21 Temmuz 2014 Pazartesi

Mozarella ve Biberiyeli Tortilla Pizza - Mozzarella and Rosemary Pizza / Şeftalili Kıtır Tatlı - Peach Crumble


Tatil için sayılı günler kaldı, bayram tatilini iple çekiyorum. Denize ancak bu haftasonu ayağımı soktum. Cuma akşamı yolda gelirken, pinterest yada yemek bloglarını gezmemek lazım. Bütün haftanın rutin yemeklerinden sonra haftasonu için özel neler yapsam diye düşünürkeni şeftali crumble cafe de hera'nın blogunda görünce haftasonu için yapılacak tatlı belli oldu.



Haftaiçi bir sürü ekmek ve pizza hayeli kuruyordum. Cuma akşamı gelen misafirlerim için maş fasulyesi ile salata yanına da mozerella-biberiyeli pizza hazırladım. Tortilla ekmeğinin üzerinde hazırladığımız bu kolay pizza hem atıştırmalık hem de öğünler için çok ideal. Tam bugday unundan yapılmış tortilla hamurlarını dolapta genelde bulunduruyorum. Eşim tost yapmayı çok seviyor(keyfekeder tost). İki tortilla arasında sos ve peynir yerleştirip üzerini istediğiniz gibi zenginleştirebilirsiniz.

Mozarella ve Biberiyeli Tortilla Pizza

2 adet Tortilla,
Domates sosu,
Kaşar peyniri ya da parmesan,
Mozarella peyniri,
1 dal biberiye,

İki tortilla arasına domates sosu+zeytinyağı ile hazırlayacagınız pizza sosu içerisine sarımsakt ve baharatlar ekleyebilirsiniz. Bu sos tamamen damak tadına bağlı. Üzerine biraz kaşar ya da parmesan serpiştirip, diğer tortillayı üzerine kapatınız. Üstüne yine hazırladıgınız sostan bolca sürdükten sonra, üzerine istediğiniz malzemeleri koyabilirsiniz. Bizim gecemize morella peynirleri ve biberiye eşlik etti. 180 derece fırında peynirler eriyene kadar pişirmeniz yeterli 5-10 dk içeriisnde pişmiş olacaktır.


Cumartesi günü gün erken başladı saat 9:30 sularında İstanbul'a yağan sağanak yağmur hem havayı rahatlatırken hem de bazı yerlere su basmasına sebep oldu. Camdan gelen ferah havaya mevsimin en güzel meyvesi şeftali fırına girdi. Tarif için cafe de hera blogunu da ziyaret edebilirsiniz.Ben içerisine biraz daha az şeker koymayı tercih ettim. Üzerindeki hamur kısmı da daha fazla olabilir;) diye düşünüyorum. Tatlıyı annemlerin yanına yazlığa götürmeyi planlıyordum.

Akşam üzeri arkadaşlarım ile beraber İstanbul'da yeni açılan ve kaçırdığım Eataly Italyan restoranına gittik. İçerisi kocaman bir mağaza. Hem italyan makarnaları,sosları, şarap ve peynirlerini bulabileceğiniz hem de her köşesinde farklı lezzetler tadabileceğiniz kocaman bir dünya. Dünya ayağınıza gelmiş gibi.. Her türlü makarnayı deneyebilirsiniz. Daha uygun bir zamanda alaış-verişe gideceğim. Pizzaları ve makarnaları domates ve fesleğen sos ağırlıklı olup, ince hamura sade malzemelerle hazırlanmakta. Benim en sevdiğim şekilde.. Kıtır hamur ve üzerinde sadece sos ve peynir gibi:) farklı alternatifler mevcut. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Bir gece önce pişirdiğim mozzerella ve biberiyeli pizza da tam İtalyan usulü. Hala pizza yiyebilirim.

Pazar günü ailecek gecirdik. Uzun süredir böyle vakit geçirmemiştik, Focaccia (İtalyan Ekmeği) denemem ise, davul fırının mağduru oluyor. Ekmeğin yüzeyine fırlayan kurutulmuş domatesler, fırının tavanının yakın olması sebebiyle kömüre dönüşmüşler:( Fırında fazla kalmış ve kavrulmuş bir ekmek olsada, tadı yerindeydi. Dışı çıtır, içi yumuşak ekmek İftar sofrasında çok sevildi. Domates tadını da alabilseydik nefis olucaktı. Bayram dönüşü bu sefer tarifi evde deneyeceğim.

Şeftalili bu kolay tatlı, farklı meyveler ile de hazırlanabilir. Pişerken fırından yükselen şeftali kokusuna ise dayanamıyorsunuz. Fırının camına yapışıp, kalmak istiyorsunuz:) Yaz geceleri için ferah bir lezzet..


