28 Haziran 2014 Cumartesi

Çilekli Tatlı Yumurtalı Ekmek - French Toast with Strawberry



Sabah kahvaltılarında mutlaka tatlı birşeyler arıyorum ve sabah sabah hazırlamasının hem kolay hemde lezzetli ve hafif tatlardan oluşmasını istiyorum. Taze çilekleri kasada gördükçe insan onları heryerde kullanmak istiyor. Bu tarifte kahvaltılar için oldukça keyifli bir tarif. Bunun için tatlı ekmek kullanmanızı tavsiye ederim. Annemler bulgaristan göçmeni, hala bizim evin civarındaki bazı marketlerde Kozunak ya da Cozonac dedikleri, Romanya ve Bulgarlara özel tatlı bir ekmek var. Bu tarif için çok uygun oldu. Paskalya çöreği diye de geçiyor bu ekmek, özellikle paskalya zamanında bulmak daha kolay. Bu tatlı ekmek ile French Toast hazırlamak kolay ve lezzetli.



Çilekli Tatlı Yumurtalı Ekmek - French Toast with Strawberry


Çilek,
Şeker,
Tatlı ekmek,
1 çay bardağı Süt,
1 Yumurta,
Krem peynir,
1 tatlı kaşığı tarçın

Bir tavada ufak kestiğiniz çilekler ile biraz şekeri yarım saat bekletip, biraz kaynatabilirsiniz. Yada elinizde yapılmış çilek reçeli var ise onu kullanabilirsiniz.

Krem peynir ile hazırladığınız sosu karıştırıp, dilimlediğiniz ekmeğin içine sürüp, üzerine yine bir sıra dilimlenmiş çilek yerleştirip, diğer dilim ile kapatınız. Biraz bastırarak iki dilimi birbirine yapıştırabilirsiniz.

Bir kapta 1 yumurta ve sütü karıştırarak, içerisine tarçın ekleyiniz. Hazırlamış olduğunuz ekmeğin her iki yanını karışıma bulayıp, önceden az yağ ile ısıtılmış tavada her iki tarafı kızarana kadar  pişiriniz. ekmeklerin dağılmamasına dikkat ediniz. sonradan , üzerine kürdan batırabilirsiniz ya da yarım dilim şeklinde kızartabilirsiniz. Küçük oldugu için çevirmesi ve kontrol etmesi daha kolay;)

Servis tabağına alınca üzerlerine pudra şekeri serperek, çilek dilimleri yerleştiriniz ve servis yapınız. 

Afiyet olsun..!

21 Haziran 2014 Cumartesi

Çıtır Ekmek Üzerinde Hollandez soslu Pose Yumurta ve Çilekli Milföy Tatlısı


Haber gelince, insnaın aklıda nereye gitsek, neler yapsak diye biryerlere kaymaya başlıyor. 19 mayıstan beri haftasonu evde kalamıyorum, mutfagımdan uzun süre uzak kaldım, böyle olunca blogtanda uzak kaldım. Haftasonu için güzel bir başlangı., güzel bir kahvaltıyla başlar diyip, kolları sıvadık!

Refika'nın hıdrellez için hazırladığı harika ekmek üstü lezzetleri görünce agzımın suyu akmıştı, uzun süredir aklımda olan bu ekmek üstü lezzet ile yanına birde hafif ve kolay milföy hamuruyla kolay ve pratik çilekli milföy yaptık.

Sizde belki pazar kahvaltısında bu lezzetler sizinde sofranızı süsler..




Çıtır Ekmek Üzerinde Hollandez soslu Pose Yumurta;



2 yemek kaşıgı tereyağ,
1 yumurta sarısı,
Hardal
Yarım limon,


Öncelikle tereyağını tavada eritiniz, kaynatmadan. Biryandan karıştırma kabında 2 yemek kaşığı hardal ile yumrurta sarısını iyice çırpın. Biraz soguyan tereyağını yavaş ve dikkatli bir şekilde, sosu kesmeden karışıma ekliyorum. Arada durup iyice karıitırın ve tereyağını içerisine ince(ip gibi) ince akıtarak ekleyiniz. 1 yemek kaşıgı daha hardal ekleyip karıştırmaya devam edin. Sonra yarım limon suyu sıkıp, ekşiliğini damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Poşe Yumurta;
Bir tencereye su koyup, içerisine yarım çay bardağı sirke ekleyiniz ve su kaynamadan ama kaynamaya yakın sıcaklıkta, içerisine yumurtayı dikkatlice ve dağıtmadan kırınız. Bir kaşık ile etrafından yavaş yavaş, ufak dokunuşlarla yumurtayı bir araya getirip, pişiriniz.

