Limonlu Cheesecake - Lemon Cheesecake



Yaz dönemi nasıl geçiyor, hiç anlamıyorum.. Ger haftasonu için aklımdan bir sğrğ yapılacaklar listesi geçerken, hafta başlamış oluyor bile.. Güzel bir bayram tatilinden sonra iş başı yapmak zor da olsa, mutfagımdan uzak kalmak oldukça zor geldi. Bayram tatili için kısa süreli Fransa gezisi organize etmiştik. Oldukça keyifli ve kısa bir geziydi:( müthiş dogası ve bahçeleri ile Fransa'nın köylerini gezmek büyük keyif verici. Tatilin son günlerini de annemin yanında yazlıkta geçirdim. Bu sene daha gün boyu uzanıp güneşlenemedim. Benim için geç kalmış bir tatildi derken, yagan yağmur zamanı biraz daha öteledi. :) Yazlıkta Foccacia ekmeği denedim ama davul fırında pişirmeye kalktığımız ekmeğin üzerindeki bütün kurutulmuş domatesler yanınca keyfim kaçtı. Evde tekrar denemek üzere tarifi bir kenara not ederken, tadı müthişti.. O gece yemekten çok ekmek yendi:D 



Limonlu Cheesecake i de Ramazan bitmeden iftar yemeği davetine giderken yapmıştım. Ama fazla vaktim olmadıgı için daha sogumadan kalıbı çıkartınca bütün kek dağıldı:( O dağılmış durumdan sonra, ertesi gün kolları sıvayıp bir cheesecake daha yaptım..Tarifi oldukça basit, daha önce hazırladıgım çilekli cheesecake ile taban ve yapılışı aynı, sadece üzerine daha fresh bir tad olması için limon ile sos hazırladım. 

22 cm kalıp için;

Tabanı için;

2 paket burçak bisküvi,
50 gr. tereyağ,
1 yemek kaşığı nutella

Kreması için;

200 gr. labne peyniri,
200 ml süt kreması,
1 su bardağı süzme yogurt,
1/2 su bardağı şeker,
2 yumurta,
1 yemek kaşığı un,

Tabanı için, mutfak robotunuzun doğrayıcı kısmına tereyağ ve parçaladığınız bisküviler ile nutellayı koyup, parçalayınız. Daha sonra biraz katılaşan karışımı, pişirme kağıdı serilmiş tabanınıza düzgünce yayın ve buzdolabında 20 dk. bekletiniz. (Kremasını hazırlayana kadar bekletebilirsiniz.)

Kreması için, öncelikle kremayı, şekerle beraber iyice çırpın ve içerisine peynir ve yogurdu ekleyip karıştırınız. Yumurtaları teker teker kırarak karıştırmaya devam ediniz. En son unu ilave ederek tahta bir kaşıkla karıştırıp, dolaptan çıkardıgınız kalıbınızın içerisine dökünüz. Mutfak tezgahına hafifçe vurarak kremanın içerisine yayılmasını sağlayınız.
Pişirirken kenarlarının yanmaması için etrafını aluminyum folyo ile kaplayıp, su dolu bir fırın tepsisi içerisinde fırınlayınız.Önceden ısıtılan 180 C de 25-30 dk pişiriniz. Kenarları pişip, ortası yumuşak kalana kadar pişiriniz. Kenarlardan vurdurduğunuzda ortası hala biraz sallanıyorsa pişmiş demektir. Fazla piştiğinde hamur gibi oluyor ve kuruyor. Fırından çıkartınca sogutup, buzdolabına koyabilirsiniz. 

Limonlu sos için; 

1 limon suyu, 
1 çay bardağı su, 
2 tatlı kaşığı toz şeker, 
2 tatlı kaşığı nişasta 
Vanilya 

Bütün malzemeleri ufak bir sos kalıbında karıştırıp, koyulaşana kadar karıştırınız. Ocaktan aldıktan sonra oda sıcaklıgına karıştırarak sogutup, cheesecake in üzerine döküp dondurunuz. Bu aşamada kalıptan çıkarmamanızı tavsiye ederim.

Afiyet olsun..