Cheddar, Pepper and Rosemary Scone - Biberli, Cheddar Peynirli ve Biberiyeli İngiliz Bisküvileri (Scone)



Güneşli bir pazar gününe uyunanca, kendimi mutfaga attım. Bütün hafta yapıcaklarımı kafamda planlayıp, tariflerini not etmiştim. Geçen hafta arkadaşlarım ile beraber yemek hazırlarken, akşam üzeri acıkırız diye scone yapmak istedim. Fırından sıcak sıcak çıkınca, tepsinin yarısını götürdük. Sıcakken, dışı çıtır, içi yumuşak, bisküvi gibi bir ekmek oluyor. İngiltere’ye seyahatim sırasında, kongrede öğleden sonra çay arasında scone ve clottered cream ikram ettiler. Önce, büskivi gibi, biraz sert buldugum bu bisküvi içerisine, clottered kremayı ve reçeli sürünce, yemeye doyamadım. Krema acayip güzel, süper yağlı birşey ama tadı yemeye kesinlikle değiyor:) Sonra öğrendim ki, İngilizlerin meşhur 17:00 çaylarının vazgeçilmeziymiş. Hatta, scone nın telafuzundan (sıkon), içerisine sürdüğünüz krema mı, reçel mi önce gelmeli gibi tartışmalara konu olan önemli bir atıştırmalıkmış. Üzerine uzun uzun konuştuk. Kongreye bile konu olabilirmiş megersem:) Scone yanında içtikleri sütlü .ay konusunda da, insanların ciddi takıntısı olduğunu ve süt mü önce çay mı önce koyulmalı tartışmalarına tanık olarak, bu çayında İngilizlerin hayatındaki yerini görmüş oldum. Öyle ki bazı insanlar kendi çaylarını kimseye hazırlatmazlarmıış, istedikleri gibi olmadığı için! Neyse, daha Londra’dan dönmeden scone denemeyi kafaya koydum! Geçen haftada, tatlıdan çok tuzluya ihtiyacımız olunca, önceliği tuzlu scone hazırlamaya verdim. Aslında tatlı yapınca clottered cream de hazırlamak istiyorum ama biraz zahmetli geldiğinden bekletiyorum:)

Bir yandan panini ekmeklerim kabarırkan, bir yandan scone ları fırınladım. Bu sırada da kurabiye hamurunu hazırlayıp dolaba koydum. Fırından gelen harika kokular yanında, bir türlü evden ayrılamaz duruma geldik. Eşiminde yardımıyla toparlanıp çatalcaya pikniğe gittik. Eşimin ailesinin orada bir evleri var, yazın orada vakit geçirmekten keyif alıyoruz. Bahçeyi dolaşıp, mevsim meyvelerini topladık. Bir tek çilekler vardı olmuş. Yerden kırmızı kırmızı gülümsüyorlardı. Yeşil yaprakların altında çilek bulmaca oynadık:D Erik ile şansımı denedim ama daha öyle acıydı ki, çekirdek yiyormuş gibi oldum.


Hemen çay demleyip, scone ları 5 çayında götürdükten sonra panini ekmeklerimizi mangala sakladık. Yapılışı öyle kolay bir ekmek ki, mangalda pişen köftelerle sandiviç yaptık. Ekmeği bu haftasonu yeniden deneyip, tarifini paylaşacağım. Hazırlaması çok kolay, hemen kabaran harika bir hamur:)


Sabah, hamurları hazırlarken, kahvaltıyı da ihmal etmedim. Kendime harika bir omlet hazırladım. Eşim yumurtasını sadece göz göz yer! Yumurtasının sarısının çiğ kalması üzerine, scone kadar konuşabilir:) 


Keçi peynirli, Dereotlu Omlet
Kalın bir dilim keçi peyniri,
2 yumurta,
4-5 dal dereotu,
tuz, baharat, azıcık süt.

2 yumurtayı bir kap içerisinde çırpınız. Daha sonra keçi peynirini elinizle ufalayarak, süt ile beraber karışıma ekleyiniz. İnce ince doğranmış dereotlarını ilave ettikten sonra tuz ve karabiber ile lezzetlendirerek omletiniz hazır. Önceden kızdırılmış tavaya, zeytinyağı döküp üzerine de yumurtalı karışımınızı dökünüz. Kenarlarından hafif hafif toplatarak, yumurtanızı pişiriniz. Üzerine kapak kapatarakta pişirebilirziniz. Tabağınıza aldığınızda üzerine ince ince dilimlenmiş, avokado ile lezzetlendirebilirsiniz.

Afiyet olsun...





Cheddar peynirli, Biberli, Biberiyeli Scone

2 su bardağı un,
1/2 su bardağı (yaklaşık 85 gr.) tereyağ (küp küp kesilmiş, soguk)
1 paket kabartma tozu,
1 çay kaşığı karbonat,
1 çay kaşığı tuz,
3/4 su bardağı soguk krema (1/4 su bardağı sütte kullanabilirsiiz.)
3/4 su bardağı cheddar peyniri (rendelenmiş),
Baharat, kırmızı biber vs..

Unu eleyerek, tuz, kabartma tozu ve karbonatı da ilave ederek, karıştırınız. Unun içerisine tereyağını ilave ederek, parmak uçlarınızla parçalayınız. Tereyağ un ile tamamen karışıp, tereyağ parçası kalmayana kadarun ile ellerinizlekarıştırınız. Daha sonra içerisine krema ya da süt ilave ederek karıştırınız. Kremayı çırpmadan, sıvı kıvamında ilave ediniz. En son, istediğiniz baharatı ve peyniri ilave ederek karıştırınız. Hamuru şekillendirmeden, 20 dk kadar buzdolabında bekletiniz. Daha sonra 1-2 cm kalınlığında istediğiniz kalıp ile keserek, tepsiye dizebilirsiniz. 180 derece, 10-15 dk arasında üzerleri hafif kızarana kadar pişiriniz.

Süt ya da krema tarif ikisi ile de başarılı sonuç veriyor. Krema çok yağlı diye başta denemek istememiştim ama aynı formu yakalayabiliyorsunuz. 

Daha önce, taze soğan ve nane eklemiştim. Bu sefer biberiyeleri ufak ufak keserek içerisine ilave ettim. Taze otları kullanmanızı taviye ederim. Kekikte harika bir tad verecektir ama evde taze kekik yoktu. Kırmızı biber, görüntü açısından içerisinde harika görünüyor, tavsiye ederim.

Afiyet olsun..

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,