29 Mayıs 2013 Çarşamba

Bu şehir..


Siz bu şehirde hiç yeşil görebilyor musunuz? Burası tahmin etmek zor olmadığı gibi İstanbul.. Yeşil görebilmek için, camdaki saksılara bakmak gerekiyor. Evden çıkıp biraz yürüyeyim derseniz, insan kalabalığından ve araba trafiğinden kurtulamazsınız. Evinize yakın parkta, sadece çocuklar için ufak birkaç salıncak..ağaç mı.. bu şehirde gözünüze çarpacak en son şey.. Bu şehir betonlaşıyor.. AVM lerde sıkışıp kalıcaz..


"Birden arkalarındaki fren gıcırtısıyla ürperdiler. Deminki çocuk tekerleklerin yanına eğilmiş topunu alıyordu. Arabanın ön penceresinden uzanmış bağırıyordu:
"-katil olacağız be. Yok mu bu piçin anası?" Bıyıklıydı.
Birkaç kişi koşuştular. Bir kadın çocuğu dövdü. Dayak yiye yiye bu şehirde yaşamayı öğrenecekti. Hep tetikte olacaktı. Yasaktı dalgınlık. Daldı mı,büyük şehir insanı kornalar, çanlar, küfürler, gıcırtılar, çarpmalarla kendine geliyordu."
Yusuf ATILGAN - Aylak Adam

Sabah otobüste bu satırları okurken gözüm otobüsün camından şehre kaydı. Hepimiz telaş içinde koşturuyoruz.Yine de yetişemiyoruz, bu şehirde çok yoruluyorum, akşam hemen oluyor, gün doğarken kalkma gereği hissediyorum. Tembellik yapmama izin yok gibi.. Hepimiz bu şehirde birilerine çarpmadan yürümeyi, sana çarpanlara karşı sert bir şekilde ayakta durabilmeyi, güçlü olmayı, ezilmeye saniyeler kala yaşadığımız anlarda öğrendik. Kazık yedik, pazarlık yapmayı öğrendik. Düştük, acımadı ki demeden kalkmayı, gülüp, yola devam etmeyi öğrendik. Otobüs kapılarında sıkışa sıkışa, birbirimizi itip, otobüste oturabilmeye kadar ilerledik.. Trafikta kaldık, alternatif yollar geliştirdik. Ordan kaçtık burdan kaçtık.. Bu şehirde yaşamayı öğrendik..

27 Mayıs 2013 Pazartesi

Soya Soslu Sebzeli Makarna



Güzel bir pazar gününden sonra, keyifli bir hafta.. Aslında biraz göz rahatsızlıgım var, gözlerim kaşınıyor ama en kısa sürede geçeciğini umuyorum. Cuma günü için, teyzemler ve kuzenlerim bize gelicekler. Daha geçen haftadan ne hazırlasam düşünceleri başladı. Tatlılar benden, tuzlular annelerden;) Ben bu özel gün için, çikolatalı kurabiye, çilekli pasta ya da çilekli tiramisu ya da elmalı turta? Bu üçü arasında karar vermiş değilim. Belki bana yardımcı olabilirsiniz. Salata olarak makarna salatası ya da havuçlu-kabaklı yoğurtlu hafif bir salata ya da amerikan salatası? Hepsi kafamın içinde dolaşıp duruyor?

Geçen akşam canım çok makarna çektiği için, marketten 10 dk makarna reyonunun önünde durup, hangi çeşit makarna yapsam diye baktım. Sonunda spagetti candır diyip, kepekli gördüğüm bir tanesini aldım. Normalde kepekli makarna sevmem ama çok güzel oldu. Pişme süresi normal makarnaya göre uzun oldu sadece. Sonra sebzelerimi de alıp, soya soslu makarna yaptım. Çok az yapmama rağmen, üzerine 2 gün öğle yemeğinde yedim.



