28 Şubat 2016 Pazar

Keçiboynuzu unu ile Şekersiz Kek - Sugar free cake

Sağlıklı yaşam.. Ne demektir? Hastalıklardan korunmak? Uzun bir ömür geçirmek midir? Yoksa TV, gazete, internette sürekli bahsedilen, bir hedef midir? Tümü sanırım. Bütün hayatımızı, bir hedef çerçevesinde şekillendiriyoruz. Bazen bedenimizi bu tempoda ihmal ediyoruz. Birçoğumuzun umurdığı tekşey, kilo ve diyetler.. Bedenimizle ilgili tek problem fazla kilolarımız mı? Kilo veremediğimiz için mi beslenme şeklimizi değiştirmeliyiz? Sağlıklı yaşayalım derken, nelerden kaçıp, korunmamız lazım? Kendimizi hangi limana atmamız gerekiyor.

Kimileri karbonhidrat çok zararlı diyor. Bir gluten problemi var ki, belli boyutlara ulaşınca varlığından haberdar olabliyoruz. Sonra yıllardır süre gelen sakın yağlı yemeyin problemi var. Yüzde bilmem kaç yağı azaltılmış bir sürü hazır gıda. Biri et yiyin biri et yemek çok zararlı diyor. Bir de yüzyılın en büyük sorunu şeker var.. Bu sadece şeker hastalarını kapsayan bir problem değil bence.. Hepimizin önündeki en büyük engel. Karbonhidrat, yağdan daha önce..

Şekerle ilgili öyle şeyler okuyorum ama bir türlü kendimi ondan uzaklaştıramıyorum. Şekerden uzaklaşma fikrinden önce şekersiz tatlı tarifleri arıyorum.. Şekersiz tatlı mı?? Bu benim bağımlılığımın en büyük kanıtı gibi geldi. Psikolojik bir bağımlılık. Sigaradan da kötü. Kaçamıyorum. Fazla şekerin bünyemize, yaşlanmaya olan etkisi birçok yerde bahsediliyor. Ben bu konuda uzman değilim, sadece araştırıyorum.

21 günde alışkanlıklarımızdan vazgeçebilirmişiz. Ben bugüne kadar iki bilemediniz üç günü geçemedim ki.. Bu sefer bilinaltımla savaştım, kendimce bir karar verdim. Bugün 5. günümdeyim. İlk üç gün zor oldu. Şuan kendimce tatlı krizlerime alternatif aratışındayım. Şeker yerine, meyve, hurma, kurutulmuş meyveler tüketiyorum. Kek denemelerine başladım, keçiboynuzu unu, stevia otu, pekmez, bal, agave şrubu,meyveler ile denemeler yapıyorum. Beyaz undan kaçmak adına da yulaf unu ve keçiboynuzu unu ile denemelere başladım. Geçen hafta çikolata ve yulaf ile yaptığım kek 2 günde bozulunca, içerisindeki meyvelere bağladım. Bir yandan da şeker ve un dayanıklılık mı katıyor? Kafamda büyük bir soru işareti oluştu? Bu hafta keçiboynuzu unu ve yulafla beraber yeni bir tarif denedim. Diğerine göre daha başarılı..

Şekerin etkisini anlatan bir film tavsiyem var, The Sugar Film.


Keçiboynuzu unu ile Şekersiz Kek

2 yumurta,
1/2 çay bardağı pekmez,
1 su bardağı keçi boynuzu unu,
1 su bardağı un haline getirilmiş yulaf,
1 tane ezilmiş muz (yumuşamış yada kararmış bir muz tercih edebilirsiniz)
2 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı,
4 tatlı kaşığı dolu dolu yogurt,
vanilya ve kabartma tozu,

Yumurtaları çırptıktan sonra, pekmez, yoğurt ve yağı ilave ederek çırptım. En son keçiboynuzu ununu eleyerek, kabartma tozu, yulaf ve vanilyayı ilave ettim. Süslemek için üzerine doğranmış badem serptim. Biraz yulafta serpebilirsiniz. 180 dereceye önceden ısıtılmış fırında yarım saat pişirdim.

Keçiboynuzu unu esmer olduğu için kakaolu kek görünümünde oldu. Birazda tatlı olduğu için tatlı bir tad verdi.
Kabartma tozu çok etkili olmamakla beraber biraz keki kabarttı.
Kek ıslak kek dokusundaydı.

Afiyet olsun..

Alışkanlıklar, bırakılmazlarsa, zamanla ihtiyaç haline gelirler.
St. Augustine

15 yorum:

  1. Yeşimmm, ben bayılıyorum senin tariflerine :)
    keçiboynuzu unuyla arkadaşım kek yapmıştı, müthiş beğenmiştim, ben de kek yapmayı çok seviyorum, o yüzden bunu da deneyeceğim, eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, keçiboynuzu kokusu biraz baskın kalıyor, sevmeyenler için hoş olmayabilir ama seviyorsan tavsiye ederim. Tatlı tadını alıyorsunuz.

      Sil
  2. Araştırmalar, yeni yapılan araştırmalar, yasaklar, yenmemesi gereken yiyecekler....Liste uzayıp gidiyor.Ama en can sıkıcı kısmı dün "asla yemeyinnn zararlı" dediklerine bugün "yeni araştırmalar gösterdiki aslında çok da faydalıymış sağlığa" dedikleri oluyor.Bu da benim için tüm inanılırlıklarını kaybetmelerine sebep oluyor.Bence herşeyin bir faydası mutlaka var ama bedenimiz için ama pişirdiğimiz, hazırladığımız ürünler için.Mühim olan aşırıya kaçmadan , tıkabasa doymadan , tadında, kararında tüketmek:) Am şu şeker mevzusu bambaşka bir olay ve katkısız gerçek şeker ulaşmak ve yine kararında kullanmak önemli olan.Bunlar benim tüm bu karmaşaya kendi restim açıkcası.Kek harika görünüyor ve eminim tadı da çok güzeldir.Çünkü keçiboynuzu inanılmaz lezzet veriyor keke ve kurabiyelere.Elinize sağlık.Sağlıklı günler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok haklısınız, okudukça yıllarca yanıltmışlar bizi diyorsunuz. Şuan bilgi çok, araştırma da..bütün bilgileri iyice araştırıp, neden-sonuç ilişkisine bakmak lazım. Şeker üzerine yapılan araştırmalar, bütün sorunların kaynağının şeker olduğunu işaret eder gibi.. tabi vazgeçmek kolay değil.. azaltmak ve zararlarını unutmamak lazım.. Teşekkürler

      Sil
  3. ay çok güzel tam diyetlik eskiden bir ara keçiboynuzu ununu kullanmıştım en kısa zamanda tekrar mutfagıma alayım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemenizi tavsiye ederim, şeker için güzel bir alternatif.

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. Daha önce hiç denememiştim keçiboynuzu ununu bu keki yapmak için mutlaka deneyeceğim.

    kurabiyecimiss.blogspot.com

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Sabah sabah yesek diriltir mi acaba:)

    YanıtlaSil
  9. Keçi boynuzu unu mu?hmm bir araştırayım tarif nefis şekeri unu azaltmişken farklı alternatifler ararken iyi oldu:))afiyetler olsun sağlıklı günlere sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şekeri hayatınızdan çıakrdıkça, yerine bir sürü alternatif buluyorsunuz. Mutlaka deneyin..

      Sil