Şeftalili Kıtır Tatlı - Şeftali Crumble


Şeftali harcı için;
1 kg şeftali,
1/2 su bardağı şeker,
2 tatlı kaşığı nişasta,
1 limon suyu,
vanilya,
1 tutam tuz

Üzeri için;
3 yemek kaşığı tereyağ,
1/4 su bardağı şeker,
1 su bardağı un,
1 tutam tuz

Öncelikle şeftalileri ufak kareler halinde keserek, şeker, nişasta, limon suyu, vanilya ve bir tutam tuz ile beraber bir kap içerisinde karıştırıp, fırın kabınızın içerisine karışımı yayınız.

Üzerine yerleştireceğiniz hamur kısmı için tereyağ ve şekeri mixer ile çırpınız. Un ve tuzu ekleyip,tereyağı ve şeker ile iyice yogurarak parçalanmış bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamuru şeftali karışımı üzerine ufalayınız. Fırında 180 derecede 25 dk üstü kızarana kadar pişiriniz. Dondurma ile servis edilmesi şiddetle tavsiye edilir. Hafif ve kıtır kıtır bir tatlı.. Dondurma ile daha lezzetli oluyor..

Afiyet olsun..

17 Temmuz 2014 Perşembe

Glisemik Indeks - İyi/Kötü Karbonhidratlar






İlk zayıflama serüvenim Almaya'ya gitmemle başladı. Yani annemden, güzel tatlı ve hamur işlerinden uzak kalınca. Sadece bedenimi dinlemeye başlayınca oldu. Kaldığım yurdaçok yakın olan orman ve haftada 3-4 gün yaptığım pilates. Hayatımdan eti çıkartıp sebze ve meyve tüketiyordum. Kendim yemek yapmanın keyfine varmaya başlamıştım. Arkadaşlarla beraber pişirdiğimiz yemekler ve kızların evinde yediğim harika pilavlar;) sonrasında farkında olmadan değiştirdiğim yemek alışkanlığıma, hayatımdan hiç eksik etmemeye çalıştığım hareketi eklemiş oldum. .bu değişim çok istemli olmasa da, şuan ki halimden oldukça memnunum. Evlenip kendi mutfagıma ve damak zevkime sahip olunca, bu blog ortaya çıktı. Uzun bir süredir de birşeyler yiyorum ama ne kadarı sağlıklı, ben ne yapıyorum diyerek bazı araştırmalar yapıyorum.
 

Glisemik indeks diye karşıma çıkan bu yabancı terim ile sürekli yaşamasamda, hangi gıdaların size faydası var, neleri az neleri çok ya da nasıl tüketmeniz gerektiği konusunda fikir veriyor. Zayıflamak için yıllarca muz yemeyen insanlar ya da ekmek tüketimini kesen.. 

Glisemik indeks (G.I.): Besinlerin vücutta sindirim sürelerini ölçen, kan şekerinizin yükselme hızını belirleyen bir parametredir. Besinlerin içerisindeki karbonhidratların şekere dönüşüm hızı olarak tanımlanabilir. Glisemik indeks ile besinin kötü karbonhidrat içeriği dogru orantılı olup, hızlı tüketilmektedir. 


Benim için çok değerli ve beslenmenin temel besini olan ekmek karbonhidrat kaynağı olduğu için birçok insan kesinlikle ekmek yemem der! Ekmek yemeden bir Türk insanı nasıl doyar:) Aslında ekmek yemeseniz de bir çok besinden karbonhidrat almaya devam ediyorsunuz hatta karbonhidrat;karbon, oksijen ve hidrojen atomlarını içeren basit bir şeker molekülüdür. 

Tükettiğimiz besinler içerisindeki karbonhidratlar vücut tarafından sindirilirken daha fazla enerji harcamınız sağlar ve lifli yapıdadırlar. Bunlar iyi karbonhidratlar olarak adlandırılır ve glisemik indeksi düşüktür.

Bunların birde kötü (kötü karbonhidratlar) olanları var ki, onlar yemeyi en çok sevdiğimiz besinlerden. Bunların bir çoğu ambalajlanmış ürünler ve içerisinde hızlıca sindirilebilen şeker molekülü içerirler. Kan şekerimizin biranda yükselmesine sebep olarak, hızlıca yağa çevrilebilen sadece kalori almanıza sebep olan, glisemik indeksi yüksek olan gıdalardır. Ayrıca bu gıdalar vücutta yorgunlağa sebep olurlar.