Az tuzlu suda kepekli spagettileri pişirdim. Bir yandan julyen ama incecik kestiğim, 2 adet havuç, 2 adet kırmızı biber ve 2 adet kabağı hızlı ateşte kavurdum. Ben soğan koymayı unutmuşum içine ama kesinlikle tavsiye ediyorum. Önce havuçları atıp ardından biber ve kabağı atarsanız, havuçlar pişene kadar diğerleri bayılmaz. Hızlı ateşte birden kızartır gibi, az yağlı tavada sebzeleri kavurdum. Ocaktan alamama yakın yaklaşık 1/3 çay bardağı soya sosunu ekledim. Süzdüğüm makarnalar ile hepsini karıştırdım. Soya sosu oldukça tuzlu bir sos oldugundan, sebzelere tuz atmanızı tavsiye etmem. Hem görüntü hem de lezzet benim için çok doyurucuydu..
Afiyet olsun..

 

22 Mayıs 2013 Çarşamba

yağmur sonrası..minik salyangoz..

Yağmur sonrası, sabah evden koşar adım duraga giderken, neredeyse ezecektim bu ufacık şeyi. Genelde boş kabuklarını buluruz, böyle canlı görebilmeyi, hele de yürüyorsa çok seviyorum. Böcek sevğim çocukluktan geliyor, kuzenim hemen yanımızdaki okulda okuyordu, bizim balkondan okulun bahçesi görünüyor. O zamanlar bahçenin yarısı ağaçlık, toprak yolları ile ufak ormanlık alan gibi.. yağmur sonrası, suların oluşturduğu yollardan atlaya zıplaya koşmayı çok severdim. O zamanlar okul duvarı yok! Demir parmaklık.. Parmaklığın bizim sokağa kalan tarafında bir kişinin geçeceği şekilde genişletilmiş demirler.. bizim bütün mahallenin çocukları orada okuyor. Ben ufağım daha, onlar dersteyken bahçede oyalanıyorum. Top böceği var, bilir misiniz? üzerine dokunca kapanıyor top şeklini alıyor ve hareket etmiyor. Farklı bir sevgi beslerdim bu böceğe karşı. Hepsini kibrit kutusuna toplar eve getirirdim. Annem çok bıkmıştı bu huyumdan..

Sevgili deeptone beni mimlemiş, teşekkür ederim;)

MİM; Çocukken oynadığımız oyunlar.

Bizim mahallede çok çocuk vardı ozaman, yaşlarımız aşağı yukarı aynı, dokuz taş çok oynardık, mahellede boş arsa vardı, orada saklardık taşlarımızı. İstop vardı, renk bulmak için deli gibi saklandığımız. En sevdiklerimden biri de sek sek.. Kare yada boyuna çizdiğimiz sek sekte, taş çizğiye değiyormu, değmiyor mu? nasıl tartışırdık. Birde "su içiyor" terimi vardı, şuan nasıl da komik geliyor:) Hava kararınca, saklanbaç oynardık, çok saklanacak yer vardı, arabalarda sağ olsun.. Akşamları annelerimiz çağırana kadar oynardık.. Ne keyifliydi..

MİM: Bir çok tipte insan vardır. Dünyada çeşit çeşit insan var. Benim bu yazımda değinmek istediklerim ise yalnızca iki çeşit. Birincisi hissettiklerini o anda uygulayanlar. İkincisi o anda ne hissederse hissetsin bir şey yapacağı anda hep yapacağı şeyi sorgulama gereği duyar, başkalarının ne diyeceğini düşünür. Öylesine günlük bir karar ya da hayatınızı değiştirecek bir karar alacaksınız. Ne düşünürsünüz önce? Ya da düşünür müsünüz? Kararı neye göre verirsiniz? O anki duygularınıza göre mi yoksa sonrasını çok fazla düşünür müsünüz?

Ben günlük yaşantımda ufak kararları verirken, hiç yarını ya da sonrasını karşmdaki sorana kadar düşünmem. Ne hissediyorsam ona göre davranırım. Bir an gerçekten ne istiyorum derim? Ne istiyorsam öyle yaparım. Tabi birde enine boyuna düşünülecek konular var, onlarda da genelde karar veremem.. Yüzyıl sonraya kadar düşünürüm hangisinin iyi olacağını bilemeyip, hislerime bırakır sonra da kaderci olurum biranda..

