cevizli çavdar ekmeği,

Cevizli Çavdar Ekmegi - Walnut-Rye Bread

03:23 yesimdusova 12 Comments

 
Nezamandır ekmek tarifi paylaşmadım. Tembelliğimden değil, farklı arayışlar içinde olmamdan kaynaklanıyor. Aslında kendi hamurumu kendim yogurmak istesemde, içinde bulundugum durumda buna vakit ayırmak zor. O zaman kendi ekmeğini istiyorsan, pratik ve hızlı bir yol olan, ekmek yapma makinesine malzemeleri doldurmak lazım..

 
Cevizli - Çavdar Ekmeği 

Malzemeler:

200 ml su (ılık)
100 ml süt
1 büyük ölçü kaşığı sirke
1 büyük ölçü kaşığı zeytinyağı
1 küçük ölçü kaşığı tuz
1 küçük ölçü kaşığı şeker
2 ölçü kabı (300 gr.) çavdar unu (Dogalsan un kullanıldı.)
2 ölçü kabı (300gr) beyaz unu
1½ küçük ölçü kaşığı instant maya
½  ölçü kabı ceviz içi ( İstege bağlı miktarı değiştirilebilir)


Ölçüler, ekmek yapma makinesinin kendi ölçü kapları olup, ölçüler aşağıdaki gibidir;
1 Büyük ölçü kaşığı= 15 ml / yemek kaşığı
1 Küçük ölçü kaşığı= 5 ml / çay kaşığı
1 Ölçü kabı un = 150 gr
1 Ölçü kabı sıvı = 200 ml

Ben Arçelik K- 2705 Ekmek yapma makinesi kullanıyorum, tek hazneli ve yeterli oluyor. Ekmek yapma makinam

1.   Makinenin ekmek pişirme haznesini takın ve pervaneyi hazneye yerleştirin.  Makineyle  birlikte gelen  kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye suyu, zeytinyağını ve sütü koyunuz. Unun yarısını bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edin. Unun üstüne tuz ve şekeri homojen bir şekilde serpiştirin. Kalan unu da hazneye ekleyiniz.Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin. 
2.   Ekmek yapma makinesinin kapağını kapayın.
3.   "Standart Ekmek" yapma seçeneğinde, büyük ekmek "II" ayarı seçilerek, orta derece pişirme ayarı seçilir. Makineyi çalıştırın.
4.   10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.
5.   Makinenin bip sesinden sonra ceviz içini makineye koyuyoruz.  
6.   Pişme sinyalinden 10 dakika sonra, eldiven ile yoğurma kabı hazneden çıkartılır. Ekmeğinizi hazneden çıkartıp, alt kısmından karıştırma aparatını çıkarmayı unutmayınız. Makinenin yanında uzun bir çubuk çıkacak, bunun yardımı ile ekmeğinizin içinden çıkartabilirsiniz. Metal oldugundan sıcak olabilir, çıplak elle tutmamaya özen gösterin.
Afiyet olsun..
It has been a long time that I can not share a bread recipe. It is not my laziness because of the new pursuit. Actually, I want to try making a dough by my hand but I don't have time to make it.  At that time, If you want to make own bread, I would choose the easy way to full the ingredients in the home bread maker.

Receipe for Walnut-Rye Bread;
200 ml warm water
100 ml milk
1 big scale vinegar
1 big scale oliveoil
2 cup white flour (300 gr.)
2 cup rye flour (300gr.)
1 small scale salt
2 small scale sugar
1½ small scale instant yeast
½ cup walnut

1 Big scale kaşığı = 15 ml / table spoon
1 Small scale kaşığı = 5 ml / teaspoon
1 Cup flour = 150 gr
1 Cup liquid = 200 ml

  1. Take the machine baking chamber on  the kitchen bench, and control the propeller that is settled correctly. Then place the baking chamber in the machine. Put the water,olive oil and milk into the chamber with the apparatus that comes with the machine.(210 ml for this recipe). Stir in the flour with a spoon, sprinkle half of the flour on water to cover.Sprinkle salt and sugar homogeneously on the flour. Add the remaining flour in the chamber. make a small hole in the flour and add the instant yeast
  2. Close the cover of machine
  3. choose the "standard program" from program function and big bread "II" option, arrange  browning crust "medium" and start the machine.
  4. 10 min.after the starting the mixture, check the structure of dough. It should be like a dough ball. If it sticks around the chamber too much, add 1 spoon flour, or if it looks so hard and stuck into the chamber add 1 spoon of water. 
  5. When hear the beep noise of the machine, add the ingredients that you want in the bread. (walnut)
  6. After 3 hours later, when the bread is ready, you can wait 10-15 min. to take out the bread. Take the chamber out of the machine with kitchen gloves and be careful it is hot! Remove the bread from the baking chamber and not forget to remove the mixture apparatus inside the bread. There is a rod that comes with the home bread baking machine. You can use it, but be careful again not to touch the rod without gloves.
Bon Apetit..

12 yorum:

  1. muhteşem görünüyor, evde ekmek yapmak gibisi var mı ?... Mis gibi... Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. ya şu makinada ekmek ne hoş oluyo di mi.
    tadı da kokusu da yumuşaklığı da.

    çavdar ekmeği pek severim.
    ceviz de ceviz ne güzel bişidir ya.
    hem de ne yararlıdır.
    heyoooo denicek güzel bişi daa çıktı.
    ekmek çok severim.
    keşke sevmesem ama çok severiim.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok lezzetli oluyor makinada..hımm..
      tavsiye ederim, kendi ekmeğini yapmak harika..

      Sil
  3. nefissss, mis gibi evde yapılan ekmeğin yeri bir başka bir de böyle güzel sunum olunca:)))

    YanıtlaSil
  4. elıne sağlık taze pısmıs ekmek gıbısı varmı hep almak ıstıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. taze gibisi var mı..:) teşekkürler..

      Sil
  5. yine çekimler harika,evde mis gibi ekmek yapılmış :)
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık cevizli ekmeğin tadı harika olur sunum da çok hoş sevgiler:))

    YanıtlaSil
  7. Uzun zamandır evde ekmek yapmayı unuttum aklıma getirttin bu çok iyi oldu en kısa zamanda ekmek yapmaya devam edeyim yine,eline sağlık nefis olmuş afiyetle sevgi ile kal.

    YanıtlaSil