Berlin Notları,Almanya - Berlin Notes,Germany


Almanya’nın başkenti, birçok Türke ev sahipliği yapan, kuzeydeki şehir Berlin. 2011 yılında 2 kere gittim. Almanya’da en sevdiğim yer Berlin’dir. Tarihi, yapısı ve hayatı ile etkileyici bir yer. Sanırım sadece Berlin duvarı ve öyküsü bile burayı özel kılmaya yeterli. Önemli bir türk nüfusa sahip olan Berlin’de bir Türk’e rastlama ihtimaliniz çok yüksek. Birçok yerde türkçe uyarılar ve bilet makinelerinde türkçe dil seçeneği mevcut. 



EAST SIDE GALLERY BERLINER MAUER
Berlin’e gitmeden, Berlin duvarı ile ilgili izlediğim gerçek videolar ve filmler ile  insanların her iki bölge arasında geçiş için yaşadıkları zorlukları, denedikleri türlü yolları izledikten sonra aynı yerde durmak garip hissettirdi. Bir şehri bölmek, geçişleri yasaklamak, sevdiklerini, hayatını, teknolojiyi bir tarafta bırakmak. 2003 yapımı “Good Bye,Lenin!” filmi, soguk savaş yıllarını anlatan, Berlin duvarının insan hayatını nasıl etkilediğinin görsel güzel bir sunumu. Berlin’de arkadaşımın teyzesinde kaldık ve gezdiğimiz yerlerde teyzenin çekildiği eski fotoğrafları görünce içimiz ürperdi. Bir Fotoğraf Brandenburger Tor’un önünde çekilmiş, hemen arkalarında duvar mevcut. Fotoğraf çektiğim yerlerde hep duvarın izlerini aradım. Checkpoint Charlie’de bulunan Museum Haus am Checkpoint Charlie  müzesinde de, o yıllara ait yazı ve fotoğrafları görebilirsiniz. Aynı zamanda Doğu’dan Batı’ya göç edenlerin hikayelerine tanık olmak mümkün. Duvardan bahsetmişken, Berliner Mauer, Berlin duvarının yıkılmadan bırakılan, en büyük kısmı ve East Side Gallery olarak sergileniyor. Duvarın üzerinde birçok sanatçının resimleri bulunmakta ve gelen insanların birşeyler yazabilmesi içinde boş bırakılmış bir alan var. Berlin duvarı Warschauer Straße (aynı zamanda durak) ile Ostbahnhof arasında bulunmaktadır. Her iki durakta da inip duvar boyunca yürüyebilirsiniz. Duvarın Dogu yakasında Spree nehri ve üzerinde Oberbaumbrücke köprüsü var. 
 
Alexander Platz’tan Berliner DOM - Museumsinsel
Alexander Platz’da bulunan Fernsehturm (televizyon kulesi) 368 metre yükseliğiyle dikkat çekmekte. Ücretli olarak tepesine çıkıp, Berlin manzarasını seyretmek mümkün. Alexander platz, cafeleri ve sokak sanatçıları ile oldukça hareketli bir meydan. Meydanın ortasındaki değişik bir mimariye sahip Neptunbrunnen Çeşmesi’n de tanrı Poseidon ile etrafındaki 4 kadın görülmektedir. Bu kadınlar, Almanya’nın dört ana nehri olan Elbe, Ren,Vistula ve Oder’i simgelemektedirler.
Bu meydandan aşağı indiğinizde Berliner Dom’u ve museumsinsel’i (müzeler adası) görüceksiniz. Berliner Dom, önündeki park, yapısı ve bahçesi ile ziyaretçiler için güzel bir dinlenme alanı. Dom’um etrafında, tarihi, resim, heykel müzeleri bulunmaktadır. Berlin’de gezilecek çok fazla müze var, ilginizi çekenleri işaretleyip gezmenizi tavsiye ederim.

Hackesche Höfe
Farklı tasarımı ve iç içe geçmiş mimarisi ile labirenti andıran, içinde dolaşmanın oldukça keyifli olduğu eski bir alışveriş merkezi. 



UNTER DEN LİNDEN BOYUNCA BRANDENBURGER TOR A VARINCA

Unter Den Linden (Ihlamurlar Altında Caddesi) orta kısımda bulunan ağaçlıklı kaldırımı ile size doğru Brandenburger Tor kapısına çıkaracaktır. Önceden hemen önünden duvar geçen bu kapı şehrin önemli simgelerinden biri. Kapının üzerindeki heykelde Roma zafer tanrıçası Victoria dört atlı bir savaş arabası sürmekte.

REICstag
Alman parlemento binası, Brandenburger Tor kapısının biraz ilerisinde. Özellikle alman milliyetçiliğii sembolize eden ödül almış Norman Foster tarafından tasarlanmış kubbesi ile meşhur olan binanın kubbesini, randevu alarak gezmeniz mümkün. Linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz. reichstag.
 
Denkmal für die Ermordeten Juden Europas
Brandenburger Tor kapısını geçice soldan aşağıya doğru 200m. yürüdünüzde, iri ufaklı, boy boy blokların sıralandığı bu anıtı görüceksinizdir. Öldürülen Yahudilerin anısına yapılan bu blokların, farklı zamanlarda ve yaşlarda öldürülen insanları sembolize ettiği söylenmektedir. Aynı zamanda zemindeki eğimlerlede düzenli olan bir sistemin insanlar tarafından bozulmasını simgelemekteymiş. Karşı tarafında büyük bir park olan Tiergarden bulunmakta, içerisinden yürüyerek yarım saat gibi bir sürede Postdamer platz’a ulaşmanız mümkün.


