aksamyemegi,

La Parmigiana di Melanzane/Fırında Peynirli, Domates Soslu Patlıcan - İtalyan Mutfağı

04:01 yesimdusova 2 Comments


Hayatta en güzel hediye sevdiklerimiz. Her gün çevremdeki insanların varlığı için, şükrediyorum. Onlar var olduğu için var olduğumu, yaşamak için sadece sevgi gerektiğini görüyorum. 
İçimizde derinlerde eksik bir şeyler hissettiğimizde sanırım daha fazla sevgiye ihtiyacımız oluyor. Hafta sonunu Bursa’da yeni doğum yapan bir arkadaşımın yanında geçirdim. En güzel dostluklar, eskiye dayanıyor. Hiç yabancı hissetmiyorsunuz kendinizi, hep aileden biri gibiler. Dünyaya yeni gözlerini açan minik bebek ise ayrı bir mutluluk kaynağı.  Allah ona uzun ömürler nasip etsin. Kendisinden bahsederken suratımdaki ifadeler fazlasıyla değişiyor. Bırakıp dönünce, insanın aklı kalıyormuş. Ufacık bebek, sevgimizi varlığımızı hissedip, kucağımızda huzur buluyor. Biz odada yanındayken daha bir huzurlu uyuyor. Hangi yaşta olursak olalım, bizi mutsuzluktan çekip çıkarabilecek tek şey sevgi..

Geçen gece eşimle evlilik yıldönümümüzü kutladık. Kutlamayı evde yapmaya karar vererek, iş çıkışı kendimize güzel bir menü hazırladık. İtalyan mutfağından vejeteryan bir yemek, La Parmigiana di Melanzane yı seçtik. Yanına da zeytinyağı ve balsamik ile kızartılmış ekmekler başlangıç olarak yerini aldı. Küçük bir kutlama masasıydı ama sevgi doluydu. Daha öncesinde patlıcanı tost makinasında ızgarada pişirip, üzerine domates sosu dökerek servis ediyordum. Bu akşam formunu biraz değiştirip, içeriğini zenginleştirdik. İtalya’nın genelinde sevilerek tüketilen bu yemeğin orijinal tarifi Sicilya bölgesine aitmiş. Parmigiana içerisindeki parmesan peynirinin Parma sından geliyormuş. Melanzane ise İtalyanca patlıcan anlamına gelmektedir. Moolinyan diye telaffuz ediliyormuş. Bir yerde melanzane pizza yemiştim, sebzeli anlamında kullandıklarını düşünmüştüm, kabak ve patlıcan ile yapılmıştı. Bu yemek de patlıcan yerine kabak ile de yapılabilirmiş. Ben yine de domates sosu ile patlıcanı daha çok yakıştırıyorum.


La Parmigiana di Melanzane

1 kg patlıcan (4 adet orta boy),
15 yaprak fesleğen,
1 adet mozarella peyniri,
100 gr. parmesan peyniri,

Domates sosu
1 orta boy sogan,
3 diş sarımsak,
3 orta boy domates,
2 yemek kaşığı salça,
Öncelikle patlıcanları şeritler halinde keserek yada kabuklarıyla nasıl arzu ederseniz, dilimleyip, tuzlu su içerisinde bekletiniz.
Patlıcanın acı suyunu salması için en az yarım saat bekletiniz. Ardından patlıcanları yıkayıp, kurulayınız. Orjinal tarifinde patlıcanlar yağda kızartılmaktadır. Ama her zaman daha az yağlı olsun diye uğraştığım kendi mutfagımda kızartmayla aram pek iyi değildir. Tabi ki kızartılınca tadı harika oluyor.Tercih sizin.. Onun yerine fırın tepsinine patlıcanları dizip, üzerlerine hafif zeytinyağı gezdirdikten sonra, tuz ve karabiber ilavesi yaparak, 200 derece ısıtılmış fırında pişiriniz. Patlıcanlar kısa sürede yumuşuyor, 15 dk içinde kontrol ederek, yumuşadıkları zaman fırından alınız.

Bir yandan domates sosunuzu hazırlayınız. Öncelikle soğanları jülyen (ince uzun, annem piyazlık der:)) olarak doğrayınız. Bir tavada soğanlar pembeleşene kadar pişiriniz ve bu sırada sarımsakları da ince ince dograyarak ilave ediniz. Soğanları büyük sevmiyorsanız küp küp ufak ufakta doğrayabilirsiniz. Ben yemeğin içerisinde belirgin görünmelerini seviyorum. Domatesleri yıkayıp, ufak ufak doğrayınız. Tavanın içerisine domatesleri ilave ederek, pişiriniz. Domatesler hemen suyunu salmayacağı için içerisine biraz ılık su ilave edebilirsiniz. Domatesler pişmeye başlayınca içerisine salçayı ilave ederek, karıştırınız. Sos çok koyu olmasın diye sonraki aşamada içerisine biraz daha su ilave ederek, kaynattım. En son tuz, karabiber ve ufak ufak doğranmış fesleğenleri ilave ederek, tavayı ocaktan alınız.

Isıya dayanıklı bir kap yada döküm tava içerisine altına öncelikle biraz sostan, üzerine pişirdiğimiz patlıcanları dizerek işe başlıyoruz. Dizdikten sonra üzerinde sosu gezdiriyoruz. İnce ince dilimlediğiniz mozarella peynirlerini, üzerine örterek, üstüne de  biraz parmesan peyniri serpiştiriyoruz. Daha sonra üzerine kalan patlıcanları dizerek, kalan sosu üzerinde gezdiriyoruz. En üste yine mozarella ve parmesan ile kaplıyoruz. Ben iki sıra yapmayı uygun gördüm. Fırında patlıcanlar kızartmadaki kadar incelmediği için 2 sıraya bölüştürerek boşluk kalmayacak şekilde dizdim. En üste parmesan peynirini bolca eklemeyi unutmayınız. Parmesan üzerinde sert, çıtır bir tabaka oluşturarak lezzet katıyor. Mozarella ise içerisinde eriyerek, ağızda kendisini hissettiriyor.
Ben mozarella yerine keçi peyniri ile de denemek istiyorum. Patlıcan ile keçi peynirini çok yakıştırıyorum.

200 derece fırında yarım saat kadar pişiriniz. Fırından aldıktan sonra, servis aşamasında üzerini bir kaç dal fesleğen yaprağı ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun..



Geçen pazar günü boğazda çok güzel bir farkındalık yaratılmıştı. Boğazdan tehlikeli madde taşıyan tankerlerin geçmesinin, boğazda oluşabilecek zararlarına karşı dikkat çekmek için protesto düzenlenmişti. Boğazda renkli bir görüntü oluşturmuştu. Bütün teknelerin aynı anda, boğazda salınımı daha önce şahit olmadığımız bir görüntüydü. Güzel bir farkındalık yaratılmıştı. Bir kaç kare paylaşmak istedim.

2 yorum:

  1. Ne guzel bir paylasim olmus..nice guzel masalarda guzel sohbetli yemekler yensin..nice guzel kutlamalar olsun..sevdiklerimiz hep yanimizda olsunlar..sevgiler..

    YanıtlaSil