16 Mayıs 2013 Perşembe

Tarhanalı Çıtır Tavuk - Crispy Chicken with Tarhana


Bugünlerde tuhaf otobüs şoförlerine denk geliyorum. Bir duraktan yolcu alırken, simit almaya karar veren otobüs şoförü, simidi yemeye başladı. 5 dk bile gitmeden "Hay Allah simit uykumu açtı" demez mi? Hepimizi şok olduk, oraya kadar şans eseri geldik sanırım. Bir diğer günde, ön kapıdan inmeye çalışan yaşlı amcayı, amca orta kapıdan iniceksin diye tersleyen genç şoförü oracıkta boğabilirdim. Nasıl saygısız ve düşüncesiz bir hal alıyor insanlar şaşırıyorum. İşlerinin çok zor olduğunu biliyorum ama birbirimizin hayatını kolaylaştırmalıyız diye düşünüyorum.

Eskiden kayıtsız kalıp umursamadığım şeyler gözüme öyle batar oldu ki, susamıyorum. Evinde tadilat yapan üst komşumuza sesleniyorum, mkatap tozlarınızı güzel bahar günlerinde camdan aşağı silkelemeyiniz. Biz apartmanda yaşamayı öğrenemeyen bir milletiz. Hep birşey olmaz mantığımız var. Bunun üzerine 1-2 gün sonra karşı komşumuzun, kocaman adamın, ayakkabılarını bizim evin duvarına dayayıp bağladığını görünce..pes artık dedim.. Biz duvardaki izleri çocuklar yapmıştır heralde diyip, ses etmedik. Nerden bilebilirdim ki, babaları yapıyormuş.. Şimdi bu insanlara ne denir? 

Neyse konu yemeğe gelirse, bu çıtır tavukların tarifi anneme ait. Bir akşam gittiğimizde, hazırlamıştı, cips gibi yedik. Atıştırmalık harika bir seçenek hemde paket harç kullanmanıza gerek yok. Nekadar besleyici olduğunu bildiğimiz tarhana ile hazırlanıyor. Hazırlaması da çok kolay..
Tarhanalı çıtır tavuk;

800 gr. tavuk göğsü,
1 yumurta,
Toz tarhana,

Bir kapta yumurtayı iyice çırpıp, biraz kararbiber biraz nane ekleyiniz. (Tarhana daki baharat miktarına bağlı olarak istediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz.
Julyen kesilmiş tavuk göğüslerini önce yumurta akına, ardından tarhanaya bulayıp, kızgın tavada pişiriniz. Sıcak servis ediniz.
Afiyet olsun..


These days, I'm travelling with a weird bus driver. One of them, bought a bagel while passenger are getting into the bus. After a while he said "oo..bagel missed sleep.." We were schocked, I think we came the nearly last station fortuitously!! The other one makes me crazy. An old man came to the front door of the bus and driver said "please get out from the other door." He was wolink hardly. How kins of people we are being? I know their job is very tired and hard but we should make easy the life for each other.

In early days, I don't care about all the situation, I got angry but said nothing. But nowadays, I can't stand people and their behaviour. One of our upper neighbour who make modifications in their flat. The problem is the they fall down the dust that is happened from the wall with drilling machine from the window in a beautiful spring day. We can not learn to live in a flat, we think all the time, nothing will be happened when it happens. After 1-2 days, I saw my next door neighbour who tied his shoes on the wall in front of my door. I surprised. We saw shoe print on the wall, bu we tought child shoul do it. Not important. But I saw the father of child who is also older than me.. What should I say to my neighbour?
 Anyway, I came to the recipe. This blgons to my mother. She made it one night and nearly she cannot eat, we eat them while it ispreparing as chips. It made with tarhana* powder which is very nutritious. It generally home made and every people made it in their own style. Prepared crispy breadcrumbs is not necessary for it. Tarhana can be used instead of breadcrumbs. Easy to prepare..

 *Tarhana is a traditional Turkish cereal food consisting of flour, yoghurt, and vegetables fermented then dried. It is consumed as a soup by mixing it with with stock or water. It is generally powder form.

Crispy Chicken with Tarhana recipe;
 800 gr. Chicken breast,
1 egg,
Tarhana powder.

