Yunanistan - Chalkidiki - Yaz Tatili - Part 1



Yunanistan’a, bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine gitmeye karar verdik. Instagramda gördüğümüz harika deniz fotoğraflarından sonra gitmezsek aklımız kalacaktı! Gittiğimiz yer, Selanik ten yarım saat uzaklıkta Chalkidiki, Zeus’un mızrağını andıran 3 yarım adadan oluşan bir bölge (Kassandra, Sithonia ve Athos).  




Bu onu oldukça ilginç biryer yapıyor. Dağların zirvelerine kurulmuş manastırlarda harika şarap üretildiği ve bölgenin şarabının ününden bahsediliyor. Birde adaya sadece etrafından düzenlenen gemi turları ile biraz daha yakından görme şansı yakalayabilirsiniz. Eskiden manastırlar kendi üretimlerini kendi yapıyorlarmış, şimdilerde ise sadece alış-veriş için ada dışına çıkıyorlarmış ve belli dönemlerde adaya erkeklerin girip gezmesine izin veriliyormuş. Athos bölgenin en yüksek dağı, özellikle Sithonia dan ne kadar büyük olduğunu görmek mümkün. Zaten dağın yüksek ve göğe yakın olmasından dolayı, manastırlar dağların zirvelerine konumlanmış.



Chalkidiki'ye Arabayla Giderken Neler Gerekiyor?

Arabayla tatile gitmek büyük rahatlık. Bütün eşyalarınızı doldurabiliyorsunuz ve tercih yapmak zorunda kalmıyorsunuz:) Araçla Yunanistan'a giriş yaparken aşağıdaki belgeler zorunludur;

1. Türk ehliyeti (2016 sonrası çıkan yeni ehliyetiniz var ise yurtdışında geçmektedir. Önceden beynelmilel ehliyet alıyordunuz artık gerekmiyor.)
2. Aracın Yurt Dışına Çıkabileceğine Dair Yazı, araç sizin üzerinize değil ise noterden yurtdışına çıkarabileceğinize dair araç sahibinden yazı çıkartmanız gerekiyor. Araç üzerinize ise ya da araç sahibi de sizinle seyahat ediyor ise sorun olmaz.
3. Yeşil Sigorta, araca yeşil sigorta yaptırmanız gerekiyor. Gümrükte bu işi halledebilirsiniz ancak sıra bekleyerek zaman kaybetmenize neden olabilir. Bu yüzden önceden Sigorta şirketlerine yeşil sigorta yaptırabilirsiniz. Fiyatları burdan kontrol edebilirsiniz. En az 15 günlük yaptırabiliyorsunuz ve 2018 yılı için ücret 47.5 euro. Bu sigorta kaza anında sadece karşı tarafın hasarını karşılamaktadır. Kendi aracınızı da güvence altına almak istiyorsanız, kasko şirketiniz ile görüşünüz.
4. Schengen Vizesi
5. Yurt Dışı Çıkış Harcı, Gümrük kapısından ya da gitmeden bankadan alabilirsiniz.



Yolculuğumuza İstanbul’dan başladık ve Tekirdağ’da ailemin yanında kaldık, sabah erkenden yola koyulduk, İpsala’da kuyrukta beklemek istemedik. Sabah saatleri boş oluyor, fakat dönüşte akşam saati gördüğümüz kuyruk inanılmazdı! Özellikle yaz aylarında gurbetçilerin giriş-çıkışını göz önüne alırsanız, erken saatlerde çıkmakta fayda var. İpsala’dan sonra Selanik’e kadar otoban, geniş ve dümdüz bir yol. Eğer Selanik’e direk gidiyorsanız, yolu takip etmeniz çok kolay ve yolda neredeyse sabit hızla, kısa molalar ile Selanik’e kısa sürede varabilirsiniz. Kassandra için, Selanik üzerinden inmek yolu kolay bulmak ve hızlı ulaşım için tercih edilebilir. Diğer alternatif ise,köy yollarından (Polygyros yolu) üzerinden de ulaşabilirsiniz. Bizim navigasyonlarımızın hiçbiri ayarladıgımız gibi çalışmadı ve akıllı telefonlar saolsun diyorum, haritada ki konumumuzu GPS üzerinden gösteriyordu ve bizde gittiğimiz yollara göre kendi kendimizin navigasyonu olduk! Köy yolları keyifli fakat oldukça uzun ve bir kayboldunuz mu yolunuzu bulmanız oldukça zor. Yaz günü herkes bir kenara çekilmiş, yollarda insan yok, genelde dağlık, ağaçlık yollar. Dönüşte Selanik üzerinden geldik, hızlı ve yorucu olmadı. Tavsiyem haritadan kısa görünen yol yerine ilk defa gidiyorsanız Selanik üzerinden ulaşmanız. Tabelaların Yunanca olduğunu unutmayınız. Alfabelerini çözmek kolay değil. 



(NOT: Sithonia'ya gitmek için Selanik yönünü takip ederken yol ayrımına geliyoruz, Asprovolta ya gelince Stavros yönünü takip ediyoruz. Daha sonra ileride tabela sizi yönlendirecek, Chalkidiki diye köy yolundan içeriye sapıyorsunuz. Biz sithonia adasına gideceğimiz için Polygyrou yolunu takip etmek yerine yol ayrımına gelince oradan ayrılıp, Agiou Nikolaou younu takip ediyoruz)



Selanik-İstanbul arası yaklaşık 600 km ve 5-6 saatte ulaşmanız mümkün, hiç durmazsanız 3 adet gişeden (Toil) geçiyorsunuz (2.40 euro ödedik her bir gişede). Otoban çift şerit ve boş, hız sınırı 130 km/h, yollar düz ve viraj yok. Keyifli bir yol sizi bekliyor. Toils diye adlandırdıkları ve otobanlardan ücret aldıkları gişeler var, bu gişelerden kavalaya kadar 1 tane mevcut ve küçük araçlar için 2.40 euro ödüyorsunuz. Otobandan yola giriş çıkışlarda ödeme yapmıyorsunuz. Yolda giderken türk köylerini uzaktan  fark edebiliyorsunuz. Kavala, Gümülcine ve Dedeağaç hepsi birbirinden güzel Türk yerleşimleri.  Benim yol boyunca en çok dikkatimi çeken ise, güneş panellerinin oluşturduğu tarlalar.