Sıra geldi birleştirmeye, biz alman çavradarı kullandık, Refika ekşi mayalı ekmek, sizin tercihiniz hangi yönde olur bilemem ama ekmekleri makinada ya da tavada kızartınız. Üzerine hazırladığınız hollandez sosunu sürüp, üzerine çıtır çıtır marulları ekleyiniz. Ufak ve çıtır yapraklar tercih edilebilir. Yapraklarıda kalan sosa biraz bulayıp öyle ekmeklerin üzerine yerleştirebilirsiniz. En son tepeyede kese içinde sarısı hapsolmuş, poşe yumurtalarınızı ekleyebilirsiniz. Üzerlerine tuz,karabiber serpip, servis yapabilirsiniz.

Ben pişirirken değil ama emkeğin üzerine yerleştirirken, yumurtalardan birini vaktinden çnce patlatmış oldum:( dikkatli olun:)



Krem Peynirli, Çilekli Milföy Tatlısı (5 adet için)

5 tane dikdörtgen milföy hamuru,
2 yemek kaşığı krem peynir,
2 tatlı kaşığı pudra şekeri,
2 yemek kaşığı çilek reçeli,
10-15 tane taze çilek.

Öncelikle milföy karelerini ortadan ikiye kesin, bir tanesinin üzerinde 3 adet ince çizgiler çizin (bu kısmı üzerine kapatmak için kullanacağız) Bir tabakta krem peynir, reçel ve pudra şekerini karıştırıp, milföy hamurlarının ortasına yerleştiriniz. Kenarlarına biraz su sürüp diğer parça ile üstlerini kapatınız. Kenarlarından biraz bastırıp, üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede 10-15 dk arasında milföyler
n üstü kızarana kadar pişiriniz. Çok fazla kabarmıyorlar. Fırından çıkınca üzerlerine pudra şekeri serpip sıcak sıcak servis ediniz..

Afiyet Olsun..



6 Haziran 2014 Cuma

Yunanistan - Chalkidiki - Kassandra - Yaz Tatili - Part 2

Kassandra, kalabalık ve turistik bir bölge. Zaten Selanik’e olan yakınlığı ile ulaşım oldukça kolay. Birden fazla küçük küçük yerleşim var bölgede, hepsini bir günde gezmeniz bile mümkün. Her bir merkez birbirine yakın ve kendi içinde farklı özellikleri var.

Polichrono, ilk kaldığımız bölge, biraz güneyde yer alıyor. Tam bir yazlık bölgesi. Etraftaki evle, deniz kenarındaki restorantlar ve mağazaları ile çok tanıdık. Hotel Odysseas bizi çok iyi karşıladı. Odalar biraz eski de olsa, temiz bir yer. Denize oldukça yakın, hem de akşamları sahile inip, yemek yiyip dolaşabilirsiniz. Otelin kruvasanları harikaydı. Sabah kahvaltıları keyfliydi. Deniz konusunda çok iyi bir sahil değil, hem kalabaık hemde deniz biraz bulanık burada. Sahildeki restorantlar iyi ve deniz kenarında keyifli yerler.

