Roma'da 3 gün - 3



Son gün oldukça güneşli ve keyifli bir gündü. Her yeri tarihi eserle ve anıtlarla dolu olan Roma’da yürümek çok keyifli. Kaldırımlarda bulunan heykeller, evlerin duvarlarına asılı olan tablolar, heykelcikler, sokak lambaları.. hepsinin ayrı bir havası var. Bugün ki ilk durağımız Closseo (Kolezyum), oldukça büyük olan bu yapının filmlerdeki sert ve korkutucu havası pek yok, varlığı ile yeterince gösterişli ve büyük ama güneşle beraber aldığı yumuşak renklerle, farklı bir yer haline geliyor. 
 
“50 bin kişi kapasiteli Kolezyum, Roma İmparatorluğu sınırlarındaki en büyük amfiteatr olma özelliğini taşır. Köle, mahkûm veya iyi savaşçılar arasında seçilen gladyatörler, birbirleriyle ya da vahşi hayvanlara burada dövüşürler ve kimi ölümle sonuçlanan şiddet gösterileri sunarlardı. Sosyal statülerine göre amfiteatrda yerlerini alan seyirciler ise ateşli tezahüratlarla, bu güç kapışmasını izlerdi. Zaman içinde gittikçe popülerleşen bu etkinlik, halkın en büyük eğlencesi olmuş ve Kolezyum, Roma halkı için bir prestij merkezi hâline gelmiştir.”
 
Buraya girişte de Roma pass inizi kullanrak ücretsiz girebilirsiniz, ayrıca kolezyumun biraz ilerisinde yer alan, tarihi kalıntıların bulunduğu Palatino Tepesine de ücretsiz giriş hakkı kazanmış oluyorsunuz. Roma pass inizi göstererek geçebilirsiniz.

Palatino, Romalı yönetici ve kralların yaşadığı bölgeye verilen isimdir. Devlet binaları, hamamlar ve birçok kalıntının bulunduğu bu bölgede Casa di Agusto zamanından kalma ünlü bir kralın evinin olduğu özel bir bölümde var. Biraz daha ilerleyince Foro Romano (Roma forumu) ya varıyoruz. Sütunların, heykellerin, eski Roma halkının işlerinin bulunduğu geniş biryer.
Kalıntıların arasından çıkıp, otobüs ile defalarca group, merak ettiğimiz Piazza Venezia meydanına geçiyoruz. Meydandaki büyük anıt Italyanın ilk kralı Vittoriano Emanuele II’ye ait. Risorgimento müzesi bembeyaz, heybetli bir bina. Aynı zamanda isimsiz askerler anısına 2. Dünya savaşından sonra bir anıt yapılarak, binanın önemi arttrılmış. Müze, genel olarak İtalyan milli marsı ve bayrakları ile donatılmış, Italya tarihini sergilemektedir. Binanın tepesine çıkarak, birşeyler atıştırabilirsiniz yada şehri seyradebilirsiniz. 

Bütün planladığımız gezi noktalarımızı tamamlayıp, günün geri kalanını, aşk çeşmesi çevresinde alış-veriş yaparak ve bol bol fotoğraf çekerek tamamladık. Dondurma, makarna, pizza yemeyi ve cappuccino içmeyi himal etmeyin. Dondurma ve kahve sunumları farklı ve güzel. 
Havaalanına gitmek için kullandığımız shuttle lar Ciampino-Roma için 4 E, Roma-Ciampino için 6E ödeyerek, Roma’ya veda etmiş oluyoruz.

Etiketler: , , , , , ,