In a bowl mix the egg with spices (black pepper, mint.. it depens on the spices in the tarhana, you can add any kind of species.) First, dip the julienne cutted the chicke breast in the egg white mixing, then dipped into tarhana and fried in the pan. Serve them warm.

Enjoy..

9 Mayıs 2013 Perşembe

Çilekli Pasta - Cake with strawberry sauce


Bu pastayı hazırlamak günlerimi aldı. Marketten aldığım ve son kullanma tarihi geçmemiş yumurtalar bozuk çıktı. Birkaç gün önceden kekini hazırlıyım dedim, kek tıkışık, katı bir kek oldu. Pişmesi uzun sürdü. İçini kesince tam bir hüsrandı. Sonra bir kek için daha yumurtaları çırpmaya başladım ki, yumurta akları bir türlü kar gibi olmuyor, cıvık kalıyorlar. Gidip başka biryerden yeni yumurta alıp, geri döndüm. Hemen çırpmaya devam ettim. Neyse ki, bu yumurtalar hemen kar kıvamına gelip, istediğim hamuru elde ettim. Hele fırından çıkıp, kestiğimde büyük mutluluktu. Pastayı hem annem ve anneannemin doğum günü için hem de hıdrellez pikniğimizde hep beraber yeriz diye hazırladım. Çilek mevsimi olduğundan, çilekli pasta yapmaya karar vermiştim. Sonuç güzel bir pastaydı, 16 yumurta harcamış olsam da, sorun yumurtadaydı.



Bizim için keyifli bir pazar günüydü, herkes pastayı begenince bende emeğimin karşılığını almış oldum. Pasta kreması olarak, buttercream hazırlamaya karar verdim. Pastacılıkta sıklıkla kullanılan bu krema, pasta yüzeyinde pürüzsüz bir yüzey oluşturabilmenize yardımcı oluyor. Krem şanti sevmeyenler için hafif ve kullanımı kolay bir krema. Bu kremayı cucake süslemede de kullanabilirsiniz.


Pasta Keki 
22 cm kek kalıbı için,
4 yumurta
1 su bardağı şeker,
4 yemek kaşığı nişasta,
1 su bardağı un,
2/3 çay bardağı ılık su,
1/3 çay bardağı sıvı yağ,

Bir kapta yumurta akı ile şekerin yarısını, diğer bir kapta ise yumurta sarısı ile şekeri iyice çırpınız. Kabartma tozu kullanmayacığınız için bütün kabarmayı yumurtadan sağlayacağız.
İkiside köpük köpük olup iyice çırpıldıktan sonra iki karışımı birleştirerek, su-yağ karışımı ve elenmiş un ve nişastayı yavaş yavaş ekliyoruz. Kabarmış, göz göz bir hamur elde edeceksiniz.
180 fırında 35-40 dk pişiriniz.



Buttercream;
4 yumurta akı,
3/4 su bardağı pudra şekeri,
200 gr. tereyağ,

Öncelikle ben-mari usulü, yumurta akı ve şekeri karıştırarak, ısıtıyoruz. Kaynama noktasındaki suyun üzerinde, çelik bir kap içerisinde, yumurta akı ve şekeri çırparak 5 dk bu şekilde pişiriniz. Isıtırken biryandan da sürekli çırpmaya devam ediyoruz.

Ocaktan aldıktan sonra oda sıcaklığına gelene kadar çırpmaya devam ediyoruz. Sonra küp küp kestiğimiz tereyağını yavaş yavaş karışıma ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Tereyağ içinde tamamen eriyince, karıştırmayı bırakıp, buzdolabında 20-30 dk. bekleterek soğumasını ve kolay sürülmesini sağlamış oluyoruz. Bu kremayı pastayı tüketeciğiniz günde hazırlayıp, kullanabilirsiniz. Yumurtalı bir karışım olduğundan, 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Buzdolabından çıkınca, pastaya sürülmesi kolay bir krema oluyor.