Aphytos (Afitos), alaçatıyı andıran sokakları ve kalabalığı ile çok şirin bir kasaba.  Burası özellikle akşamüzeri çok keyifli, gün batımını izleyip, yemek yiyebilirsiniz ve etrafta dolaşabilirsiniz. Çok büyük bir alan değil. Denize tepeden bakan bir restoranttan yana şansımızı deneyip, çok başarılı yemekleri olduğunu söylemek isterim. Mevsimin balığı olan sardalyayı mangalda ve bol zeytinyağlı pişirmişlerdi. Balığı yerken zeytinyağı tadına doyamıyorsunuz. Büyük balıkların üzerlerine de özellikle ekstradan zeytinyağı döküyorlar servis ederken. Hardal ve peynir soslu kalamar yediklerim arasında en başarılısıydı. Ekmek banmaktan kendimi alamadım! Yunan salatası, bizim domates, salatalık ile beraber yumurta, peynir ve zeytin ile servis edileni. Bol zeytinyağı ile harika oluyor. Buranın en sevdiğim yiyeceği ise dondurma! Kilisenin tam karşısında yer alan, köşedeki dondurmacıyı denemenizi tavsiye ederim.
Kriopigi, Polichorono ya 10 dk. Mesafede, gizli bir koy. Çam ormanın içerisinden indiğiniz koyda, arabınızı yine çamların altına gölgeye park etmeniz mümkün Deniz kıyısında şezlong için ücret ödediğimiz tek yer burası, fakat biraz daha ileri giderseniz, rahatça uzanabilirsiniz. Bir tarafı dağlık ve çam, diğer taraf ise masmavi bir deniz. Saat 4 ten sonra sahil komple gölge oluyor Deniz oldukça temiz ve sakin.
Kalithea, Kassandra’nın merkezi gibi. En fazla mağaza ve restorant burada diyebilirim. Merkezei akşamları oldukça kalabalık. Gündüzde Papua Beach te denize girbilirsiniz. Cafesi ve kayalıkların oluştuduğu doğal yapı ile çok güzel bir kumsal. Şirin, hareketli ve kalabalık bir sahil. Biraz ilerisi yine kayalık ve çamlık.

Pefkochori, bu adada kalacağımız 2.durak. Tatil boyunca sürekli taşınmaktan biraz sıkıldık. Adanın daha güneyinde yer alan bu kasaba, fiyat açısından oldukça uygun ve kalabalık. Uzun bir sahili var. Deniz kenarında yer alana siteler ile her yer halk plajı. Herkes dip dibe oturuyor ve gölge bir yer bulmanız pek kolay değil. Genelde herkes, 5'ten sonra geliyor deniz kıyısına, sonra hava kararana kadar orada vakit geçiriyorlar. Büyük bir iskelesi var. İskelenin etrafı minik balıklar ile dolu, iskelede balık tutan adamlarla:D dün batımını izleyebilirisniz. Daha sonra uzun sahilinde yürüyüş yapıp yemek yiyebilirsiniz. 3 gecemizi Hesperides Hotel’de geçirdik. Tasarım ve bahçe olarak çok güzel bir yer. Fakat resepsiyondaki bayan çok ters ve asık suratlı! Bir yeri sevdiren insandır! Ortalıkta sürekli gezinip, insanı biraz tedirgin ediyor. Ne diyecek acaba diye! İlk karşılaşmamız çok kötüydü! Fakat odaları hem temiz hem de bahçesi çok güzeldi. Ayrıca merkeze yürüme mesafesinde. Merkezden çıkınca caddede, büyük bir fırın var, aslında hemde pastahane.. Yediğim en lezzetli ıspanaklı börekti, (spanakopita) kaldığımız her gün yedim ve dondurmaları da oldukça lezzetli! Afitos takiler kadar değil;)


Palliouri, adanın en uç noktasında yer alan bu kilise, adanın en eski yapılarından. Tek başına sahilde yer alan kilise, denize karşı ufak bir odadan oluşuyor. Aslında buraya giden yol çok keyifli, arada kasaba merkezine uğrayıp, öğle yemeği yiyoruz. Yediğimiz en lezzetli yemeklerdendi. Daha sonra, yanlış yola girmemizle karşılaştığımız bu beach çok renkli ve eğlenceli. Belli dönemlerde, konser ve danslarıyla dahada eğlenceli olduğu afişlerde görülüyor. Bizim gittiğimizde adanın bu kısmında dalga fazla olduğu için, burada denize girmeyi tercih etmedik. Ama birşeyler içmek için harika bir bahçesi ve barı var. Şezlonglarda uzanıp, denizin ve rüzgarın serinliğinde kahvenizi içebilirsiniz. aldığınız içeçek dışında şezlonglara bir şey ödemiyorsunuz. Oturmak için mutlaka birşeyler içmeniz gerekiyor. Navagos Beach olarak geçen bu işletmenin bahçesindeki şemsiyelerin fotoğraflarını çekmeye doyamadım. Boynum tutuldu artık, ters vaziyette fotoğraf çekmekten. Rüzgarda dans ettikçe renkli şemsiyeler, farklı kombinasyonlar ve görüntüler elde edebiliyorsunuz.





Yunanistan - Chalkidiki - Yaz Tatili - Part 1

Yunanistan - Chalkidiki - Sithonia - Yaz Tatili - Part 3