Özellikle patatesin glisemik indeksi yüksek ama soguk yerseniz GI düşüyormuş, yada parçalar halinde tükettiğinizde. Püre yapıldığında ya da ısıtıldığınga (ki fırınlanmış çok severim:( ) GI yğkseliyormuş. Yemek istediğiniz de daha çok patates salatası gibi tüketeblirsiniz. Tatlı patatesin çok faydalı olduğu söyleniyor ama Türkiye'de bulmak çok zor ve pahalı..:(
(Midenizi çöp kutusu gibi kullanmayınız.)
Glisemik indeks tablosuna bağlı olarak yiyecekleri tüketmek zorunda değiliz ama arasından sevdiğimiz yüksek glisemik indeksli gıdalara alternatif besinler bakabiliriz.

GIDALARIN GLİSEMİK İNDEKS DEĞERLERİ*
(Glukozun Gİ’i 100 kabul edilerek hesaplanmıştır)
Gİ>70 ise yüksek,
Gİ 56-69  arasında ise orta,
Gİ<55 ise düşük Gİ kabul edilir.
Yüksek GI’li gıda / ürün
Mısır şurubu115Bira *110
Glikoz (dekstroz)100Glikoz şurubu100
Modifiye nişasta100Buğday şurubu, pirinç şurubu100
Kızarmış patates95Maltodextrin95
Patates unu (nişasta)95Fırında pişmiş patates95
Pirinç unu95Glutensiz beyaz ekmek90
Patates unu90Pişmiş Havuç85
Pirinç pilavı85Mısır gevreği85
Kereviz85Şalgam (pişmiş)85
Mısır nişastası85Patlamış pirinç85
Patlamış mısır (şekersiz)85Pirinç sütü85
Puding85Beyaz buğday unu85
Beyaz sandviç ekmeği85Patates püresi80
Kuru bakla, pişmiş80Muhallebi75
Tatlı sukabağı75Pirinç unundan ekmek70
Karpuz75Bisküvi70
Somun beyaz ekmek70Kolalı içecekler70
Çikolata normal şekerli70Kruvasan70
Mısır unu70Süpürge darısı70
Mayasız ekmek (beyaz un)70Pirinç70
Melas70Haşlanmış patates70
Şekerli tahıl ezmesi70Muz, pişmiş70
Patates cipsi70Kahverengi şeker70
Beyaz şeker (sakaroz)70Reçel, şekerli65
Kahverengi ekmek mayalı65Marmelat şekerli65
Akçaağaç şurubu65Müsli şeker veya ballı65
Mars ®, Sneakers ®, vb65Ayva tatlısı65
Ananas65Çavdar ekmeği65
Kuru üzüm (kırmızı ve altın)65Tatlı mısır65
Kaynamış patates (kabuklu)65Tam buğday ekmeği65
Tatlı patates65Muz, olgun60
Buharda pişmiş patates65Durum buğday irmiği60
Kayısı konserve şekerli60Dondurma (şekerli)60
Kestane60Uzun taneli pirinç60
Bal60Kavun*60
Lasagna (sert buğday)60Yulaf ezmesi, yulaf lapası60
Mayonez, şekerli endüstriyel60Pizza60
Toz çikolata,şekerli60Tereyağlı kurabiye55
Kokulu pirinç (jasmine. ..)60Malta eriği55
Bulgur pilavı55Mango suyu, şekersiz55
Üzüm suyu, şekersiz55Nutella®, Sarelle® vb55
Ketçap55Şeftali, konserve, şekerli su içinde55
Hardal, şekerli55Spagetti (iyi) pişmiş55
Sushi55
Kırmızı pirinç55
Orta Gi’li gıda / ürün
Basmati pirinci50Elma suyu, şekersiz50
Kızılcık suyu, şekersiz50Kahverengi pirinç50
Kivi*50Yer elması50
Makarna(Durum Buğdayı)50Tam irmik50
Müsli, şekersiz50Mango50
Ananas suyu, şekersiz50Trabzon hurması50
Tam buğday makarnası50Muz, (ham)45
Kahverengi basmati pirinci50Capellini pasta,makarna45
Hindistan cevizi45Kızılcık45
Farro unu45Greyfurt suyu, şekersiz45
Üzüm, yeşil ve kırmızı45Bezelye, konserve45
Reçel45Muz, çiğ45
Portakal suyu45Ananas45
Çavdar, unu, ekmeği45Çavdar ekmeği45
Kızarmış tam ekmek45Domates sosu şekerli45
Bulgur45Karışık tam tahıllar45
Tam irmik45Spagetti, 5 dk pişmiş40
Ekmek, saf maya ile45Havuç suyu şekersiz40
Hindistan cevizi sütü40Kuru incir40
Kuru erik40Falafel40
Fava40Tam buğday makarnası40
Kuru fasulye40Laktoz40
Fıstık ezmesi40Yulaf40
Ayva jölesi40Tahin40
Entegre unlu kurabiye40
Düşük GI’li gıda / ürün
Kereviz, çiğ kereviz kökleri35Nohut, fasulye konserve35
Erişte (sert buğdaydan)35Barbunya35
Kuru elma35Kuru kayısı35
Kurutulmuş domates35Incir35
Nohut25Bezelye, taze35
Dondurma, gerçek fructose ile35Yerli mısır35
Kuru fasulye35Susam (tohum)35
Nektarin35Portakal35
Şeftali35Erikler, Kuru erik35
Nar35Ayva35
Ayçekirdeği35Domates suyu35
Salça, doğal35Beyaz kuru fasulye35
Badem ezmesi (şekersiz)35Elma (meyve)35
Yabani pirinç35Mayalar35
Yoğurt **35Kayısı, taze30
Badem sütü30Kahverengi mercimek30
Pancar, çiğ30Taze fasulye30
Havuç, çiğ30Greyfurt30
Sarımsak30Süt ** yağlı veya yağsız30
Marmelat, şekersiz30Süt tozu **30
Armut30Mandalina30
Lor peyniri **30Şalgam, çiğ30
Domates30Böğürtlen, dut25
Sarı mercimek30Çayüzümü, yabanmersini25
Arpa25Siyah çikolata25
Kiraz25Humus25
Yeşil mercimek25Yer fıstığı ezmesi25
Ahududu25Soya unu25
Kabak çekirdeği25Çilek25
Badem ezmesi25Fındık ezmesi25
Enginar20Bambu filizi20
Çikolata, (> kakao 85%), şekersiz20Patlıcan20
Vişne20Limon20
Limon suyu, şekersiz20Gerçek fruktoz20
Fındık15Toz kakao,şekersiz20
Badem15Kuşkonmaz15
Frenk üzümü15Kepek (yulaf, buğday …)15
Brokoli15Brüksel lahanasi15
Lahana15Keçiboynuzu15
Kereviz15Karnabahar15
Hindiba, hindiba15Şili biber15
Kabak15Salatalık15
Rezene15Zencefil15
Mantar15Zeytin15
Sogan15Yerfıstığı15
Turşu15Çam fıstığı15
Antep Fıstığı15Turp15
Marul15Lahana turşusu15
Sarımsak15Tatlı yeşil ve kırmızı biber15
Soya Soya15Ispanak15
Avokado10Ceviz5
Maydanoz, fesleğen, keklikotu5Sirke5
Rakı, votka, viski0Şarap0
Her türlü et (kırmızı, tavuk, balık)0Her türlü yağ 0
 * Bu ürünlerin glisemik indeksleri yüksek olmakla birlikte, kan şekerinde ciddi yükselmelere yol açmazlar.
** Süt ürünleri genelde orta-düşük glisemik indekse sahiptirler. Buna karşın ciddi insülin yükselmelerine neden olabilirler.

