Vişneli Browni - Brownie with cherries


Bayram geldi geçti bile.. annemin baklavalarını sizlerle paylaşacaktım ama ne yazık ki yedik!.. kısmet bir dahaki bayrama. Her bayram öncesi annem bu abyram baklava yapmıcam, çok yoruluyorum der.. söylenir, sonra dayanamaz yine yapar. Bu bayram hemen kolları sıvadı, yardımcısı bendim ama bu sene yetişemedim:S tezimi tez zamanda yazıp bitirme telaşındayım. Ondandır ki, bloguma biraz uzak kaldım, sıkıştırımış zamanlarda birşeyler deniyorum.

Bayram tatilini evde geçirecektik ki, eşimin aileninin yanına çatalcaya gidince, kendimizi yeşilliğin verdiği huzurdan alıkoyamadık, dün gece zor döndük eve.. Güzel bir pancake denemesi yaptım, oldukça başarılıydı! Orası marketten biraz uzak ve eve yeni yerleşiliyor. Malzemeleri gitmeden almak lazım. Ben puncake ler aynı boy olsun diye ufak tava götürdüm yanımda ama sanki puncake sadece tava ile yapılıyordu:D ne un var ne kabartma tozu.. yumurta harici malzeme yok:D Bunu anca sabah farkettim:D Neyse biz kalma planını uzatınca, puncake e gündogdu. Gece harika fotoğraflar çektik. Eşimin kardeşi, steel wool ile yapılan ateş topu görsellerinin nasıl yapıldıgını öğrenmiş, çekerken çok eğlendik..

Ekmek makinesine malzemeleri doldurdum, işlerimibitirdim, biraz soluk almak için blogun başına  oturdum.. Mis gibi ekmek kokuları gelirken yazmak zor olsa da,
son zamanlarda sık sık yaptıgımız bir tarifi paylaşacağım, browni..
 

Çayın yanında, kahve ile bol çikolatalı.. mis gibi.. zaten eve sinen koku 1 günde geçmiyor. Browni bitiyor, koku gitmiyor.. Browni, ıslak kek değildir. Yapılan ıslak kek veya çaylı kek ile karıştırmayınız. Browni, amerika da geliştirilmiş ince kare servis edilen kek, kurabiye arasında bir tatlı. İçi yumuşak dışı biraz daha kek kıvamında. Herkes farklı sever browni yi, kimi kek kıvamında kimi daha yumuşak. Yada bol çikolatalı, fındıklı, vişneli.. Ben vişne ile çikolatayı çok yakıştırırım. Birazda fındık.. İşte benim browni lez
etim..Çatalcaya önceki gidişimizde, vişne mevsimiydi, ağaçtan toplayıp yemeye doyamadık. Eve gelince ayıklayıp derin dondurucuya doldurduk, önümüz kış diye..;)

 

Malzemeler;

100gr tereyağ,
3 adet kare bitter çikolata (80x3=240 gr.)
2 yemek kaşığı fındık,
3 yumurta,
1 yemek kaşığı kakao,
1/2 su bardağı un,
1 su bardağı şeker,
1 çimdik tuz,
vanilya





Öncelikle küp küp kesilen tereyağ ve çikolata parçalarını, benmari usulü eritiniz.(Benmari: kaynamış su üzerine konulan bir kapta, malzemelerin su ile temas etmeden eritilmesi)
Eriyen çikolata ve tereyağ karışımına şeker ilave edip çırpıyoruz. Yumurtaları karışımın içine tek tek yedirerek, kırıyoruz. Bir çimdik tuzu, fındığı ve unu ilave edip, yavaşça karıştırıyoruz.

Vişne eklemek istiyorsanız, çekirdekleri ayıklanmış vişneleri, karışım tepsiye döküldükten sonra, bütün parçaları hamurun içerisine bırakınız. Vişneler biraz hamurun içine gömülüp, pişicektir. Yerken yumuşak ve ekşi bir tat büyük keyif veriyor.

Browni pişirirken, yağlı kağıt çok iyi yerleştirmelisiniz ki çıkartırken parçalanmasın. Bunun için, kabın içine yatay olarak kenarlardan taşacak şekilde yerleştiriniz. Diğer eksende de aynı şekilde dışarıya taşacak şekilde yerleştiriniz ki, keki çıkarırken bütün parça halinde çıkarabilesiniz.

180 derecede 35-40 dk. pişiriniz. Kek hamuru kabarmıyor, tam tersi piştikçe çöküyor ve üzerinin çatlaması gerekiyor.

Afiyet olsun..

Etiketler: , , , , , , , ,