22 Ocak 2015 Perşembe

Karalahana Çorbası ve Sarımsaklı Ekmek - Kale Soup with Garlic Bread


Geçen hastalandığım zaman haftasonu karalahana çorbası pişirmiştim. Karalahana çorbasını canım okdar çok istiyordu ki, bir süredir denk getirip pişiremedim. Karadeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden olan karalahana bu mevsimin en güzel sebzelerinden. Her türlü yemeği yapmakta mümkün. Ama hasta iseniz, et suyu ile pişireceğiniz bu çorba bol karabiber ile bütün solunum yolunuzu açarak, sizi aynı zamanda besleyecektir. İçerisindeki lahanalar böyle iri olsun, ağza gelsin istediğim için birazcık büyük bıraktım. Ben eşimin tabiri ile yemek kıvamında çorbalara bayılıyorum. İçerisi zengin ve bütün kalan malzemelerden oluşan bir çorba benim için harika.. Mevisimin de yenilince her sebzenin meyvenin tadı bir başka oluyor. O zaman kışın en güzel sebzelerinden biri olan karalahanayı iyi değerlendirmek lazım. Hem besleyici hemde bol vitaminli bu çorbayı denemenizi tavsiye ederim.

     

Çorbanın yanına kendinize kızarmış ekmekler hazırlayabilirsiniz. Fırındayken yayılan harika sarımsak kokusu insanı büyülüyor. Annem, ekmekler masaya gidene kadar birkaç tanesini mideye indirdi:) 

Sarımsaklı Ekmek

Yarım baget ekmek (kepekli kullandım)
2 diş sarımsak,
zeytinyağı,
Taze biberiye

Bir kap içerisine 2-3 kaşık zeytinyağı döküp, içerisine sarımsakları rendeleyeniz. Daha sonra taze biberiye dallarını karışıma ekleyerek, azıcık tuz ve karabiber ilave ediniz. Daha sonra bu karışımı dilimlenmiş ekmeklerinizin üzerine süpürünüz. Cömert olmayı ihmal etmeyin:) Daha sonra fırına atarak, ekmekler kızarana kadar ısıtınız. Çorbanıza kıtır kıtır tadıyla eşlik edecektir.






Karalahana Çorbası

1 demet karalahana (önceden suda biraz haşlanıp ilk kara suyu atılır.)
1 orta boy sogan,
2 diş sarımsak,
1/2 chilli kırmızı biber
1 su bardağı haşlanmış buğday ve nohut,
Yarım litre et suyu

Soganları ufak ufak kesip, sarımsak ve ben birazda acı biber ekleyerek kavurdum. Daha sonra haşlanıp, bekleyen karalahanıları irice dograyıp, onlarıda bir süre kavurduktan sonra, üzerine kenarda ısıttıgım et suyunu ilave ederek, kaynamaya bıraktım, suyu az geldiği için birazda ısıtıp, normal su ilave ederek kaynamaya bıraktım. En son haşlanmış nohutları ve buğdayları ilave ederek, tuz, karabiber dökerek, karıştırınız. Çorbanız hazır.

Afiyet Olsun..

8 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Ben de çorbaları malzemeleri ağıza gelecek şekilde severim. Rondo da çekince lezzetler karışıyor birbirine. Elinize sağlık tam bir soğuk hava çorbası olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba aynı yorum 2 kere yayınlanmış diğerini silmek istedim, yanlış anlamazsınız umarım. Teşekkür eder
      m, çok sevdiğim bir çorba oldu. Annem hiç yapmamıştı, benim içi yeni bir çorba oldu.

      Sil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Gorunumu hos degisik bir corba olmus..elinize saglik..kisin vazgecilmezlerinden afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, hafif acılı olunca harika oldu.

      Sil
  5. Karalahana çorbası kitaplardan öğrenip yaptığım bir çorba benimdi.Ama inanılmaz lezzetli oluyor.Sizin tarifi çok beğendim.Mutlaka deneyeceğim, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, benim için de öyle bir çorba, canım ne isterse koydum gibi oldu:) çok sevdim..

      Sil