Juicing Orucu - Detox


Uzun zamandır üzerine birşeyler okuduğum 'detox' olayına 2 gündür devam ediyorum. Detox aslında vücuttaki toksinleri atmaya, bedeni yenileyerek, dinlendirmemizi sağlar. Detox tan çok Juicing orucu demek daha dogru sanırım. Kendi programımı oluşturarak, sadece sıvı beslenmeyi planlayarak başladım. Gün içerisinde yeşil ve kırmızı içerikli sebze suları hazırladım. Normalde tek öğün olarak, genelde sabah kahvaltısında sebze suyu sıkarak, kısa juicing ler yapıyordum. Bu duruma kendimi yavaş yavaş hazırlamıştım. İlk günü biraz yorgun ve halsiz geçirdim ama herhangi bir başağrısı söz konusu değildi. Sebze sularını hem kendi sevdiğim hemde Cenk Kıral ın 'Juicing' kitabındaki tavsiyelerine uyarak hazırladım. Bilinçsiz davranmak ve iyi birşeyler yapmayı planlarken, ters tepmesi en büyük korkumdu. 

Juicing aslında büyük porsiyonlardaki sebze ve meyvelerdeki vitamin ve besin değerlerini bir anda vücudumuza alımını kolaylaştırır. Normalde hepsini yemeye kalktıgımızda böyle bir durum pek mümkün olmuyor. Juicing in faydalarını ilk defa bir dergide, Feride Gürsoy'un yazısı ile tanıştım. İlk iş eve katı meyve sıkcağı almak oldu. Yeşil yapraklı sebzeleri de sıkabileceğim, bir makina. Çokta özel bir juicing makinası değil ama sebzelerin suyunu sıkmakta oldukça başarılı. Feride Gürsoy'u facebook tan Zindesin adresinden takip edebilirsiniz. Daha sonra, sağlıklı beslenme üzerine okuduğum alkali beslenme şeklini hayatıma uyarlarken, sebzesuyuna olan inancım hiç eksik olmadı. Kendimi daha dinamik ve güçlü hissetmemi sağladı. O yüzden bu 2 günlük sıvı beslenmenin faydalarını görmek istedim. 

Juicing kitabında, sebze suyu hazırlarken dikkatli olmamız gereken noktalardan bahsetmektedir. Özellikle meyve oranı, yeşil yapraklı sebzelerin oranı(yeşil yapraklı sebzelerin yüksek oranda potasyum içermesi sebebiyle dikkatli olunması) kitapta yer almaktadır. ben genelde her hazırladığım karışımın içerisine 1 adet meyve eklemekteyim. Önemli olan içeceğin çok tatlı olması değil, fazlasıyla tüketemediğimiz yeşil sebzeleri direk tüketmek. Sıvı olarak vücuda alınan sebzelerin emilimi hızlı ve kolay olmaktadır. Bu süreçte diğer önemli nokta ise bol su içmek. Zaten vücudunuz normale göre çok daha fazla suya ihtiyaç duymaktadır. 

Sabahları yeşil içerikli bir sebze suyu hazırladım. Biraz ıspnak, ufak bir parça zencefil, salatalık, kereviz sapı, elma yada armut ile hazırladığım karışımı içtim. Gün içerisinde diğer bir yeşil içeceği yine ıspanak, maydanoz, karalahana, salatalık, limon, kereviz sapı gibi sebzelerle hazırladım. Yeşil sebzelerden azar azar kullanmayı tercih ettim, birkaç dal şeklinde. Öğleden sonrası için kırmızı içerikli içek tercih ettim. Biraz kırmızı lahana, salatalık, ıspanak, havuç kullanarak hazırladım. Yeşil yapraklı sebzeleri bir kaç dal şeklinde kullandım. Tatlandırmak istediğimde içerisine elma yada armut karıştırdım. Kırmızı içecekler için pancarda kullanabilirsiniz. 2. gün ara öğün olarak hazırladığım elma-ananas-nane den oluşan karışım ise mükemmeldi. Çok tatlı ve lezzetliydi. Enerji açısından iyi oldu. Kendiniz sebze suyu sıkmak istemiyorsanız, juico nun juicinglerini tercih edebilirsiniz. Çok güzel cleanseler paketleri var. Bir sonraki denememde onların ürünlerini test etmeyi düşünüyorum. Bu seferki biraz ani bir başlangıç oldu.

Bu sırada dinlenmeyi, sadace yoga,pilates ve yürüyüş gibi hafif sporları tavsiye ediyorlar. İlk gün yoga, 2. günde yürüyüş ekledim. 2. gün aç hissederim diye düşünüyordum ama ilk güne göre daha iyiydim. 3-4 gibi enerjim düşüyor ve halsizleşiyorum bu esnada bana enerji verecek bir juicing tercih ediyorum. 2 günü sorunsuz tamamlamak üzereyim.. Katı birşeyler yememek garip bir his, dişleriniz, ağzınız birşeyleri ısırmak istiyorsunuz. Yemek yemek nekadar önemliymiş, farkediyorsunuz. 

Etiketler: , , , , , , , , , ,