Mozarella ve Biberiyeli Tortilla Pizza - Mozzarella and Rosemary Pizza / Şeftalili Kıtır Tatlı - Peach Crumble


Tatil için sayılı günler kaldı, bayram tatilini iple çekiyorum. Denize ancak bu haftasonu ayağımı soktum. Cuma akşamı yolda gelirken, pinterest yada yemek bloglarını gezmemek lazım. Bütün haftanın rutin yemeklerinden sonra haftasonu için özel neler yapsam diye düşünürkeni şeftali crumble cafe de hera'nın blogunda görünce haftasonu için yapılacak tatlı belli oldu.



Haftaiçi bir sürü ekmek ve pizza hayeli kuruyordum. Cuma akşamı gelen misafirlerim için maş fasulyesi ile salata yanına da mozerella-biberiyeli pizza hazırladım. Tortilla ekmeğinin üzerinde hazırladığımız bu kolay pizza hem atıştırmalık hem de öğünler için çok ideal. Tam bugday unundan yapılmış tortilla hamurlarını dolapta genelde bulunduruyorum. Eşim tost yapmayı çok seviyor(keyfekeder tost). İki tortilla arasında sos ve peynir yerleştirip üzerini istediğiniz gibi zenginleştirebilirsiniz.

Mozarella ve Biberiyeli Tortilla Pizza

2 adet Tortilla,
Domates sosu,
Kaşar peyniri ya da parmesan,
Mozarella peyniri,
1 dal biberiye,

İki tortilla arasına domates sosu+zeytinyağı ile hazırlayacagınız pizza sosu içerisine sarımsakt ve baharatlar ekleyebilirsiniz. Bu sos tamamen damak tadına bağlı. Üzerine biraz kaşar ya da parmesan serpiştirip, diğer tortillayı üzerine kapatınız. Üstüne yine hazırladıgınız sostan bolca sürdükten sonra, üzerine istediğiniz malzemeleri koyabilirsiniz. Bizim gecemize morella peynirleri ve biberiye eşlik etti. 180 derece fırında peynirler eriyene kadar pişirmeniz yeterli 5-10 dk içeriisnde pişmiş olacaktır.


Cumartesi günü gün erken başladı saat 9:30 sularında İstanbul'a yağan sağanak yağmur hem havayı rahatlatırken hem de bazı yerlere su basmasına sebep oldu. Camdan gelen ferah havaya mevsimin en güzel meyvesi şeftali fırına girdi. Tarif için cafe de hera blogunu da ziyaret edebilirsiniz.Ben içerisine biraz daha az şeker koymayı tercih ettim. Üzerindeki hamur kısmı da daha fazla olabilir;) diye düşünüyorum. Tatlıyı annemlerin yanına yazlığa götürmeyi planlıyordum.

Akşam üzeri arkadaşlarım ile beraber İstanbul'da yeni açılan ve kaçırdığım Eataly Italyan restoranına gittik. İçerisi kocaman bir mağaza. Hem italyan makarnaları,sosları, şarap ve peynirlerini bulabileceğiniz hem de her köşesinde farklı lezzetler tadabileceğiniz kocaman bir dünya. Dünya ayağınıza gelmiş gibi.. Her türlü makarnayı deneyebilirsiniz. Daha uygun bir zamanda alaış-verişe gideceğim. Pizzaları ve makarnaları domates ve fesleğen sos ağırlıklı olup, ince hamura sade malzemelerle hazırlanmakta. Benim en sevdiğim şekilde.. Kıtır hamur ve üzerinde sadece sos ve peynir gibi:) farklı alternatifler mevcut. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Bir gece önce pişirdiğim mozzerella ve biberiyeli pizza da tam İtalyan usulü. Hala pizza yiyebilirim.

Pazar günü ailecek gecirdik. Uzun süredir böyle vakit geçirmemiştik, Focaccia (İtalyan Ekmeği) denemem ise, davul fırının mağduru oluyor. Ekmeğin yüzeyine fırlayan kurutulmuş domatesler, fırının tavanının yakın olması sebebiyle kömüre dönüşmüşler:( Fırında fazla kalmış ve kavrulmuş bir ekmek olsada, tadı yerindeydi. Dışı çıtır, içi yumuşak ekmek İftar sofrasında çok sevildi. Domates tadını da alabilseydik nefis olucaktı. Bayram dönüşü bu sefer tarifi evde deneyeceğim.

Şeftalili bu kolay tatlı, farklı meyveler ile de hazırlanabilir. Pişerken fırından yükselen şeftali kokusuna ise dayanamıyorsunuz. Fırının camına yapışıp, kalmak istiyorsunuz:) Yaz geceleri için ferah bir lezzet..


Şeftalili Kıtır Tatlı - Şeftali Crumble


Şeftali harcı için;
1 kg şeftali,
1/2 su bardağı şeker,
2 tatlı kaşığı nişasta,
1 limon suyu,
vanilya,
1 tutam tuz

Üzeri için;
3 yemek kaşığı tereyağ,
1/4 su bardağı şeker,
1 su bardağı un,
1 tutam tuz

Öncelikle şeftalileri ufak kareler halinde keserek, şeker, nişasta, limon suyu, vanilya ve bir tutam tuz ile beraber bir kap içerisinde karıştırıp, fırın kabınızın içerisine karışımı yayınız.

Üzerine yerleştireceğiniz hamur kısmı için tereyağ ve şekeri mixer ile çırpınız. Un ve tuzu ekleyip,tereyağı ve şeker ile iyice yogurarak parçalanmış bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamuru şeftali karışımı üzerine ufalayınız. Fırında 180 derecede 25 dk üstü kızarana kadar pişiriniz. Dondurma ile servis edilmesi şiddetle tavsiye edilir. Hafif ve kıtır kıtır bir tatlı.. Dondurma ile daha lezzetli oluyor..

Afiyet olsun..

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,