiniz. üzerine biraz krema ilave edip, araya çilekleri dizin, üzerine yine krema ve en son çikolata parçacıkları ile son dokunuşu yapabilirsiniz. Kuplar 1 gece dolapta beklerse daha güzel olur. En az 3 saat dolapta beklemeli.

Ya da keklerinizi kalp şeklinde keserek, üzerlerini krema ile süsleyebilirsiniz. Nar mevsiminde olmamız ve ufak atıştırmalar için minik taneleri ile keklerinize güzel bir hava katabilirsiniz. Ufak dokunuşlar her zaman etkileyicidir:)

En son kuplarınız için kalpler keserek, kürdanlara takabilirsiniz. Kestiğiniz 2 kalbi ortaya kürdan koyarak birleştirebilirsiniz. Üzerlerine mesaj yazabilirsiniz. Tamamen yaratıcılığınıza kalmış..

Güzel bir sevgililer günü geçirmeniz dileğiyle.. Sevgi dolu olsun..