azkalorilitatlı,

Çikolatalı Unsuz Kek - Flourless Chocolate Cake

10:21 yesimdusova 14 Comments


Uzun bir süredir sağlıklı beslenme konusunda araştırıyor ve özen gösteriyordum. Bu ara bu girişimlerimi biraz daha arttırarak, hayatımdan bazı yiyecekleri çıkartmaya çalışıyorum ama sadece azaltabiliyorum ilk aşamada. 
Özellikle vücudumuz için çok zararlı olan rafineri şeker tüketimini yani tatlı oranımı düşürmeye çalışıyorum. Aslında herşey 20 lik dişimi çektirmem ile başladı. Katı gıda tüketemediğim için, yumuşak yiyecekler tercih ettim ve çok iyi tat alamadığım için tatlı yemeden 2 hafta geçirdim. Küçük kaçamaklar dışında;) İnsan kendini isteyince kontrol edebiliyor sanırım, bugün kendimi kaybetmiş olsam da! 

Glisemik indeks yiyeceklerin yemekten sonra kan şekerini yükseltme hızlarını belirler. Besinlerin içerisindeki karbonhidratların kana karışma hızını belirleyen bir terim. Yiyeceklerin sahip olduğu bir glisemik indeks değeri var ve rakam sizin pişirme tarzınız ile de artabiliyor. Söz konusu olan şey, glisemik indeksi düşün gıdaları tercih etmek. Vücut düşük glisemik indeksli gıdaları daha uzun sürede sindirdiği için tokluk hissi hem daha uzun sürüyor hem de kan şekeriniz hızlı bir şekilde yükselip düşmüyor. İnsanın yediği besinleri sürekli kontrol etmesi pek mümkün olmasa da, bazı gıdalara dikkat etmekte fayda var. Özellikle beyaz un, rafineri şeker, kahvaltılık gevrekleri, beyaz pirinç ten uzak durmakta fayda var. Esmerin tadı her zaman daha makbul  ;)


Gelelim bu tatlıya, tatlı krizleri için birebir bir tarif, hem unsuz hemde çikolatalı.. şekerden kaçamasak ta, hem lezzetli hemde güzel bir kek.. Yumuşak browni tadında, yoğun çikolatalı ve yumuşak bir kek.

Malzemeler;


6 yumurta,
1/2 su bardağı şeker,
120 gr. bitter çikolata,
80 gr. sütlü çikolata,
125 gr. tereyağ
Çikolata ve tereyağını ben mari usulü eritiniz ve yumurta sarıları ile karıştırınız (çok sıcak olmamasına dikkat yoksa pişabilirler.) Yumurta aklarını ayrı bir kapta şeker ile çırpınız ve çikolatalı karışımı içersine ekleyiniz. Daha sonra yağlanmış  kalıba karışımı döküp, 200 C 40 dk pişirildi. Üstünün çatlaması gerekiyor ama benim ki pek çatlamadı belki kontrollü yüksek ısıda pişirmek gerekebilir başta? Birde cupcake kabında yapıyorsanız 20-25 dk arasında pişirmeniz lazım, daha çabuk pişiyorlar.
Servis yaparken üzerlerine pudra şekeri ekmeyi unutma
Afiyet olsun..

14 yorum:

  1. ama çok leziz gözüküyor
    ben yaparsam eminim hiç böyle olmaz oyüzden hiç bulaşmıycam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, denemelisiniz, kolay bir tarif kabarması da gerekmiyor;)

      Sil
  2. Canım harika olmus :) Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Pusra şekeri ile karlar içinde pasta görünümü olmuş. Ellerinize sağlık. Paylaşımlarınızla sağlıklı beslenmeye de destek olmanız ne güzel.

    YanıtlaSil
  4. tam yeni tarif görme isteğiyle açtığımda enfes bir çikolatalı kekle karşılaştım üç beyazdan uzak durmak için undan da fedakarlık edilmiş, tereyağlı keke bayılırım,
    glisemik indeksi hep duyardım, bu bilgiler iyi açıklama olmuş, şimdi bu kavramı daha iyi anlıyorum, paylaşım için teşekkürler, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. şimdiye dek kötü bişi yaptığını hiç görmedim zaten yaaaa :) bunu yaparım oh my good :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) bunu yapmalısın, çikolata seviyorsan;)

      Sil
  6. Guzel bir paylasim olmu uzun zamandir beyaz seker ve beyaz un kulanmiyorum dediginiz gibi daha saglikli yemel alternatifleri her zman daha iyi. Kek browni gibiyse tam benlik:) ellerinize saglik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle sağlıklı ve pratik bir kek;)

      Sil
  7. lezzetı bellı hem sağlıklı elıne sağlık

    YanıtlaSil
  8. Ben geldimmmm…
    Canım bu tarif tam benlik notumu aldım en kısa zamanda deniycem ve izninle paylaşıcam linkini vererek tabiiii…
    Aklım şimdiden bu tarifte kaldı tatlım olmasa hemen yapardım nefisssss…
    Ellerine sağlık sevgilerimi bıraktım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. denemenize çok sevinirim, hem görüntüsü hem tadıyla güzel bir kek.. afiyet olsun..;)

      Sil