Çilek sosu;
Aslında çilek reçelide kullanabilirsiniz. Ben az şekerli olsun diye, kendim sos hazırladım.
250 gr. çilek,
1/2 su bardağı şeker,

2-3 saat önceden çilekleri iyice yıkayıp bir tencereye alın ve üzerine şekeride ekleyip, biraz bekletin. Daha sonra biraz koyulaşana kadar yarım saate yakın ocakta pişiriniz ve arada 1-2 damla limon suyu sıkabilirsiniz.

Pastanın hazırlanışı;
İkiye kesilmiş pasta kekini süt ile iyice ıslatınız. Ben üstteki parçayı alta, alt tabanıda ters çevirip üst olarak kullanıyorum. Yukarıda kek tarifinden oluşan keki bıçak yardımı ile ikiye kesiyorum.

Islattığınız kekin üzerine çilek sosunu iyice yayınız. Çok kenarlardan başlamazsanız, kenardan akmasını engellemiş olursunuz. Üzerine buttercream in yarısını döküp, düz bir zemin oluşturarak yüzeyi kaplıyoruz. Kekimizin diğer parçasını da süt ile ıslatıp, kremanın üzerine kapatıyoruz. En üste de kalan buttercream i döküp, hem kenarlarını hemde yüzeyi krema ile kaplıyoruz. Kremayı sürerken tabağın etrafı batmaması için, tabanı yerleştiriken kenarların 2-3 cm genilşiğinde yağlı kağıt parçalarını yerleştirirseniz, işiniz bittiğinde onları çekip çıkarabilirsiniz.

Çikolatalı kaplama için, ben-mari usülü eritilen çikolata, krema torbasına ya da bir poşete konularak pasta üzerine rastgele sıkılırak, şekiller oluşturulur. Ben-mari eritirken, çikolatayı buzdolabı poşetine yerleştirdim ve içinde erittim, direk ısı almadıgı için poşet zarar görmedi. Bir ucunu keserek, pasta üzerine istediğim şekli verdim. Çilekleri de çikolataya batırıp, donduktan sonra pastanın üzerine dizdim ve üzerlerinden yine çikolata gezdirdim.
Not: Pastayı 2. denemem de çilek sosunu sulu bırakıp, keki ıslatmak istedim fakat fazlası alt hamuru tamamen çielk sosuna bulanmış şekerli bir hamur yapmıştı. Sosun reçel kıvamında koyu olmasına özen gösterin ve hamurun üzerine yayın.
Afiyet olsun...


This cake takes my days to prepare. I have bought a boz of egg from the market also I checked the expiry date but they are gone. First I prepare a cake with this eggs, but egg doesn't become like snow, during mixing they are liquid.I schocked but continue.. Result is awful.. I think, I put so much flour in the cake and started to make new one but egg yolk again doesn't turn to white.. At the end I bought new eggs..prepare new cake..result is perfect. Secret is the egg yolks and mixing them well.. I want to make a strawwberry cake for my mother and grandother birthday, also my husband and me arranged a picnic for May sith (at the biginning of summer), we can eat together in picnic. Everyone likes the cake and that makes me happy although the consumed 16 eggs.

It was a nice and pleasant day. I prepare buttercream for the cake. I has been used frequently in the pastry area and help to create smooth surface on the cake. I don't like the prepared whipped cream. It can be also used to decorate the cupcake. The cake is the same recipe with birthday cake with bananas and chocolate cream.

Cake Recipe:
It is for 22 cm cake mould,

4 eggs,
1 cup sugar,
4 tablespoon starch,
1 cup of flour,
2/3 small cup of water,
1/3 small cup of oil,

Mix the white of egg with a half of the sugar in a bowl, with an another bowl mix the egg yolks with the rest of the sugar. No baking powder is used in the recipe, all the swelling will be happened because of the mixture of eggs, so mix them separately and well.
Dressing the flour and starch in a bowl before added the mixture. Put together egg yolks and whites mixture together and mix little bit more, then add the oil and water mixture. Lastly, add slowly the starch and flour mixture into the other ingredients.
Preaheat the oven to 180°C and bake 35-40 minutes.



Buttercream;
4 egg white,
3/4 cup of confectioners sugar,
200gr unsalted butter.

It is prepared by ben-mari style. First boiled water in a big pot then put the sauce pan(stainless stell) that egg whites and sugar put in it before. Then mix them continously during 5 min. Then cooled them to the room temperature and continue to mixing.