Kavala'da Mola Vermek

Kavala bizim her sene severek uğradığımız soğuk kahvemizi içerken Bademli Kurabiyeleri severek yediğimiz ilk mola noktamız.  Arabanızı Carrefour üzerinde yer alan otoparka park edebilirsiniz. 1-2 saat için 50 sent ödüyorsunuz. Öğleden sonra 15:00 sonrasında açık yer bulmakta zorlanabilirsiniz. Bir anda dükkanlar kapanıyor ve heryer sakinleşiyor. Kavala birbirinden şirin sokakları ve harika börekler yapan fırınları ile her sene uğramaktan keyif aldığımız bir yer. Kavala havası almadan dönülmez! Bir fırına ugrayıp biraz ekmek aldıgımızda anneannemin bize yaptığı peynirli böreklerden hediye ettiklerinde gönlümü bir kere daha fethettiler. Kendimi evimde hissettirdiler. 

'Allotino Cafe' Kavala'nın en iyi Kavala kurabiyelerine sahip. Yunanistan'da en sevdiğim yemekler arasında Ispanaklı Börek var. Acıktıysanız ya da acıkmasanız da bir dilim mutlaka tadın;) Yunanistan'ın en sevdiğim yanı, biryere gittiğinizde su herşeyden önce masanıza geliyor. Sizi bir serinletiyor. Hemde ücret almadan, sormadan.. Kahvelerle beraber suyu görünce yüzüm gülüyor. Sevniyorum. Birşeyler atıştırıp yola çıkıyoruz. (Merak edenler için; Frappe 2.5 euro, 1 dilim üçgen şeklinde ıspanaklı börek 2.5 euro, 4 adet kurabiye 1.60 euro) Burada limana inerken köşede bir kahve dükkanı var, mis gibi kahveleri var, geçerken almayı ihmal etmeyin! Bu karşılaşığımız teyze, zamanında Sinop'tan Kavala'ya göç etmişler. Bir tek kendisi türkçe biliyor. Ayaküstü sohbet ediyoruz. Kavala keşfedilecek çok güzel bir şehir. 

Daha sonra dağ yollarını tercih ederek, her ne kadar uzun sürmüş olsa da, Kassandra adasında, Polichrono’da ki ki ilk otelimiz olan “Hotel Odeysseas” e vardık. Heyecanla başladığımız tatilimizin ilk durağı..

Adaya giriş yaptıktan sonra tek bir yol var ve gidiş-dönüş, burada artık kaybolmazsınız ve istediğiniz koyda ve şehirde duraklamanız mümkün.



Chalkidiki Dikkat Edilecek Hususlar

Yunanistan'da ki genel kurallardan biraz bahsedersek; bölgede genellikle plajlardan ücret alınmıyor, buna şezlong da dahil! Sadece içtiğiniz içeceğin parasını ödüyorsunuz. Özellikle soğuk kahve ile yapılan frappeleri çok meşhur. Sahilde herkesin elinde bir kahve. Birde kahvenin yanında mutlaka su getiriyorlar. Bazı istisnalar var tabi. Birde yemek yerken ekmeğin bile ücretini ödüyorsunuz. Zaten pahalı bir yer ise ekmekten anlaşılıyor. Ekmeğin fiyatı kişi başı 0.80-2 euro arasında değişiyor. Aslında orada öyle çok lüx restoran diye bir anlayış yok. Her yerde çok rahatlıkla yemek yiyebilirsiniz, fiyatlar biribirine çok yakın. Harika mezeler ve ızagara balık yapıyorlar. Izgarada bizden iyiler diyebilirim. İçtiğiniz suya, herşeye para ödüyorsunuz. Siz sipariş verince fişinizde hemen beraberinde geliyor. Hesabı yaparken sadece sipariş ettiklerinizi değil, gelen (su, ekmek vs.) diğer yiyecekleride ödüyorsunuz. Onun dışında trafik kuralları çok katı değil ve bu konuda hiç zorluk çekmedik. Ada da kredi kartı genelde geçiyor ama restoranlar kullanmıyor, otellerde size özel çekim yapıyor. Yol kenarlarında küçük ibadethaneler görüceksiniz. Bu anıtlar ölülerin anısına yapılmış. İçlerinde Meryem ve İsa'nın fotoğraflarıyla, her daim yanan bir mum mevcut. Yol kenarında öyle çok görüyorsunuz ki, bu kadar insan ölmüş olamaz diyorsunuz. Yol kenarlarında bulunan yapılar, orada kaza yapan ve ölen insanlar için yapılıyormuş. Bazı evlerin bahçelerinde de görmek mümkün. Hem çok inançlı olduklarını gördüm, hem de ölüye olan saygılarına büyük saygı duydum. 




Yazının devamı ve Yarımadalar hakkında detaylı bilgi için Part 2 ve Part 3 ü okuyabilirsiniz.
Yunanistan - Chalkidiki - Kassandra - Yaz Tatili - Part 2
Yunanistan - Chalkidiki - Sithonia - Yaz Tatili - Part 3

Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,