26 Mayıs 2014 Pazartesi

Büyük acımız..


Merhaba, bloguma bir süre Soma daki olaylar yüzünden yazmak istemedim. Hepimizin başı sağolsun..hepimizin canı yandı ama yakınlarını kaybeden aileler ve çocuklar gibi olmaz tabi ki de.. Bize d,şen bundan sonraki süreçte onlara maddi-manevi destek sağlamak. Eksik yanlarını tamamlayamayız ama hayatlarını biraz daha iyi geçirmelerini sağlayabiliriz. Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir felaket! ne yazık ki insan kaynaklı hatalar ve ihmallerin olması çok daha can yakıcı! Bize birşey olmaz mantığı yok. Hayat çok kısa ve yeryüzünde bütün insanlar eşit ve kimse kimseden daha önemli bir iş yapmıyor. Herkes çok değerli.. Bu insanlar bunu bile hissedemeden hayata veda ettiler.. Türkiye için kömür karası günler..

Biryandan hayat devam ediyor.. Kelebek etkisi gibi bu dünyaya yayılsa da, kalanlar için yaşam son nefeslerine kadar koşturmaca ve telaşla devam ediyor. Aslında içimdeki heyecanı yazıcaktım ama şuan içim öyle yandı ki.. burada bitirmem gerekiyor..

8 Mayıs 2014 Perşembe

Çilekli - Bezeli - Dondurma - Eton Mess/Icecream with Strawberry



Bahar geldi derken, hava biran sogudu. Buaralar üniversite şenlikler ve konserler ile doluyken İstanbul.. Soğuk engel oluyor. Bir süredir dans kursuna başlamıştım. Aslında spor amaçlı yapılan, en hareketlisinden "Zumba".. başta kareografiyi bilmeyince insan, tuhaf tuhaf hareketler yapıyor ve bazı şeyleri oturtamıyor. Oldukça komik ve zorlayıcı oluyor. 1-2 dans sonrasında ter içinde kalıyoruz, oldukça hareketli ve bir o kadar da keyifli.. Eve gelip, hala dans etmeye devam ediyorum:) Başta odun gibi ola vücudumu kıvırmakta zorlanıyordum ama yavaş yavaş hareketlere kıvraklık eklemeyi başarıyorum.. Herkese tavsiye ediyorum dansı, hem enerjinizi atıyorsunuz hem spor hem de büyük bir mutluluk kaynağı.. Kaybettiğiniz kaloriler, enerji olarak geri yükleniyor.. 

İş dönüşünde digitürk te izlediğim Gordon Ramsay in yemek okulu programını çok seviyorum. Yemeklerin bir çoğu evde yapılabilir ve bizim damak zevkimizden biraz uzak ve bol aromalı olsa da, anlatımını ve tarzını seviyorum. Özellikle mutfağını ve ailesiyle beraber yemek pişirmesini. Bu seferde Gordon Ramsay'den bir tarif geliyor. Eton Mess.. Bu sefer dodurulmuş halde.. Türkçeye dondurma olarak çevirdim, dondurma tadında güzel bir tatlı..

Eton Mess/Dondurulmuş Çilekli Dondurma

200 ml krema,
1 paket beze,
Çilek (500 gr.)


Çilekleri (300gr.) yıkayıp, doğrayıp 1/2 subardağı şeker ile beraber tavada biraz kaamelize edip, üzerine su ekleyerek biraz kaynatınız. Suyunu biraz çekince, rondodan geçirerek çilek sosu (akışkan kıvamda) hazırlayınız.

Bir kapta kremayı köpürene kadar çırpınız. Daha sonra içerisine bezeleri parçalayınız. İri parçalar halinde bırakırsanız daha iyi olur. Çilek sosunun yarısını içersine ilave ederek, dilimlediğiniz kalan çilekleri de içerisine ekleyerek, karıştırıp, bir kapta dondurunuz. Donduracagınız kalıbın içerisine streç film yada folyo yerleştirerek, kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz. 

Donduktan sonra ters çevirerek servis tabağına alınız ve kalan sosu üzerine dökerek, biraz da çikolata rendeleyebilirsiniz.

Not: Çilek parçaları donunca yemesi oldukça zordu, yemeden önce 1-2 saat dolapta bekletip biraz çözündürebilirsiniz ya da onlarıda püre yaparak içersine ekleyebilirsiniz. Bir daha ki sefere ben öyle deneyeceğim..

Afiyet olsun..!


3 Mayıs 2014 Cumartesi

Akdeniz Usulü Levrek - Fırında Biberiyeli Taze Patates - Güzel bir akşam yemeği



Evde güzel bir akşam yemeği hazırlamak istiyorsanız biryandan da sağlıklı ve lezzetli olmasını istiyorsanız, doğru adrestesiniz. :) manavdan ayrılmak benim için zor olsada, birsürü yeşillik ve meyve ile eve dönüyoruz. Artık balık sezonu kapanırken, 2 adet levrek filota alıyoruz ve kolları sıvıyoruz.



Akdeniz Usulü Levrek

2 adet levrek fileto,
10-15 dal maydanoz,
1 dal biberiye,
1 dal kekik,
5-6 dal fesleğen,
1 limon,
1 diş sarımsak.

Öncelikle fileto halinde kestirdiğiniz yada kestiğiniz levrekleri zeytinyağı, tuz ve karabiber ile beraber ovarak bir kenarda bekletiniz. Bu sırada yeşillikli sosumuzu hazırlayalım.

Bütün yeşil bitkilerin yaprakalrını ayırıp, ince ince kıyınız. Sarımsağı ufak ufak parçalar helinde kesirek karışıma ekleyiniz. Bitki yapraklarını ve sarımsağı bir kaba koyarak üzerine bol zeytinyağı ekleyiniz. İçersine kabugunu soydugunuz yarım limonu çizgilerinden ince dilimler halinde çıkartarak 3-4 dilim karışma ekleyerek, kalan limonun suyunu içersine sıkınız.

Teflon bir tavada zeytinyağında levrekleri kızartınız. Levreklerin önce derili kısımlarını iyice pişirdikten sonra, diğer tarafınıda iyice pişirerek tavadan alabilirsiniz.

Servis ederken, levreği yeşillikler içine yerleştiriniz ve üzerine hazırladığımız yeşillik sosundan üzerini kapladıktan sonra, üzerine diğer levrek parçasını kapatınız. Hafif aralık kalması daha güzel.



Yanına güzel bir yeşillik salatası, fırında mantar ve patates eşlik ettiğinde harika oluyor. Fırında patates için bu mevsimde en güzeli taze patates, kabukalrını iyice yıkadıktan sonra kabaca doğrayıp, zeytinyağı, tuz, karabiber ve biberiye yaprakları ile iyice karıştırdıktan sonra, 200 derece fırına atarak pişiriniz. biberiye patatese harika bir lezzet katıyor.. Nefis ve basit bir akşam yemeği sizi bekliyor. Üzerine tatlı olarak mı ne yapmak lazım.. Tabi ki çikolatalı hafif bir sufle.. Yemekten önce hazırlayıp dolaba koyabilirsiniz ve sonrasında 10 dk fırında pişirerek sıcak sıcak sunabilirsiniz..

Afiyet olsun..