Linzer Kurabiye/Yeni Yıl - Linzer Cookies/New Year


Zaman sanki benden bağımsız hatta dünyadan bağımsız. Koşturmalar içerisinde işler birbirini kovalarken, sık sık kurabiye pişiriyorum. Özellikle tereyağlı bu harika kurabiyeler bu ara favorim. Yılbaşı hediyesi olarak sevdiklerinize verebileceğiniz lezzetli paketler hazırlayabilirsiniz. Sevdiğiniz marmelada göre aralarını doldurarak, değişik kalıplar kullanarak şekillendirebilirsiniz. Ben bir tanesini paketleyip hediye ettim bile.. 

Bu yıl kardeşim bütün aileye aylar öncesinden hediyeler alarak, onları süsledi. Pinterestte aratarak, yaratıcı paketler hazırlayabilirsiniz. Sevdikleriniz için özel hediyeler düşünüyorsanız, basit ve kolay kullanılabilir şeyler düşünün.. Milli piyango bileti, kuruyemiş/kurabiye/çikolata dolu bir kutu, banyo malzemeleri vb.. İstanbul'da sadece Mall of İstanbul da açılan H&M Home da ilk alışverişim sonrası, her hafta oraya gitmek istedim. Özellikle mutfakta yaptıgım değişiklere, birbirinden güzel ürünleri ile eşlik etti. Kırmızı-Siyah-Beyaz temalı mutfağımızı, kırmızıları çıakrtarak tamemen siyah-beyaza bıraktık. H&M Home dan kilim, masa örtüleri, mutfak bezleri ve sandalye minderi aldım. En son mutfağın bir duvarını karatahta olarak boyayabilirsek, mutfak dönüşümümüz tamamlanacak. Arkadaşlarımın yılbaşı hediyelerini de buradan aldım. 

Bu sürede sebze suyu içmeyi ihmal etmeyerek, kendimin sıkamadığı günlerde, hazır alarak haftanın birkaç günü hayatıma, öğünlerime dahil etmeye çalışıyorum. Bir bar filozofu adlı bir kitap okuyorum, oldukça sürükleyici ve hepimizin yaşadığı aşk acısını kendiyle konuşur gibi anlatıyor. 



Kurabiyelere dönücek olursak, Linzer kurabiyelerin orjinnal tarifi, Avusturya'nin Linz şehrinden gelmektedir. Bu ünlü kurabiyelerin tarifi, şehirde 19 yy dan kalma Linzer turta tarifinden esinlenilmiştir. Bu turtayı diğer turtalardan ayıran en büyük özelliği un yerine, badem,fındık tozu kullanılmasıdır. Kurabiye içerisinde de ağırlıklı olarak badem, fındık kullanılarak, iki kurabiye arasında da turta da olduğu gibi reçel yer almaktadır. Ağırlıklı olarak ahududu reçeli kullanılmaktadır.  Bende yaban mersinli ve böğürtlenli denedim, ikisi de çok beğenildi. Kurabiye Almanya ve Avusturya'da ünlüdür. Bende tarifi kendimce yorumladım.


Linzer Kurabiye
175 gr. tereyağ,
1 su bardağı pudra şekeri,
1 su bardağı nişasta,
1 + 1/2 su bardağı beyaz un,
1/2 su bardağı badem yada fındık tozu,
1/4 çay kaşığı zencefil ve tarçın,
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi,
1 yumurta,
Vanilya,

Oda sıcaklığındaki tereyağ, şeker ile beraber mikser yardımıyla, krema kıvamına gelene kadar karıştırılır. Yumurta ilave edilerek karıştırılır. Kuru malzemelerin tamamı bir kaçta karıştırılarak, karışımın içerisine 2 defa da ilave edilir. Elde edilen hamur, 2'ye bölünerek buzdolabında 1-2 saat bekletilir. Tereyağlı hamurların kolay şekillendirilmesi için önemli bir adım. Hamuru açarak, istediğiniz kalıpla şekillendirin. Kurabiyenin en can alıcı noktası kalıbın orta kısmından reçelin görünmesi için daha ufak kalıplar ile kestiğiniz kurabiyelerin ortalarında boşluklar oluşturun. Yani her şekilden 2şer adet kesmeniz gerekiyor ve 1 parçasının ortasını keserek çıkartmalısınız. Kalıpların eşleşmesi önemli:) Kurabyiyeleri 170 dereye ısıtılmış fırında 8-9 dk pişiriniz. Kurabiyeler beyaz çıkmalıdır. Ben kurabiyeleri kesip tepsiye yerleştirdikten sonra fırın için beklerken mutalaka buzdolabına koyuyorum. Fırına soğuk atarak bir anda ısı ile karşılaşmasını sağlıyorum. Pişen kurabiyelerin ortasını açmış olduklarınızın üzerlerine bolca pudra şekeri serpiştiriniz. Ortası kapalı olan diğer eşlerinin arasına reçel sürerek, pudra şekeri ile kaplanmış kurabiyeleri birleştiriniz. Burda kurabiye sayınız yarıya düşüyor:)

Oldukça güzel görünen bu kurabiyeler, her nekadar kar yağmasa da masanızda kar yağmış görüntüsü yakalayabilirsiniz. 

Afiyet olsun.. 

Etiketler: , , , , , , , , , ,