After cooling, add the unsalted butter that is cutted into the small pieces and add the mixture slowly and continue mixing. When all the butter melted in the cream, put the fridge for 20-30 min. Then it is easy to seperate it on the cake surface.

Strawberry sauce;
You can also use strawberry jam but I want to make less sugar sauce myself.
 250 gr. stawberry,
1/2 cup of sugar,

Before 2-3 hours ago, put the sugar on washed strawberries and wait. Then boiled themn slowly till it gets harder nearly 30 min., finally add 1-2 drop lemon juice. Don't forget to cool it.

Preparation of the cake;
cut the cakr carefully into 2 pieces. I used the bottom for the top. First sprinkle milk ont he surface of the cake till getting wet. Put the first bottom cake piece on the service plate, then pour the strawberry sauce on the surface, be careful about the edges that you can start 1cm inside the edges. Then, put the half of the buttercream on the sauce and place the top piece of the cake. Then add the rest of the buttercream and make smooth surface. To prevent to mess with cream around the service plate, put 2-3 cm greaseproof paper around the bottom cake, after you can easily get rid of it.

For the chocolate decoration, melt the chocolate by ben-mari style. Then dip the strawberries and cooled them. For the lines, I have melted in the pot the chocolate in a fridge bag. Ben-mari style prevents to touch the heat directly so nothing is happened the fridge bag. Then I make a small hole one side of the bag then make the crazy lines on it and arround the put the srawberries.

Not: I tried the cake second time and wanted to add some advices. Don't use liquid strawberry sauce, it makes the cake wet and sweety, it is not a good taste. Boiled the sauce till less water remains..
Bon Apetit..

5 Mayıs 2013 Pazar

Çeri Domatesli, Mantarlı Pizza - Pizza with Mushroom and Cherry Tomato


Güzel bir bahar günü.. Hıdrellez gelmiş, bahar gelmiş, piknik vakti kapıyı çalmış. Her iki aileyi de biraraya getirerek, güzel bir piknik yaptık. Piknik içinde güzel, çilekli bir pasta hazırladım. Bu sırada bir dünya yumurta ziyan etsem de, sorunun yumurta da olduğunu anlayıp, yoluma devam ettim. Herkesin onayını aldıktan sonra, güne yakışır, güzel bir pastaydı diyebilirim. Bugün ayrıca annemin doğum günüydü. Pasta çok amalıydı anlayacağınız. Pasta tarifine gelmeden önce, daha önce hazırladığımız son pizzayı da paylaşmak istiyorum. Pizza hamurunun son parçası.. Pizza hamuru tarifi için tıklayınız.

Mantarlı, çeri domatesli pizza için;
10 tane çeri domates
75gr. çeçil peyniri,
150 gr. mantar,
domates sosu.

Bir kapta, anneannemin hazırladığı domates sosu ile 2 yemek kaşığı domates salçasını, 1 yemek kaşığı terayağ ve 2 diş sarımsak ile güzelce karıştırıp, erittim.

Hamuru önce oklava yardımı ile yuvarlak bir şekilde açtım. Bir yerden sonrada elimle açtırarak, incelttim. Çok inceltmemenizi tavsiye ederim, kenarları çok ince kalıp yanabiliyor ama o bile lezzetliydi.

Açtığınız hamuru, fırın teli üzerine yerleştirip, hazırladığınız domates sosunu fırça ile üzerine yaydırınız. Üzerine çeçil peynirlerini ince ince ayırıp, bütün yüzeye dağıtınız. Çeçil peynirini sevdiğimizden onu tercih ettik ama parmesan yada kaşar peyniride kullanabilirsiniz. Üzerine ince dilimlenmiş mantarları ve 2'ye kesilmiş çeri domatesleri ekleyip, 250°C fırında 5-6 dk pişiriniz. Pizzanızı frın teli üzerinde pişirirseniz, altınında kısa sürede pişmesini sağlarsınız.

Bu sonuncu pizza en güzel ve lezzetli olanıydı. Biraz daha kalın açtığımız bu hamur, pişmiş domates ile harika bir lezzetti. Hem görüntü hem de tadı çok güzeldi.