 *Tablo; http://www.canankarataydiyeti.com sitesinden alıntı yapılmıştır. 

Bunu da siteden alıntı yaptım eklemek istiyorum. Özellikle herşey aman yağsız olsun diye çaba sarfedenlere gelsin. Bol zeytinyağı tüketmek, yemeklerde yağ dengesini korumak önemli. Hiçbirşeyi hayatımızdan tamamen çıkartmamalıyız.

''Yapılan bir çok bilimsel araştırma, çok az yağ yiyenlerde, ya da tam yağsız gıdalarla beslenenlerde LDL kolesterolün, yani zararlı kolesterolün yükseldiğini göstermiştir.Ayrıca çok az yağ yiyenlerde, ya da tam yağsız gıdalarla beslenenlerde Kilo verilemediği gibi, aksine kilo alındığını göstermiştir. Sonuç olarak çok az yağ yiyenlerde, ya da tam yağsız gıdalarla beslenenlerde ileri yaşlarda karşılaştığımız tehlikeli hastalıklar ortaya çıkmaktadır.''

Bu aralar, telefonlara yüklenebilen spor uygulamasına heves ettim. Açık havada yürüyüş yapmayı sevenler için harika bir uygulama. Nerede, hangi hızda, nekadar sürede yürüyüp, koştuğunuzu ya da bisiklete bindiğinizi ölçüp kaydediyor. En son 10 gün önce spor yaptınız deyiveriyor:) Eşim doğum günümde bana telefonumu kola takabileceğim bir telefon kılıfı aldı ve müzik dinleyip spor yapmak daha da keyifli oldu. Şimdi güneş batmadan yürümek istiyorum..