SONY CENTER VE POSTDAMER PLATZ’dan Checkpoınt charlıe
Renkli ışıkları ile özellikle akşamüzeri gezip, birşeyler içilecek güzel bir yer. Berlinin kentsel gelişiminin ve modern mimarinin simgesi olan Sony Center kapalı alanı, cafeleri ve ışıkları ile çok modern. Özellikle akşam üzeri renk renk ışıklarla şenlenen Postdamer Platz da, aynı zamanda duvarın bir başka parçaları yer almaktadır. Yanında aynı yerin eski ve yeni hali ile çekilmiş fotoğraflar bulunmaktadır. 

 
 




Sony center’dan 15 dk yürüyerek Koch Strasse - Charletten Str de bulunan Checkpoint Charlie control noktasına ulaşabilirsiniz. Duvar yıkılmadan once Doğu-Batı arasındaki geçişi sağlayan, önemli noktalardan biriymiş. Bugünde hala anıt olarak korunan bu bölgeden geçerken pasaportunuzu imzalatabilir, askerlerle beraber fotoğraf çektirebilirsiniz. Daha once bahsettiğim Museum Haus am Checkpoint Charlie müzesini gezerek tarihe yakından tanıklık edebilirsiniz.
 

Friedrich strasse
Dönüp, dolaşıp kendimizi burada bulduğumuz, alışveriş yapabileceğiniz, ayrıca Checkpoint Charlie’den Unter den Linden’a kadar yürümenin mümkün olduğu bir cadde.
OranIenburger Strasse, Tacheles
Cadde üzerinde cafe, bar, restorantların yer aldığı, gece oldukça hareketli bir yer. Eski Yahudi Sinagog’u ve Tacheles bu caddede bulunmaktadır.  Tacheles, içerisinde sanatçıların yaşadığı, atölye olarak kullanılan, her yerde farklı bir sanat çalışması göreceğiniz büyük bir bina. Akşam gezerken biraz ürkütücü, terk edilmiş gibi. Farklı bir havası var.
Kreuzberg, daha çok türklerin yaşadığı bölge diye geçsede, birçok cafe ve restorantın bulunduğu bu bölgede, keyifli vakit geçirebilirsiniz.


Zoologisher Garden
Berlinin merkezinde, MITTE de yer alan, neredeyse şehir kadar geniş olan bu parkta, dolaşıp, piknik yapabilirsiniz. Biz buna çimlenmek diye tabir edip, her gördüğümüz yeşillikte mola veriyorduk:) Hele Istanbul gibi yeşili az bir şehirden gidiyorsanız, Berlin yemyeşil bir başkent. Zoologisher Garden durağında indiğinizde, oldukça kalabalık olduğunu görüceksiniz ve hangi yöne gitsem diye düşünmeye başlayacaksınız.
Tacheles

KaDeWe
Kaufhaus Des Westens, Berlin’in unlu alışveriş merkezi ve üst katında gurmeler için hazırlanmış özel bir bölüm bulunmaktadır. Her türlü baharat, sos, pasta, yiyeceğin bulunduğu üst katı gurme katı olarak geçmektedir, ayrıca lüks bir alışveriş merkezi olmasıylada ünlüdür.

Kaiser Wilhelm's Gedächtniskirche
Kaiser Wilhelm's Gedächtniskirche
Batı Berlin’in simgesi olarak görülen protestan kilisesidir. Şuan da yıkık halde bulunan 113 m. yüksekliğindeki ana kule savaş sırasında hasar görmüştür.  Kilisenin tadilatı büyük tartışmalar getirmiş ve sonunda nazi döneminin nekadar kötü olduğunu sembolize etmesi için anıt niteliğinde eski kilise onarılmamaya ve yanına yeni bir kilise inşa edilmeye karar verilmiş.  Yeni yapılan kilise kare tasarımı ve birsürü mozaik mavi camdan oluşan duvarları ile değişik bir mimariye sahiptir.
Altın Kız - Siegsaule
Siegessaule
Altın kız diye geçen, altından yapılmış yüksek yapıdaki kadın heykelini heryerden görmek mümkün. Kaldığımız eve çok yakındı, eve yaklaştığımızın ya da yönümüzü bulmada bize yardımcı oldu:D 

Berliner Weiss
Hem kırmızı hemde yeşil renkli olan, meşhur Berlin birası. Berlin’de marketlerde bulmakta mümkün. Hafif ve meyveli tatları seviyorsanız, güzel bir bira. Ben hafif ekşi olduğu için yeşilini çok sevdim.

Brezel, ünlü alman simidi.

Berliner, doughnut şeklinde, yuvarlak, pufidik, içinde harika bir marmelat olan tatlı.


Sözlük: Strasse-sokak, Bahnhof-tren istasyonu, Haltestelle-durak
S-bahn (strassen bahn-yolun üzerinden gidiyor.), U-bahn- metro

Tavsiye: Almanya hakkında izleyebileceğiniz keyifli ve güzel bir film var. "Wilkommen in Deutschland"-"Almanya'ya Hoşgeldiniz", Türkiye'den almanya'ya çalışmak için giden bir işçinin ve ailesinin öyküsü. Oldukça güzel aktarmışlar ve izlemesi çok keyifli.

Diğer tavsiye edeceğim film ise, "Berlin Calling", ünlü bir DJ in hikayesini anlatıyor ve müzikleri çok beğenmiştim.

Etiketler: , , , ,