Afiyet olsun..

This is the last piece of our pizza dough, we enjoy to prepare and eat it. For the pizza dough click here.

Pizza with Mushroom and Cherry Tomato
10 cherry tomato
75 gr. çeçil or parmesan or mozerella cheese,
150 gr. mushrooms,
tomato sauce

In a bowl, I mix the tomato juice that my grandmother prepared in the summer time with 2 tablespoon tomatoes paste, 1 tablespoon butter and 2 pieces of garlic and melt them.

Roll out the dough wit a roller and make it thin. After a while you can roll out also with your hands. I advice not to make it so thin, the edges can be burned but it is still tasty.

Put the prepared dough on the oven wire, then seperate the tomato sauce on the dough. Then spit down the cheese all the surface. Then add the sliced mushrooms and cherry tomatos that are half sliced. Put the pizza in a preheated oven to 250°C. (It was the max. value of our oven,You should heat the oven max. value.) The pizza is ready in 5-6 min. Use oven wire to cook well under the pizza dough.


This one is the favorite of all of us. Tomato makes the taste wonderful and view. I advise this kind of pizza and tomato.

Bon Apetit..  

2 Mayıs 2013 Perşembe

Sucuklu, Mantarlı Pizza - Pizza with Sausage and Mushroom


Pizza gününün diğer bir mahsulü olan sucuklu ve mantarlı pizza, eşimin seçimiydi. İnce açtığımız bu hamur çıtır çıtır bir pizzaydı, bu yüzden kenarları hafif yansada, tadı harikaydı. Pizza hamuru tarifi için tıklayınız.

Sucuklu, mantarlı ve çeçil peynirli pizza için;
ince dilimlenmiş sucuk,
75gr. çeçil peyniri,
150 gr. mantar,
domates sosu.

Bir kapta, anneannemin hazırladığı domates sosu ile 2 yemek kaşığı domates salçasını, 1 yemek kaşığı terayağ ve 2 diş sarımsak ile güzelce karıştırıp, erittim.

Hamuru önce oklava yardımı ile yuvarlak bir şekilde açtım. Bir yerden sonrada elimle açtırarak, incelttim. Çok inceltmemenizi tavsiye ederim, kenarları çok ince kalıp yanabiliyor ama o bile lezzetliydi.

Açtığınız hamuru, fırın teli üzerine yerleştirip, hazırladığınız domates sosunu fırça ile üzerine yaydırınız. Üzerineçeçil peynirlerini ince ince ayırıp, bütün yüzeye dağıttık. Çeçil peynirini sevdiğimizden onu tercih ettik ama parmesan yada kaşar peyniride kullanabilirsiniz. Üzerine ince dilimlenmiş mantar ve sucuklarını ekleyip, 250°C fırında 5-6 dk peynirler eriyene kadar pişiriniz. Pizzanızı frın teli üzerinde pişirirseniz, altınında kısa sürede pişmesini sağlarsınız.

2. hamur diğerlerine göre biraz ufaktı ve bayağı bir ince açmışız, hafif kenarları yanıp, incecik çıtır bir lezzet oldu.

Afiyet olsun..

This is the second piece of our pizza dough, we enjoy to prepare and eat it. This is my husbands desired pizza. He likes sausages and made it for him. For the pizza dough click here.

Pizza with Mushroom and Chery Tomato
10 cherry tomato
75 gr. çeçil or parmesan or mozerella cheese,
150 gr. mushrooms,
tomato sauce

In a bowl, I mix the tomato juice that my grandmother prepared in the summer time with 2 tablespoon tomatoes paste, 1 tablespoon butter and 2 pieces of garlic and melt them.

Roll out the dough wit a roller and make it thin. After a while you can roll out also with your hands. I advice not to make it so thin, the edges can be burned but it is still tasty.

Put the prepared dough on the oven wire, then seperate the tomato sauce on the dough. Then spit down the cheese all the surface. Then add the sliced mushrooms and sausages. Put the pizza in a preheated oven to 250°C. (It was the max. value of our oven,You should heat the oven max. value.) The pizza is ready in 5-6 min.

Bon Apetit..