Balkabaklı Sütlü Kup - Milky Pumpkin Cup

                      
Sıkıcı bir günün etkilerini üzerinizden atmak için neler yaparsınız? Ben yalnızsam eğer kendimi spora veriyorum. Aşure ayı olması nedeniyle aşure yemek, yemek yemenin önüne geçince, her gün bol miktarda tatlı tüketir durumundayım. En son haftasonu misafirlerime kabaklı-muhallebi tatlısı yaptım ama muhallebi daha başarılı olabilir, birkaç deneme sonrası tarifini paylaşabilirim.

Güzel bir spor sonrası, mutlu bir uyku ve sabah gözüme giren güneşle uyanınca, işte mutluluk.. Şuan büyük bir heyecan var evde. Uzun zamandır hazırlık yapıp ağırlamak istediğim arkadaşlarım geliyor. Bütün hazırlıklar tamam gibi ama bütün parçaları yerinde görmeden inanamıyorum ve gözümde büyüyor. Pizza ve pesto düşkünlüğüm sebebiyle, misafirlerime neredeyse bir İtalyan menüsü hazırladım. Her şey masanın üzerinde olduğu, sabaha kadar devam eden yemek sofralarını çok seviyorum. Yoksa gelip giden yemeklerle, karnımız doyuyor. Bir an önce eve gidip, hazırlıklara başlamak istiyorum. Bütün hepsi sofrada olmadan bana rahat yok. Her şey özenli ve şık olsun istiyorum. Büyük bir davet veriyor edasındayım ama menüm bunun aksine, hafif ve pratik.

Yemek içinde ufak kuplarda hazırlamayı düşündüğüm sütlü kabak tatlısını paylaşmak istiyorum. Daha önce sadece süt ile hazırladığım bu tarife bu sefer biraz bisküvi ve granola ekledim.

Balkabaklı Sütlü Kup

Pişmiş püre kabak,
Süt,
Tarçın,zencefil, muskat



Öncelikle eti burçak yulaflı bisküvileri rondodan geçirip, un haline getirdim. Sonra biraz toz fındık ile karıştırıp, fırınladım. 180 derecede renkleri koyulaşana kadar kavurdum. Ara ara fırının kapağını açarak, hem karıştırdım hem de fırındaki nemi almış oldum.
Bir yandan az şekerli pişirdiğiniz balkabaklarını püre haline getiriniz. İçerisine azar azar süt karıştırarak, yumuşak bir puf bir kıvam elde edene kadar karıştırınız. (Patates püresi hazırlar gibi biraz aslında, sütü az az ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz.) Bu sırada tarçın, zencefil ve az muskat eklemeyi unutmayınız. Muskat böyle bir tık olmalı, fazlası çok bayıyor insanı. Fazla baharatlı olunca tadı sadece tarçın yiyormuşsunuz gibi oluyor Yarım çay kaşığını geçmemeli tarçın, zencefilde ¼ çay kaşığı yeterlidir.

Daha sonra bisküvileri hazırlamak istediğiniz kupların diplerine 1-2 cm kalınlığında bastırarak yerleştiriniz. Üstlerine sütle hazırladığınız balkabaklı püre karışımı ekleyerek buzdolabında soğutunuz. Evde hazır var ise, üzerine kıtır granola taneleri serpiştirebilirsiniz. Kıtır kıtır harika oluyor. 

Granola yı cafernando nun tarifine göre hazırlamıştım. İnternette ve Cafernando’nun kitabında tarifini bulabilirsiniz. Granola’yı sabah kahvaltıları için yapmıştım ama böyle tatlı üzerlerinde kullanmak için de uygun. Bir kavanoza doldurup, dolabınızda her zaman bulundurabilirsiniz.

Not: Bugün ki denemem de bir arkadaşımın şeker yememesi üzerine içerisine pekmez koyarak denedim ama ne yazık ki pekmez en son boğazda böyle hafif acı bir tad bırakıyor. Birşeylerden fedakarlık yapmak gerekiyor:( Şeker yerine pekmez koyarak çocuklara yedirebilirsiniz. Büyüklere sunumda biraz sıkıntı yaratabilir. Şeker ne yazık ki taddan ödün vermemeyi sağlıyor. Ama yinede sağlık için, kabakları haşladıktan içerisine pekmez ilave ederek, şeker dengesini sağlayabilirsiniz.

Afiyet olsun..

Etiketler: , , , , , , , ,